2024. július 24., Kinga Kincső

Eger ügye

#év fája

Melyik fával induljon Eger a Magyarország Év Fája versenyen?

Csarnó Ákos 2024.03.13. 17:41

Nem favicc.

 

A Magyarország Év Fája versenyt 2010 óta minden évben az Ökotárs Alapítvány indítja útjára, mellyel a közvetlen környezetünkben lévő természeti értékeink fontosságára és ezek mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

 

A hazai verseny győztese a következő évben indulhat az Európa Év Fája címért. Ezt a jogot, a verseny történetének 14 éve alatt eddig négy magyar település fájának sikerült elnyernie, köztük 2013-ban az egri Termálfürdő 275 éves platánfájának is.

 

Eger városának számos értékes, védett természeti értéke van, amely érdemes arra, hogy országosan is megismerjék, ezért Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Városgondozás Eger Kft. közös kezdeményezésének eredményeként ebben az évben ismét nevezünk a Magyarország Év fája versenyre - jelentette be sajtótájékoztató keretében Farkas Attila alpolgármester, aki kiemelte, idén az országban egyedülálló módon az Egerben élők dönthetnek arról, hogy városunk mely fával induljon a megmérettetésen.

 

A Városgondozás Eger Kft. egész évben nagy figyelmet fordít a zöldfelületek karbantartásra, nagyobb méretű fák növényvédelmére, szeretnék, ha a kivételes állapotú és szép fáinkat országosan is megismernék. Arra buzdítanak mindenkit, hogy vegyen részt a szavazáson, hiszen a verseny egy nagyszerű kezdeményezés és jó alkalom arra, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezetvédelemre, emellett pedig közösségépítő ereje is van.

 

Akinek bármilyen érdekes, személyes története van vagy ismer valamilyen legendát a megjelölt fákkal kapcsolatban, ossza meg velük, küldje el a Városgondozás részére, mert a verseny során a zsűri ezeket is figyelembe veszi.

Ferenczy Tamás főkertész bemutatta azt a három, helyi védelem alatt álló fát, melyre leadhatják jelöléseiket:

Termálfürdő: Virginiai mocsárciprus

A Termálfürdő területén két ilyen fa is található,

melyek igazi ékkövei a strandnak, sokan

megcsodálják légzőgyökereit és a pompás őszi

lombszíneződését.

 

Eszterházy tér: Vérbükk

Sokrétűen felhasználható fa, jól mutat

parkokban magányosan ültetve szoliterként-

ilyen az Érseki palota mellett élő fa, mely a tér

dísze.

 

Érsekkert: Platánfa

Eger egyik ikonikus fája, rengetegen látogatják,

kedvelt találkozási pont minden korosztály

számára

 

 

kép: TV Eger

 

Szavazni április 7-ig ezen a linken tudnak.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló