2024. július 22., Magdolna

Eger ügye

Népszava: 10 millió forintra perli az egri önkormányzatot Mirkóczki Zita volt alpolgármester

2019.11.30. 00:00

Mirkóczki Zita szerint jogi probléma van közte és az önkormányzat között. A korábbi alpolgármester a kormányhivatalhoz fordult jogorvoslatért.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, Mirkóczki Ádám polgármester április elején közölte, hogy új alpolgármestere lesz Egernek: az Egységben a Városért Egyesület színeiben bejutott Mirkóczki Zitát frakciótársa, Farkas Attila váltja. A városvezető akkor elmondta, hogy a személycserét ő kezdeményezi, és azzal indokolta a döntését, hogy Eger szociális válság elé néz, ami külön alpolgármestert kíván, aki kifejezetten ezzel foglalkozik.

 

A korábbi alpolgármester a kormányhivatalhoz fordult jogorvoslatért

 

Az egri önkormányzat oldalán azonban először az jelent meg, hogy Mirkóczki Zita lemondott az alpolgármesteri tisztségéről, később viszont azt jelezte a polgármester: adminisztratív hiba történt, nem lemondás, hanem a megbízás visszavonása szerepelt indokként. A Népszava szerdán arról számolt be, hogy a dolog tisztázásra a volt alpolgármester az illetékes kormányhivatalhoz fordult jogorvoslatért.

 

A lap úgy tudja, a korábbi alpolgármester 10 millió forintos kártérítésre perelte be az önkormányzatot a szerinte jogtalan menesztése miatt. Mirkóczki Zita ezzel kapcsolatban a Népszavának nyilatkozva úgy fogalmazott: a veszélyhelyzeti rendelkezések meglehetősen pontatlan szabályozása miatt jogi probléma van közte és az önkormányzat, mint korábbi munkáltatója között, amelynek a megoldásán dolgoznak.

 

"Az egri MSZP elnökeként és önkormányzati képviselőként évekig azért dolgoztam, hogy itt a városban hatékony ellenzéki együttműködés alakuljon ki, amely alkalmas arra, hogy legyőzze a Fideszt. Saját sikeremként is könyveltem el, hogy Egerben ez az egység az országban elsőként jött létre" – mondta a volt alpolgármester. Kijelentette, hogy a Fidesz által a kampányban is szívesen meglovagolt rokoni szál – ő és Mirkóczki Ádám másod-unokatestvérek – semmilyen módon nem játszott szerepet a kinevezésében, a két család egyébként sem tartotta a kapcsolatot.

 

Fotó: Egységben a Városért Egyesület Facebook-oldala

 

Mirkóczki Zita azt is elmondta, hogy az elmúlt fél évben alpolgármesterként számos kezdeményezést indított el, de a vírus és a kormány által bevezetett rendkívüli veszélyhelyzet átírta a feladatokat. "Ebben a helyzetben tudomásul vettem, hogy a polgármester máshová teszi a hangsúlyokat a feladatmegosztásban is, jómagam pedig a jövőben egyéni körzeti képviselőként, bizottsági elnökként és a 26 éve működtetett vállalkozásomban fogok dolgozni" – tette hozzá.

 

"Nem most áprilisban érlelődött meg bennem az elhatározás, hogy nem a megfelelő alpolgármestert választottam a kulturális és szociális ügyek vitelére, ez már tavaly decemberben megfogalmazódott bennem" – nyilatkozta a Népszavának Mirkóczki Ádám.

 

A polgármester szavai szerint a jó cél érdekében nem esik nehezére konfliktusokat felvállalni. "Fel vagyok készülve minden eshetőségre és semmiféle pártpolitikai nyomásnak nem fogok engedni. Ugyanakkor bízom a frakció bölcsességében, s abban, hogy a többség megérti a döntésemet" – mondta, hozzátéve, hogy nemcsak vészhelyzetben, hanem "békeidőben" is joga van arra, hogy az alpolgármesterek feladatköreit módosítsa és illetményét csökkentse, és most egy személyben gyakorolva a közgyűlés jogköreit döntött arról, hogy visszahívja a pozíciójából az alpolgármestert.

 

Mirkócki Ádám azt is megerősítette a Népszavánnak, hogy Jobbikból való távozásának köze van a helyi ügyekhez. Mint mondta, ezzel a lépéssel azt akarta üzenni, hogy nincs helye a pártpolitikának ott, ahol egy városért kell dolgozni – és ezt függetlenként hitelesebben tudja képviselni. Az időzítés azért sem lehet véletlen – írja a Népszava –, mert az ellenzéki erőkből összeállt Egységben a Városért várhatóan még a héten frakcióülést tart, ahol elemzik majd az alpolgármester felmentése miatt kialakult helyzetet.

 

Frissítés: Portálunkhoz eljutott információk szerint az Egységben a Városért Egyesület frakciójában nincs napirenden az alpolgármesteri kérdés, külön ezért frakcióülést nem terveznek. Szerda este a TV Eger pedig azt közölte, hogy Mirkóczki Zitával a Városháza külön megegyezés szerint szeretné rendezni a vitás kérdéseket.

 

Közben szép csendesen, de pénteken hivatalba lépett Eger új alpolgármestere

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló