2021. május 6., Ivett Frida

Eger ügye

#turizmus #vendéglátás #nyitás

"Sértő kategória" a szállodák állami támogatása az egri hoteltulajdonos szerint

2021.04.13. 18:24

A tartalékok már elfogytak, és még mindig nem derült ki, mikorra várható a nyitás, pedig ezt a vendéglátóknak jó lenne előre tudni, hogy felkészülhessenek.

A régóta tartó korlátozások miatt Egerben is nehéz helyzetben vannak a vendéglátóipar szereplői. A TV Eger riportjában elhangzik: a szektor képviselői azt mondják, minden állami segítségnek örülnek, amely bizonyos könnyebbséget jelentett, bár különböző mértékben.

 

Egyelőre nem tudni biztosat arról, mikor nyithatnak majd a teraszok, vagy hogy mikor fogadhatnak ismét turisztikai célú vendégeket a szállásadók, de azt mondják, nem tudnak majd egyik napról a másikra kinyitni, mert a készleteik feltöltéséhez időre van szükség. A készletek feltöltésének nehézségei mellett további probléma, hogy a dolgozói állomány is megcsappant.

Nálunk öt kolléga ment el inkább egy gyárba dolgozni, őgyhogy majd az ő pótlásukat kell megoldanunk akkor, amikor újranyitunk. Mi is nagyon félünk tőle, hogy fogjuk majd tudni ezt megoldani, mert szerintem nagyon sokan kiábrándultak a vendéglátásból, és nagyon sokan átpártoltak más iparágakba.

– mondta el Dobos György, a Bodega Eger tulajdonosa.

 

Talán az éttermeknél is nehezebb helyzetbe kerülhettek a hotelek és a magánszállásadók, hiszen ők csak üzleti céllal fogadhattak vendégeket, az ilyen ügyfelek száma pedig "szinte nem is mérhető" a beszámolók szerint.

 

Vozik Rita, az Eger magánszálláshelyeit tömörítő egyesülete elnöke a tévének nyilatkozva elmondta: noha tavaly lehetett támogatásra pályázni, az így kapott pénzt pedig apartmanok felújítására, bővítésére tudták használni, mostanra "az utolsó utáni pillanatban" van az ágazat.

 

A hotelek szintén a felújításokkal foglalkoztak az elmúlt időszakban, de már nagyon várják a nyitást. Ehhez viszont több időre lenne szükségük, mint az egyéb szolgáltatóknak.

Nekünk szükség lenne arra, hogy tudjuk azt időben, hogy mikor nyithatunk meg, hiszen magunkat, a házat, a szállodákat, az éttermeket és a kollégákat is fel kell készíteni arra, hogy újra munkába kell állni

– fogalmazott Micski Marianna, a Hotel Korona tulajdonos-ügyvezetője.

 

Hozzátette: a hotelek tekintetében nyújtott állami támogatás a "sértő kategóriába" tartozik, mivel az elméletileg 50 százalékos bértámogatásból szerinte nem lehet fenntartani egy vállalkozást.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló