2024. július 24., Kinga Kincső

Eger ügye

#egerplusz #eger #borászat #egri borvidék

Idén is megáldották a borvidék új nedűit Egerben (VIDEÓ)

Barna Benedek 2021.12.28. 12:53

Jó évjárat született a borászok szerint.

 

A hagyományokhoz híven a Szent János-napi mise után megáldották az oltár elé helyezett új borokat. A hétfői szertartáson megjelentek a fertálymesteri testület tagjai, az Egri Borbarát Hölgyek és a borvidék borrendjeinek képviselői is – számolt be a heol.hu.

 

A misét Szabó József áldozópap celebrálta a bazilikában, és kérte az Úr áldását az újborokra és fogyasztóikra is. A szentelés után az Érseki Palota udvarán számoltak be az idei szőlőtermésről és az Egri Borminősítő Bizottság éves munkájáról. Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a közelmúltban elhunyt borászokról – így Thummerer Vilmosról és dr. Bálo Borbáláról – emlékezett meg, ezután értékelte az évet. 

 

"Szembesültünk a szélsőséges időjárással, először a faggyal kellett megküzdeni. Fagykár ugyan nem jelentkezett, de a fakadást késleltette, a kezdeti növekedést hátráltatta, és az év folyamán két-három hetes érési késésben volt a szőlő fejlődése" – mondta, hozzátéve, hogy ezt tetézte egy hosszan elnyúló aszály is.

Az első időszakban a cukorképződés hagyott kívánnivalót maga után a fehéreknél és a korai vöröseknél. Ám az indiánnyár megérlelte a szőlőt. Igen jó évjárat született, a korai fajtáknál a gyümölcsösség kellően megmaradt

– fogalmazott.

 

Farkas László szerint az ágazat kihívásaival kapcsolatban azt mondta: a szőlőtermesztés válságos éveket él át.

Kijelenthető, hogy jövedelmezően szőlőt termeszteni már nem lehet. A borászatoknál pedig a járvány miatt óriási elmaradások vannak az értékesítésben

– hangsúlyozta.

 

 

Ezt követően a statisztikákról volt szó. Elhangzott: az Egri borvidéken ötezer-négyszázegy hektárt tartanak nyilván termőterületként, az idén szüretelt területnagyság 4965 hektár, innen 389 ezer 213 mázsa szőlő került a puttonyokba. A termésátlag hektáronként 78,4 mázsa volt. Egri védett eredetű bor alapanyag 291 ezer 448 mázsa volt idén, ebből az egri bikavér alapanyag 211 ezer 49 mázsa, a bikavér superior, grand superior pedig 34 ezer 354 mázsa. A debrői hárslevelűből 16 ezer 782 mázsát szüreteltek le. 

 

Az Egri Borvidék Borminősítő Bizottság munkájáról szólva az elnök, Patai István további számokat közölt:

idén 128 ezer hektoliter bort minősítettek, ebből 27 százalék nem felelt meg, így nem hozható forgalomba egri néven. A bikavérből 76 ezer hektoliter került a bizottság elé, 55 ezer megfelelt. A debrői hárslevelűből 3600 hektoliteréből mindet rendben találták. A grand superior csillag 50, a superior bikavérek 60 százalékát nem engedte át a bizottság. Minden évben kiválasztunk egy olyan személyt, aki kimagaslóan végezte a munkáját. Idén Adamovich Károlyra esett a választás.

Mikuska Péter, az Egri Bikavér Borlovagrend titkára közölte: Gárdonyi Géza halálának évfordulójára közösségi bor készül, erről januárban fognak egyeztetni.

 

(Indexkép forrása: TV Eger / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló