2023. december 9., Natália

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #lengyel-magyar barátság #ünnepnap

Így emlékezett meg Eger a lengyel-magyar barátság napjáról

Barna Benedek 2022.03.24. 14:11

A várban koszorúztak.


2007 óta hivatalos ünnep a lengyel-magyar barátság napja, március 23-a, amelyre az Egri Lengyel Önkormányzat is szokott valamilyen kiemelt programmal készülni, ugyanakkor az elmúlt két évben a járvány közbeszólt, és idén sem lehetett tudni, hogy mire lesz lehetőség, azután ráadásul kitört a háború a szomszédban, így nem terveztek nagy ünnepséget a mostani alkalomra. Ennek ellenére megemlékezett a város a napról.

 

A Városgondozás munkatársai kedden megtisztították a Domus melletti Magyar-Lengyel Barátság Lépcsőt, amelyet 2013-ban Lengyelországból származó gránit felhasználásával újítottak fel, és egyik fokára felvésték a közmondást: "Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát". A Lengyel Önkormányzat ide szervezett egy kis megemlékezést, szerdán pedig a várban tartottak koszorúzást a város önkormányzatával a lengyel menekültek emléktáblájánál.

lengyel-magyar-koszoruzas
Kép forrása: egerinfo.com

Minczér Gábor alpolgármester az eseményen az EgerInfo beszámolója szerint arról beszélt, hogy a két nemzet a történelem során számtalanszor küzdött egymás mellett testvérnemzetként. Épp ezért nem nehéz lengyel hősöket találni a magyar történelemben: Bem Józsefet, Bem Apót emelte ki, aki az 1848-49-es szabadságharc egyik legsikeresebb tábornoka volt a magyar honvédsereg oldalán, emellett lengyel.

 

Utalt a jelenleg dúló ukranai háborúra is, és reményét fejezte ki, hogy ez a konfliktus se a magyar, se a lengyel nemzet részéről sem követel áldozatokat, és még sokszor összegyűlhetünk és megünnepelhetjük a két nép barátságát.

 

Az ünnepnap kapcsán Rittenbacher Ödön, a Lengyel Önkormányzat elnökhelyettese az egerinfo.hu-nak arra a kérdésére, milyen jelenleg is aktív kapcsolatokat ápolnak Lengyelországgal, elmondta:  több esetben egri civil szervezeteknek segítettek már a lengyel kapcsolatfelvételben, valamint több alkalommal segítettek Eger testvérvárosában, Przemyslben egy iskolában megszervezni a “Ki tud többet Magyarországról” című vetélkedőt, illetve ehhez díjakat is juttattak ki.

 

Emellett lengyelül tudó tagjaik részt vesznek a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában is, tolmácsolnak a két város vezetői között. Továbbá rendszeresen szerveznek olyan utakat is Lengyelországba az egri lengyel közösségnek, melyeken felkeresik az ottani magyar vonatkozású emlékhelyeket.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló