2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#fegyver #nato #orosz-ukrán konfliktus

Hiába posztolgatja mindenki, hogy magyar felségjelzésű teherszállítógép visz fegyvereket Ukrajnába, az nem a Magyar Honvédségé

Nagy Donát 2022.03.01. 08:02

Pusztán arról van szó, hogy a közös NATO-gépnek nálunk van a légibázisa.

Több magyar híroldal is foglalkozott azzal az elmúlt napokban, hogy egy magyar felségjelzésű C-17 Globemaster típusú repülőgép szállítja le Ukrajnának a Hollandia által adományozott fegyvereket; konkrétan 50 Panzerfaust 3-as rakétagránátvetőt, 400 rakétagránátot, 100 mesterlövész-fegyvert, 30 ezer lőszert és 200 Stinger-rakétát küldenek a konfliktuszónába, írja a Portfolio.

 

Szijjártó Péter külügyminiszter viszont bejelentette, Magyarország nem fogja engedni, hogy hazánkon áthaladjanak az ukránok megsegítésére szánt fegyverek. A hír alatt sokan nálunk elkezdték posztolni a fentebb említett gép fényképét, kommentárral vagy anélkül.

Nem jöhetnek át Magyarországon az ukránoknak szánt fegyverszállítmányok

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában, írja az MTI.

Akkor hogy is van ez?

Egyszerű. Ez a C-17-es egy 12 NATO-ország által használt, „közös" NATO-gép, melynek állandó állomáshelye Magyarországon van; jelen esetben pedig nem a Magyar Honvédség használja.

230f53357266da6c97dc24509db1e3dd
Fotó: Official United States Air Force Website / www.af.mil

 

Azaz a C-17-es nem a Magyar Honvédség gépe, hanem része a NATO Heavy Airlift Wing (magyarul Stratégiai Légiszállítási Képesség) nemzetközi programnak, melynek összesen 12 ország a része. Ezek az országok felváltva használják a gépet, egyéni igényeik szerint. Azért van rajta magyar felségjel, mert Pápa a gép állandó állomáshelye, így Magyarországon lett lajstromba véve.

Ma délután a Magyar Honvédség egy közlemény is kiadott, melyben egyértelműen kimondták: nem ők használják a gépet, nem is ők igényelték a fegyverszállítási missziót Ukrajna számára – írja a lap.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló