2023. december 11., Árpád

Mindenki ügye

#ukrajna #háború #sérült

Vállaltuk a sérült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését

Nagy Donát 2022.02.26. 19:06

Szijjártó: A jordán és indiai állampolgárok határátlépése mellett Magyarország segítségnyújtásra vonatkozó megkeresést kapott türkmén, ecuadori, mongol, örmény, török és Fülöp-szigeti állampolgárok ügyében is.

Szijjártó Péter szombaton New Yorkban az ENSZ vezetőivel tárgyal arról, hogy az ENSZ miként járulhat hozzá egy mielőbbi orosz-ukrán közvetlen tárgyaláshoz a béke érdekében. A külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában közölte, eddig egy magyar nemzetiségű elhunytról tudnak.

DSZZS20220215004
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a 23. Pénzügyi Csúcstalálkozón a Budapest Marriott Hotelben 2022. február 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A tárcavezető kifejtette, napközben Abdulla Shadiddal, az ENSZ-közgyűlés elnökével és Rosemary A. DiCarloval, az ENSZ főtitkár-helyettesével találkozik.

 

Szijjártó Péter közölte, magyar idő szerint szombat délelőtt a NATO-együttműködésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettessel, valamint az ukrán elnöki adminisztráció vezetőivel egyeztetett, akiknek ismertette New York-i programját.

 

Aláhúzta, az ENSZ-vezetőit arra kéri, járjanak közre az orosz félnél, hogy vállalják a tárgyalást az ukrán oldallal, hogy minél előbb béke lehessen. Kiemelte, a magyar emberek békét szeretnének, Magyarország pedig abban érdekelt, hogy minél előbb véget érjen a háború és béke legyen a szomszédságában.

A háború befejezése érdekében minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülniük a szemben álló feleknek

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, az elmúlt napokban érkeztek hírek arról, hogy mindkét fél hajlandó lenne tárgyalni.

 

A miniszter megerősítette, péntek este felhívta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, majd Andrij Jermakot, az ukrán elnöki adminisztráció vezetőjét és jelezte, hogy Magyarország, Budapest készen áll mindkét delegáció fogadására és a tárgyalás biztosítására.

 

Közölte, mindkét tárgyalópartner megköszönte a felajánlást, amelyet egyelőre egyikük sem utasított el.  

 

Szijjártó Péter reményének adott hangot, hogy hamarosan valahol létrejön ez a tárgyalás.

 

A tárcavezető beszámolt arról is, egyelőre egy magyar nemzetiségű halálos áldozatról tudnak Ukrajnában, az elhunyt családjának pedig segítséget nyújtanak.

 

Közölte továbbá, hogy Kijevből úton van Magyarországra egy néhány tucat személyből álló konvoj, amely egyelőre még Ukrajnában halad, bár az út legnehezebb részén talán már túl van.

 

Ebben a konvojban civilek mellett a nagykövetség munkatársai, újságírók, valamint két nemzetközi szervezet munkatársai is helyet kaptak - tette hozzá.

 

Szijjártó Péter tájékoztatása alapján a magyar-ukrán határon szombat reggeltől lehet komoly menekültáradatot érezni.

 

Kifejtette, Záhonynál hajnalban 250-300 autó torlódott fel, Lónyánál mintegy 300 méteres, Beregsuránynál már három és fél kilométeres, Barabásnál pedig két kilométeres az autósor és sok a gyalogos, ahogy Tiszabecsnél is.

A magyar beengedőkapacitás mind az öt ukrán-magyar határátkelőhelyen teljes létszámmal működik

– tette hozzá.

 

Szijjártó Péter elmondta, a maldív-diákcsoportnak pénteken nyújtott segítség után 10 jordán állampolgárnak segítettek átlépni a határt, és megkezdték 950 indiai diák evakuálását is, akik közül 240-en már átléptek Magyarország területére. Magyarország segítségnyújtásra vonatkozó megkeresést kapott türkmén, ecuadori, mongol, örmény, török és Fülöp-szigeti állampolgárok ügyében is.

 

A miniszter aláhúzta, Magyarország mindenkinek segít, a jogszerűen Ukrajnában tartózkodó külföldieket vízumkötelezettség nélkül beengedik az országba.

Továbbá az ország vállalta sérült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését is.

Egy kis baloldalizás után Szijjártó Péter beszámolt arról, vasárnap a záhonyi határátkelőnél találkozik Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával, aki rendkívül korrekten mindenben együttműködik a helyi magyar képviseletekkel.

 

Elmondta, a kormányzó az ukrán-szlovák határon feltorlódott emberek Magyarországra beengedésében kért segítséget, továbbá annak a vonatnak az üzemeltetésében, amely Csap és Záhony között szállíthat menekülteket naponta hétszer.

 

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló