2024. április 13., Ida

Eger ügye

#városháza #közvélemény-kutatás #domán dániel #választás2024eger

Mirkóczki Ádám az egriek pénzéből rendelt közvéleménykutatást

Csarnó Ákos 2024.03.25. 10:36

Domán Dániel a 7. egyéni választókerület, a Hajdúhegy, Károlyváros képviselőjelölt-jelöltje szerint ez felvet kérdéseket.

 

2024. március 4-én frissült utoljára Eger önkormányzatának adatvédelmi honlapja – kezdi a jelölt a közleményében. Ezen a honlapon szokták közzétenni azokat a változásokat, amelyek az adatvédelmet érintik, ugyanis ezeket szigorú uniós törvények szabályozzák. A legfrissebb közzététel a várossal kapcsolatos közvélemény-kutatással összefüggő adatkezelésről szól. A közvéleménykutatást közpénzből fizette ki az önkormányzat, azaz a számlát az egriek állták Domán szerint.

 

Ahogy a tájékoztató fogalmaz: „Eger Önkormányzata számára reprezentatív közvéleménykutatás készítése, melynek tárgya kérdőív kitöltése által a város lakosságának az Önkormányzat munkájával kapcsolatos véleményének megismerése, egyben a lakossági igények felmérése a városi közszolgáltatásokkal és egyéb kulturális programokkal kapcsolatban. A közvéleménykutatást az Iránytű Intézet Kft., mint adatfeldolgozó végzi.”

 

Az elmúlt napokban több egri lakos is jelezte, hogy kérdésekkel keresték telefonon.

„Nem meglepő, a választások előtt megszaporodnak a közvélemény-kutatások a különböző intézetektől, amelyek költsége attól függ, hogy mekkora volumenű a kutatás, de ezeket általában pártok vagy cégek finanszírozzák. Az egri polgármester úgy döntött, hogy az egriekkel fizetteti meg, méghozzá volt pártjához, a Jobbikhoz köthető Iránytű Intézetet bízta meg a feladattal. Törvénybe nem ütközik, de sokkal súlyosabb kérdés az, hogy milyen polgármester az, aki arra használja fel a közpénzt, legyen az bármennyi, hogy esetlegesen saját magáról, a „munkájáról” és a politikai ellenfeleiről kapjon visszajelzéseket. A kutatás megrendeléséről sem bizottsági, sem pedig közgyűlési határozat nem született, Mirkóczki Ádám egy személyben döntött így” – Domán Dániel szerint.

Úgy látja, hogy az időzítés sem véletlen, „ugyanis márciustól kezdve több helyszínen megindultak különböző munkálatok, járdák, lépcsők, hidak felújítása, a városgondozás elkezdte a tavaszi nagytakarítást, tehát impulzus akadt bőven, hogy egy egri választó az elmúlt évekhez képest valamivel jobb véleménnyel legyen a város működéséről és vezetőiről. Csakhogy a legtöbb választó pontosan tudja, hogy a választások előtt mindig ez történik. A Fidesz módszereit előszeretettel másoló polgármester különböző városi performanszokkal próbálja manipulálni az egrieket, mintha az elmúlt évek viszontagságait, túlárazott beruházásait, az elvesztett milliárdokat, az állandó acsarkodásokat, és a közélet teljes leamortizálását egy járda felújítása feledtetné az egriekkel. Ez semmi más, csak az egri lakosok lenézése és a közpénz elherdálása.„

 

Hogy megerősítsem az információt, közérdekűadat-igényléssel fordultam az önkormányzathoz. Úgy tűnik, hogy a polgármesteri hivatal – ahogy a Lenkey-ház költségvetésének esetében – még mindig hadilábon áll az átláthatósággal, ugyanis egy egyszerű szerződést 15 nap alatt nem sikerült megküldeni, sőt, 15 nappal meghosszabbították azt. Tekintve, hogy a kutatás közpénzből valósult meg, magát a kutatás részleteit és az eredményeket is lehetősége lenne megismernie az egrieknek, ezt a mai nap szintén megkértem. Ebből kiderülhet, hogy milyen kérdések kerültek be, magyarán Mirkóczki Ádám hogyan befolyásolhatta a kutatást.

 

Sajnálatos, hogy az egri polgármester ilyen szintre süllyedt, hogy az egrieket a saját pénzéből kényszeríti a kommunikációra, és még így se bírja eldönteni, hogy induljon-e a választásokon. A kutatásra költött közpénz, amelynek pontos összege később derülhet csak ki, akár a részvételi költségvetés intézményére, vagy esetleg még több lakossági fórumra, valódi konzultációkra vagy online fogadóórák megteremtésére is költhette volna az évek alatt, amelyek sokkal inkább segíthetik a párbeszédet a lakosokkal – zárja közleményét a jelölt.

indexkép: illusztráció, Getty Images

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló