2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

#önkormányzat #közlekedés #elkerülő út #főispán

Semmit sem lehet tenni az egri elkerülő út ügyében? A főispán közbeszólt.

Csarnó Ákos 2023.01.19. 09:33

 

Ignácz Balázs főispán törvényességi felhívással fordult az egri Közgyűléshez az egri elkerülő út ügyében meghozott határozatok miatt. Kéri a Közgyűlést, hogy a határozatokat vonja vissza a testület. Ez röviden azt jelenti, hogy senkinek semmi joga nincs az elkerülőút ügyében megszólalni.

 

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2022. november 24-én hozott 506/2022. (XI.24.) számú határozatában egyrészt „állást foglal az egri elkerülő út külső nyomvonalváltozata mellett”, másrészt „kinyilvánítja akaratát, hogy a településrendezési eszközök módosítását abban az esetben támogatja, ha a tervtanács a külső nyomvonalváltozatot javasolja elfogadásra”.

 

Az 507/2022. (XI.24.) számú határozatában „Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy dönt, hogy a belső nyomvonalváltozat tervtanács általi támogatása esetén a településrendezési eszközök módosítása csak a tárgyban tartott érvényes és eredményes népszavazást követően kezdődhet meg. Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése szükségesnek tartja a felnémeti szakasz újra tervezését, amelynek megtörténtéig nem támogatja ezen nyomvonalszakasz elfogadását.”

Azonban a Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházással összefüggő üggyé nyilvánította a 25. számú főút Egert elkerülő szakaszának megvalósítását.

 

A közlekedési infrastruktúra-beruházással érintett települések önkormányzatainak – így Egernek is - a településrendezési tervüket összhangba kell hozni a törvényi előírással illetve a terület-felhasználási engedélyben foglaltakkal. E tekintetében a módosítást az érintett települési önkormányzatnak kötelessége elvégezni.

A főispáni felhívás legfontosabb része szerint az önkormányzat nem kötheti semmilyen feltételhez a településrendezési eszközök módosítását. A nyomvonalszakaszról a tervtanács dönt, annak „elfogadását” illetően az önkormányzatnak nincs hatásköre.

A fentiek tekintetében gyakorlatilag nem lehet semmilyen lépést tenni sem a város lakóinak, sem a képviselőtestületnek, csak a két felvázolt nyomvonal valamelyike mellett kardoskodhatnak, úgy, hogy nem kell hallgatni a városban amúgy inkább a külső nyomvonal mellett felszólaló hangokra.

 

A Közgyűlés ez év február 28-ig kapott határidőt, hogy válaszoljon a főispánnak, hogy mit lép.

 

 

Az elkerülő úttal kapcsolatban az alábbi írásainkban olvashat többet vagy itt megtalálhatja az összeset.

 

Népszavazás lesz az egri elkerülő út ügyében?

Pajtók egri lakosokat egzecíroztat, szerinte az elkerülő út ügyében nincsenek is civilek, akiktől választ kapott ismét

Gyorshír: Eger önkormányzata az elkerülő út külső nyomvonalát támogatja

Szokatlan páros járta be az egri elkerülő út nyomvonalait 

Petícióval gáncsolnák el az egri elkerülő belső nyomvonalváltozatát és támogatnák a külsőt 

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló