2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#dunántúl #magyarország #nato #orosz-ukrán konfliktus #fegyverek

Engedélyezte a kormány, hogy a NATO fegyveres erőket telepítsen a Dunántúlra

Barna Benedek 2022.03.07. 14:02

Fegyvert közvetlenül nem szállíthatnak Ukrajnába Magyarország területén keresztül, de más országok felé átengedjük a fegyverszállítmányokat.

 

Orbán Viktor a napokban többször is egyértelművé tette, hogy a magyar kormány se katonákkal, se fegyverekkel nem akarja segíteni Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. Azt azért támogatják, hogy az Európai Unió fegyvereket adjon az ukránoknak, ugyanakkor Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, ezek a szállítmányok nem haladhatnak át Magyarországon. Az erről szóló kormányrendelet hétfőn jelent meg.

 

A határozatot szemléző 444.hu cikke szerint ugyanakkor

a kormány ahhoz hozzájárult, hogy abban az esetben áthaladjanak Magyarországon az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok – szárazföldön vagy légi úton –, ha nem közvetlen oda, hanem más szövetséges államba viszik őket. Emellett engedélyezték a NATO fegyveres erőinek Dunántúlra való települését, "ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon történő részvételt is".

A NATO Ukrajna orosz inváziójának elindulását követően döntött arról is, hogy védekező szárazföldi, tengeri és légi erőket telepítenek a keleti régióba. A mostani kormányrendelet ezeknek a Reagáló Erőknek az áthaladását és dunántúli telepítését is engedélyezi – teszi hozzá a 444.

 

A mostani magyar kormányrendeletben egyébként azt is rögzítették, hogy egyéni védőeszközöket, elsősegélynyújtó felszereléseket, üzemanyagot "szükség szerint" Ukrajnába is vihetnek Magyarországról.

 

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs hétfői ülését követően Orbán Viktor is beszámolt róla, hogy megjelent a rendelet, ugyanakkor ő a Facebook-oldalán közzétett videóban a fentiek közül csak annyit említett, hogy világossá tették: Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani. Emellett arról beszélt, hogy mivel "a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz", a menekültek száma várhatóan nőni fog. Ezért a kormányfő szerint igyekeznek garantálni "a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát".

 

(Indexfotó: Krizsán Csaba / MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló