2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

Mirkóczki Ádám a Szájer-botrányról: nem ítélhetünk meg egy politikai közösséget egyetlen tagjáról

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

Eger polgármestere szerint a brüsszeli szexbotrányba keveredett fideszes politikust támadóknak gyakorolnia kellene a keresztény megbocsátás erényét. Szerinte minden pártban vannak hasonló ügyek. Saját magánéleti válságát is említette.

 

"Egy keresztény közösséghez tartozni, hívő embernek lenni nem azt jelenti, hogy mind makulátlanok, erkölcsileg fedhetetlenek volnánk, sőt! Hívő kereszténynek lenni azt jelenti, hogy sokkal inkább tisztában vagyunk bűneinkkel, gyengeségeinkkel, esendőségünkkel. És éppen ezért képesek vagyunk a bűnbánatra és a másokkal szembeni megbocsájtásra..." - ezt a rövid bejegyzést tette közzé Mirkóczki Ádám egri polgármester saját Facebook-oldalán szerda este. Bár a poszt konkrétumokról nem beszél, sok kommentelő vetette fel, hogy Mirkóczki nyilvánvalóan a Szájer-botrányra céloz: mint ismert, a Fidesz egyik alapító tagja és európai parlamenti képviselője Brüsszelben egy főként melegek részvételével tartott szexpartin vett részt a belga fővárosban, Brüsszelben, ahonnan a rendőrök megjelenését követően menekülni próbált. Azonban elfogták, táskájában pedig kábítószert találtak.

 

Szájer József (Forrás: MTI) 

 

"Általános érvényűek a mondataim, de Szájer József ügyéről is szólnak - mondta az Egri Ügyek megkeresésére Mirkóczki Ádám. "Nem tetszett, ahogy és amilyen stílusban feszíti azonnal keresztre a szerencsétlent az internet népe. Ha valaki kinyilatkoztatja magáról, hogy hívő vagy keresztény, akkor egy laikus automatikusan azt feltételezi róla, hogy feddhetetlen, és különösen igaz ez a politikusok esetében. A bejegyzésem igazából arról szól, hogy némi önmérsékletet kell tanúsítanunk, mielőtt a másikat vulgárisan támadjuk." - közölte Eger polgármestere.

 

Felvetettük a telefonos beszélgetésben, hogy Szájer esetében éppen azt nehezményezik a kritikusok, hogy miközben a Fidesz magát erkölcsös, keresztény pártnak állítja be, ami ellenzi a melegek házasságát és örökbefogadási jogát, valamint üldözi a drogfogyasztást, eközben egyik magasrangú politikusuk külföldön droggal fűtött meleg szexpartikra jár. Mirkóczki szerint egy ilyen szituáció minden pártnak kellemetlen lenne és a Fidesznek is roppant módon az, mert ha egy politikai közösség képvisel valamit, bármilyen ügyben, és annak a közösségnek az egyik tagja ezzel ellentétesen cselekszik, akkor ez az egész közösséget negatívan érinti. Ha pedig sorozatosan jönnek ezek a hibák, akkor az a párt hitelességét ássa alá.

 

"Én már átmentem ezen a Jobbikkal (Mirkóczki Ádám idén kilépett a pártból – a szerk.), amikor a Fidesz támadott minket egyes tagjaink miatt. Minden esetben az egész politikai közösség látta kárát, hiába hogy annak csak egy tagja követett el valamit.

 

Mirkóczki Ádám (Forrás: Facebook) 

 

Rákérdeztünk arra is, hogy Mirkóczki szerint mi lenne most a helyes viselkedés az ellenzék részéről: használják a Szájer-ügyet politikai fegyverként, mint tették Borkai Zsolt lebukása (Győr volt fideszes polgármestere egy luxusjachton készült kínos videó miatt keveredett botrányba – a szerk.) kapcsán, vagy legyenek "sportszerűek" és hirdessék a megbocsátást?

 

"Senkinek nem lesz azzal több szavazója, ha a másikat gyalázza. Az ilyen politikával én soha nem értettem egyet, nem is volt soha stílusom. Egy közösséget egyetlen tagjáról, annak viselkedéséről nem lehet megítélni. Minden pártban tudnánk mutatni példákat bármilyen emberi hiba kapcsán. De egyik esetben sem helyes, ha emiatt ledaráljuk az egész közösséget. Félreértés azonban ne essék, nem Szájer József vagy a Fidesz mentegetéséről van szó, ő éppen eléggé bűnhődik most. Tisztában vagyok vele, mit okozhat egy ember és egy család életében egy ilyen szituáció, ami szinte mindenki környezetében előfordulhat. Tudom miről beszélek, bár én szerencsés módon túl vagyok életem legnehezebb magánéleti válságán, de a saját hibámat sem elfelejtve pont azért nem török pálcát azonnal senki felett. Politikusok esetében pedig különösen hatványozott bajt okoz minden magánéleti botlás. Ha egy civil cselekszik így, sokszor csak legyintenek rá az emberek, de egy politikusnak jóval nagyobb felelőssége. Szájer politikailag megfizetett, hiszen megbukott, az emberi oldala viszont már csak rá és a családjára tartozik" - mondta a polgármester.

  

(Leadkép forrása: MTI)

 

Szájer József kilépett a Fideszből, Orbán Viktor reagált a volt EP-képviselő botrányára

A miniszterelnök is megszólalt. Szájer József a mai nappal kilépett a Fideszből - írta meg szerda este a kormányközeli Magyar Nemzet. A lap cikke szerint a volt EP-képviselő a párttagságáról való lemondást Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló