2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#ukrajna #magyarország #háború #orosz-ukrán konfliktus

Megtagadta a kormány az ukrán kérést, még védelmi felszerelést sem adunk

Kósa András/Azonnali.hu 2022.03.01. 17:09

Golyóálló mellényeket és védősisakot kértek az ukránok a magyar kormánytól, kategorikus elutasítás volt a válasz – tudta meg az Azonnali.

azonnalipp

Átadtuk a magyar félnek a védelmi képességeink erősítésére vonatkozó igények listáját is. Ez egy nagyon széles lista, amely tartalmaz különböző kaliberű lőszereket, védősisakokat és golyóálló mellényeket, különböző katonai felszereléseket, beleértve a pilóta nélküli légi járművek elleni védekezési eszközöket, optikai megfigyelő eszközöket, digitális kommunikációs eszközöket, speciális egészségügyi járműveket és még sok mást. A listán szerepelnek a nem halálos katonai-technikai segítségnyújtás eszközei is: katonai élelmiszercsomagok, mobil konyhák, sátrak, hordozható víztisztító állomások, dízelgenerátorok

– ezt mondta az Azonnalinak adott exkluzív interjújában Ljubov Nepop, Ukrajna Budapest nagykövete a múlt héten.

 

Azóta már az Európai Unió és több tagállam külön is széles körű támogatásáról biztosította az ukrán vezetést az orosz agresszióval szemben, ebbe már a fegyverszállítás is beletartozik. Nem csak tankelhárító rakétákat, de a legfrissebb, hétfői hír szerint akár (egyébként orosz gyártású) MiG-29-es vadászgépeket is küldhet az EU Ukrajnába.

Az egyetlen kivétel a magyar kormány, amely következetesen ellenáll az ukrán kéréseknek.

katonai-vedelmi-felszerepes-pixabay
Fotó: pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mint az Azonnali megtudta, az ukrán kormány a héten ismét kérelemmel fordult a budapesti vezetéshez: védősisakokat és golyóálló mellényeket kértek, de kategorikus elutasítás volt a válasz. Magyar részről csak annyit közöltek, hogy

a harcokban megsebesült ukrán katonákat hozhatnak magyar kórházakba ápolni, egyelőre ennyi a hozzájárulásunk.

Vagyis magyar részről marad humanitárius segítségnyújtás, Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, azért nem tudunk katonai felszerelést küldeni, mert ami van, az a magyar hadseregnek kell. Az ügyben kerestük a külügyminisztériumot, de cikkünk megjelenésééig semmilyen választ nem kaptunk a kérdéseinkre.

 

Azt a kérdést is feltette az azonnali.hu, hogy a kormány az orosz támadás után is fenntartja-e az álláspontját, hogy minden uniós és NATO-integrációt blokkol Ukrajna esetében. Korábban szintén az Azonnali írta meg, hogy a magyar kormány még ahhoz sem járult hozzá, hogy Ukrajna hozzáférést kapjon a Tallinban működő NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjában (CCDCE) kezelt adatokhoz, pedig ez nagyon fontos lenne a védekezéshez. Választ erre a kérésünkre sem kaptunk.

 

Ugyanakkor Szijjártó Péter magyra külgazdasági és külügyminiszter március 1-jén bejelentette: Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását. Erről bővebben itt olvashat.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló