2021. május 14., Bonifác

Eger ügye

Két vadiúj és szupermodern óvodát építenek Egerben

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

Közel 800 millió forintból épít két új óvodát Eger és a jelenlegieket is fejlesztik.

 

A Városháza csütörtöki közleménye számol be arról, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból és a város önrészéből Egerben két új óvoda épül a következő években, a beruházásokról szóló szerződéseket már alá is írta Habis László polgármester. 

 

 

Az egyik óvoda 391,5 millió forintból épül a Pozsonyi utca és Ifjúság utca sarkán található területen, várhatóan 2018. július végére lesz kész az új intézmény.  A beruházással egy korszerű, ésszerűen kialakított, 4 csoportszobával rendelkező és 100 egri gyermeket befogadó épület kialakítása a cél. „A csoportszobák mellett az épületben iroda, szociális helyiségek és udvar kialakítása szerepel a tervben. A Pozsonyi utcai új óvodaépület az Eger, Köztársaság téren elhelyezkedő Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodáját váltja majd ki, illetve az óvodai körzet székhelye, s így az óvodai vezetés is ide kerül át a jelenlegi Ney Ferenc Óvodából (Ifjúság u. 7-9.). Emiatt is szükséges az alapvető óvodai funkcióval összefüggő helyiségeken felül többlet irodák és szociális helyiségek kialakítása. Az intézményben az óvodai étkeztetést ellátó melegítőkonyhát tervezünk, az ehhez szükséges kiszolgáló helyiségekkel” – áll a közleményben.

 

Az épület fűtését kondenzációs gázkazán biztosítja, a tetőre a létesítmény melegvíz-ellátásáért felelős napkollektorokat telepítenek. Az udvaron tanúsítvánnyal rendelkező játszóeszközök, árnyékolóval védett homokozó, pihenő padok és asztalok kapnak helyet. A játszóeszközök környezetében gumiburkolatú felületeket alakítanak ki, valamint az óvoda sportolásra alkalmas, rekortán burkolatú területtel is rendelkezik majd. A játszóudvart füvesítéssel, fák és más növények telepítésével teszik otthonossá, továbbá a teljes területet biztonságos kerítés zárja majd le.

 

Szintén 391,5 millióból alakítanak ki óvodát a Kertész utca 100. szám alatt, itt 4 csoportnak otthont adó, 100 gyermek fogadására alkalmas intézményt hoznak létre, irodával, szociális helyiségekkel és udvarral. A program fő célja az, hogy a 3-6 éves gyermekek óvodai elhelyezésének biztosításával támogassa a kisgyermekes szülők munkavállalását, segítse a családok mindennapjait.

 

Az az óvoda funkción felül az új, teljes körűen akadálymentes épületben alakítják ki a belvárosi óvodák székhelyét, így az óvodavezetés a jelenlegi Szivárvány Óvodából ide költözik, az ehhez szükséges helyiségekkel és funkciókkal. Mindemellett az újonnan épülő óvodában az óvodai étkeztetést ellátó, klimatizált melegítőkonyhát is kialakítanak.

 

Az új épület hőellátását energiatakarékos, földgáz üzemű fűtési rendszerrel oldjuk meg, megvizsgálva a rendszer megújuló energia felhasználásával történő kiegészítését is. A tervekben a melegvíz-ellátására gázüzemű kazán szerepel, napkollektoros kiegészítéssel. Az állandó jelleggel használt helyiségeket és a melegítőkonyhát klímával látjuk el, s a konyhában hő visszanyerő rendszerű szellőzőt építünk ki. A zárt, kertészetileg rendezett játszóudvar sportolásra alkalmas, rekortán felületet kínál majd a gyermekeknek. Az épület fő megközelítése, bejárata a Kertész út felől történik, a szükséges parkolóhelyeket közterületen alakítjuk ki. Lehetőség lesz ugyanakkor „hátsó megközelítésre” is, a Tittel Pál utca felől, ahol szintén lesznek parkolók.

 

Az építéseken túl még 5 millió forintja lesz az önkormányzatnak TOP-forrásból arra, hogy a már működő óvodákat is korszerűsítse.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló