2022. augusztus 18., Ilona

Környék ügye

#eger #bükki nemzeti park #medve

Medveészlelés Egerben: a nemzeti park nem tudta megerősíteni az állatok jelenlétét

Barna Benedek 2021.07.30. 19:41

Mivel azonban a mostani szárazságban nem lehet nyomokat találni, fenntartják a valószínűségét, hogy valóban medvék jártak a környéken.

Péntek hajnalban két medvét is láttak Egerben a lakott területek közvetlen szomszédságában, a Nagy-Eged utca környékén.

 

Az állatokkal a tangazdaság az utca között, egy gazzal benőtt egykori szemétdomb mellett,  kutyasétáltatás közben találkozott szembe egy lány, aki a történteket felidézve elmondta: elsőre szinte sokkot kapott, de végül megőrizte hidegvérét, elhátrált majd elsietett a helyszínről és tárcsázta a segélyhívót.

 

Az esetről péntek este a Tények is beszámolt. A híradó riportja szerint egy felnőtt medve és a kölyke tűnhetett fel. Ugyanakkor a Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferense, Gombkötő Péter azt nyilatkozta a Tényeknek, hogy nem tudták megerősíteni a vadálatok jelenlétét.

 

A szakember hiába kereste a nyomokat, nem talált. De mint mondta, a szárazság miatt most túl porhanyós a talaj, így "megvétől származó nyomoz, bármiféle életjelet nehéz találni". Emiatt – bár elképzelhetőnek tartják, hogy valóban medvék tűntek fel –, ezt nem sikerült igazolni.

 

A szakemberek mindenkit arra kérnek, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést. A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatok elérhetők a nemzeti park honlapján.

(Indexfotó: pikrepo.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló