2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #közérdekű adatigénylés #dobó istván vármúzeum #zvara istván

Negyedmillió forint adatmegtagadásra, mehet? Ja, meg az ÁFA.

Csarnó Ákos 2024.04.25. 08:46

Ennyi fizet ugyanis a Vármúzeum a Lenkey-ház túlárazása ügyében Zvara ügyvédnek. Vagy az irodájának. Tökmindegy.

 

Hosszú a története az egri Lenkey-ház felújításának, de azon belül is kiemelkedő az, ahogy az ún. városvezetés és a Dobó István Vármúzeum erőfeszítéseket tesz a közérdekű adatok "ki-nem-adásáért".

 

A Vármúzeum a Lenkey-ház konzorciumi partnereként (társa az egri önkormányzat) majd’ 500 millió forintért újíttatta fel a valóban lepusztult épületet. Domán Dániel polgármester-, és önkormányzati képviselőjelölt már egy ideje hadakozik a valós adatok kiadásáért, a vármúzeum már a bíróság előtt is veszített első fokon. Az ítélet szerint ki kell adni a kért adatokat – nem azokat, amikre azt mondja a vármúzeum és az ún. városvezetés, hogy már elérhetők – de a vármúzeum inkább új eljárást akart az ügyben.

 

Ehhez új ügyvédet (ügyvédi irodát) kértek meg – a korábban általunk megírt Heves Megyei Hulladékgazdálkodási Társulás ügyében elhallgatott megbízások ügyében is ismert – Zvara István ügyvédet (aki többmilliós értékű szerződésekkel lett kitömve, hosszú időszak idejére). Egyszeri 250 ezer forint + ÁFA összegért az ügyvéd feladata a következő (a szerződést közérdekű adatkérés keretében szerztük meg, nyilván a vármúzeum a polgármesteri hangfelvétel után már nem tagadhattta meg a kiadását):

 

 

Korábban Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám nagy közönség előtt is elismerte, hogy ő maga nem adna ki adatokat:

 

 

Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni. Tehát például most a várnak is ez a cirkusz (…) munkadíj, ennyi. Fejezetszám… Itt a költségvetése, tessék… és akkor nem tud mit csinálni, odaadtuk. Ja, hogy ez neked nem elég? Kit érdekel? Tehát én esetleg még ezt az irányt tudom elképzelni, hogy tegyünk is eleget meg nem is és akkor olyan információt adunk, hogy vagy ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli. Hát kiadtuk, csak szerintünk, a mi jogi álláspontunk szerint az a, üzleti titok, b, személyes adat, c, mittudénmi. (A hangfelvétel szövege.)

Ennek az összefüggésnek a fényében különösen érdekes, hogy a Vármúzeum is felül az „elutasítás vonatra”, de legalábbis alátámasztja  a polgármesteri elképzelést, hogy mindent megtenne azért, hogy az adatok ne derülhessenek ki.

 

indexkép: fatido, Getty Images/iStockphoto

 

 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló