2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

Szociális válság elé néz a város, ezért is lesz új alpolgármestere Egernek

2019.11.30. 00:00

A járvány miatt kialakuló gazdasági válság következtében várhatóan komoly szociális problémák is felmerülnek majd a városban, amivel a polgármester szerint egy külön alpolgármesternek kell foglalkozni.

 

Ahogy elsőként megírtuk, Mirkóczki Ádám szerda délután tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy új alpolgármestere lesz Egernek: Mirkóczki Zitát május elsejével Farkas Attila önkormányzati képviselő váltja.

 

A polgármester ezt a döntést azzal indokolta, hogy hónapokig, de akár évekig is eltartó gazdasági váságra kell berendezkedniük, és ebből adódóan a szociális válság is akut probléma lesz Egerben, ami külön alpolgármestert kíván, aki kifejezetten ezzel foglalkozik. Farkas Attila a Szociális és Családügyi Bizottság elnökeként már bizonyította a rátermettségét – hangsúlyozta a polgármester.

 

A kormány napokban bejelentett önkormányzati megszorításaira reagálva Eger polgármestere korábban azt nyiltkozta, hogy nagy összeget veszít a város, ami bizonytalan állapotot teremt. A városvezető a szerdai sajtótájékoztatóján is megismételte, hogy a gépjárműadó átirányításával Eger 175 millió forinttól esik el. Emellett azt is elmondta Mirkóczki Ádám, hogy a tavalyi évet alapul véve az idegenforgalmi adó kiesése minimum 200-210 milliós mínuszt jelent.

 

Tehát a kormány által eddig bejelentett két adómegvonás, illetve a turizmus teljes leállása az egri önkormányzat számára azt jelenti, hogy mintegy 400 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat. Ez óriási problémát okoz, és komoly erőfeszítés lesz, hogy ne érezze meg a város.

 

Fotó: TV Eger 

 

Ebben a helyzetben – egyfajta politikai gesztusként is – megszüntetik az elmúlt 10 év vitatott döntéseit vizsgáló közgyűlési bizottságot. Ezáltal olcsóbb lesz az önkormányzat működése, emellett Mirkóczki Ádám azt is megjegyezte, hogy most nem a múlt hibáit kell keresni, hanem a jelen és jövő problémáinak megoldását.

 

Folyamatosan osztják a maszkokat

 

Mirkócki kitért a maszkosztásra is, mint mondta, az első 7500 darab mosható, vasalható maszkot már kiosztották, háztartásonként egyet, mert azt szeretnék, hogy lehetőleg csak egy ember mozduljon ki minden otthonból, és ő is csak akkor, ha nagyon muszáj. A következő 7500 darab csütörtökön érkezik, így ha minden jól megy, hétvégére már 15 ezer egri háztartásban lesz a védőeszközből.

 

A városvezető elmondása szerint több telefonos visszaélés híre jutott el az önkormányzathoz, éppen ezért hangsúlyozta, hogy ők nem hívnak telefonon senkit, hiszen azért indították el a zöld számokat, hogy akinek segítségre van szüksége, az szólni tudjon. Éppen ezért, ha bárkitől telefonon adatot kérnek, azt nem a város nevében teszik, ezért az ilyen hívásokkal vigyázzanak. Mirkócki Ádám megjegyezte: ha az önkormányzat tájékoztatni szeretné valamiről a lakosságot, akkor azt elsősorban az ő hangjával felvett robothívással teszik meg, ahogyan az korábban is történt.

 

Szóba került az is, hogy az Egri Karitasszal és a Máltai Szeretetszolgálattal megállapodást kötött a város arról, hogy a segélyszervezetek az önkormányzattal összehangolják a működésüket (egyebek közt az adományok gyűjtését és kiosztását). Több szervezettel is tárgyalnak még.

 

Rendkívüli! Májustól új alpolgármestere lesz Egernek

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló