2021. október 22., Előd

Környék ügye

Medvenyomok Egerszalóknál: a nemzeti park óvatosságra intette a külterületen kutyát sétáltatókat

2019.11.30. 00:00

A következő hetekben jobb lesz a település határain beül maradni az ebekkel.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt kedden, a Bükki Nemzeti Park munkatársai néhány Egerszalóknál talált lábnyom alapján megerősítették, hogy medve járt a község környékén.

 

Időközben a nemzeti park is beszámolt a hírről a honlapján, és közölték, hogy a nyomok egyetlen példánytól származtak, méretük és lépéstávolságuk alapján úgy vélik, egy kisebb termetű medvéről van szó. Mint írták, az állat az akácosban húzódó földúton elcammogott a település határáig, átvágott egy méhészet mellett, de a méhkaptárakat nem bántotta, nem foglalkozott velük.

 

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

 

A nemzeti park igazgatósága egyeztetett település polgármesterével, illetve a helyszínelésben is résztvevő polgárőrség tagjaival, és részletes tájékoztatást adtak a medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedésre.

 

Az eset kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy az elkövetkező hetekben a külterületen való kutyasétáltatás mindenképpen pórázon történjen, de az lenne a legjobb lenne, ha inkább a település határain belül maradnának ebeikkel a gazdák. "A szabadon mozgó kutya ugyanis szagot kapva a sűrűben, cserjésben megülő medvére mozdul rá, azonban mikor szembesül azzal, hogy mekkora 'ellenséggel' van dolga, ijedtében visszamenekülhet a gazdájához, maga után 'húzva' a felbosszantott medvét is" – fogalmaztak.

 

Mindenkit arra kérnek, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést. A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatok elérhetők a nemzeti park honlapján.

 

 

Medve járt Egerszalókon, a nemzeti park szakemberei igazolták a lábnyomokat - FOTÓK

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló