2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#eger #orbán viktor #bolyki pincészet és szőlőbirtok #választás 2022

Széken állva kampányolt Orbán Viktor Egerben Pajtók Gábor mellett (FOTÓ)

Barna Benedek 2022.03.30. 15:54

A miniszterelnök szónoklatának fő témája a háború volt.

 

Ahogy azt már megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Egerbe látogatott, hogy egy – nyilvánosan meg nem hirdetett – fórumon pártja helyi országgyűlési képviselőjelöltje, dr. Pajtók Gábor mellett kampányoljon.

 

Mivel nem verték nagydobra az eseményt, a kormányfői látogatásról a szélesebb közönség a Facebookra feltöltött képekből értesülhetett. Időközben a kormányfő közösségi oldalára felkerült egy rövid videó is (lásd lentebb), illetve megérkezett a helyi kormánypárti híroldal, az Eger Hírek beszámolója, amelyből kiderül, hogy mi is hangzott el.

 

Az egerhirek.hu cikke szerint Orbán Viktor a beszéde elején azt mondta, hogy ugyan 2019-ben nem a Fidesz nyerte az önkormányzati választást a városban, és az emberek többségének döntését tiszteletben kell tartani, most azonban minden egrit arra buzdít, hogy vasárnap támogassák pártját és dr. Pajtók Gábort.

 

 

Ezt követően a miniszterelnök a szomszédban dúló háborúról beszélt, amely szerinte megemelte a választás tétjét, és most már "arról kell döntenünk, hogy háború lesz vagy béke". (Érdekes mozzanata a kampánynak, hogy mindkét fél egyaránt használja a "béke vagy háború" szlogent, természetesen a "békét" mindegyik oldal saját magával azonosítja, és emiatt máshogy is értelmezik: míg Márki-Zay Péter és a mögötte álló pártszövetség azt üzeni ezzel, hogy élesen ki kell állni a háborút kirobbantó Putyin ellen, addig Orbán és a Fidesz-KDNP üzenete az, hogy ha jobban kiállnánk az ukránok mellett, azzal háborúba sodródnánk – a szerk.)

 

"Nem mi robbantottuk ki, nem is velünk szemben robbantották ki, nem tőlünk követelnek valamit, és nem is mi követelünk másoktól. Ez egy olyan háború, amihez nekünk semmi közünk" – idézi az egerhirek.hu a kormányfőt, aki a portál szerint ezután odáig ment, hogy kijelentette: ezen a háborún semmit nem nyerhetünk, "de mindent elveszíthetünk".

 

Mint ismert, az Orbán-kormány ugyan hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket adjon Ukrajnába, de ők maguk nem küldenek, és azt sem engedték meg, hogy Magyarországon áthaladva közvetlenül Ukrajnába mehessenek ilyen szállítmányok – ugyanakkor egy rendelettel azt lehetővé tették, hogy áthaladjon az országon minden olyan fegyverszállítmány, amely Ukrajna helyett előbb egy másik szomszédos országba tart. Emellett a NATO harccsoport-telepítéseit is engedélyezték. Orbán Viktor az egri kampányolás során azt hangsúlyozta, hogy ez szerinte azért kell, mert így Magyarország nem válik célponttá. (Azt egyébként a kormánypárti politikusok nem szokták emlegetni, és Orbán sem fejtette ki, hogy szerintük mi történne abban az esetben, ha a NATO, amelynek tagjai vagyunk, háborúba keveredne Oroszországgal. Ebben az esetben ugyanis akármilyen kormánya van az országnak, hazánk is potenciális célponttá válik – a szerk.)

 

 

Orbán kiemelte az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítséget, és arról beszélt, hogy népességarányosan Magyarország fogadott be a legtöbb – lassan 600 ezer – menekültet Ukrajnából, ezért szerinte e tekintetben senki akkora terhet nem vállalt, mint mi.

 

Az ellenzéki győzelem esetére már másnap reggel Ukrajnába induló fegyverszállítmányokat, elzárt gázt és kőolajat, a magyar gazdaság szétesését vizionálta Orbán (érdekes lenne tudni, hogy mindezt mire alapozza a kormányfő – a szerk.). Kitért továbbá az általuk "gyermekvédelminek" nevezett népszavazásra, amely szerinte sorsdöntő lesz, és arról szól, hogy ne érje a gyerekeket korlát nélkül mindenféle hatás.

 

"Előre menjünk vagy hátra, háború legyen vagy béke, és mi lesz a családjainkkal, a gyerekeinkkel. Ez épp elég súlyos egyenként is, nemhogy a három együtt, ezért arra kérem önöket, hogy mindannyian jöjjenek el és támogassák dr. Pajtók Gábor képviselő urat" – zárta beszédét a miniszterelnök.

 

Az eseményről a kezdeti egy-két kép után időközben egy egész fotósorozat érkezett, amelyet a Fidesz Facebook-oldalán osztottak meg. Emellett mi is kaptunk egy fényképet, amely egy kicsit más szemszögből mutatja a beszédet tartó kormányfőt:

orban-eger

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló