2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#pedagógusok #gárdonyi géza ciszterci gimnázium

Hazugság, hogy bevonták volna a gyerekeket a Gárdonyis tanárok a pedagógus tiltakozásokba

Domán Dániel 2022.10.26. 07:57

 

Múlt héten közzétettünk egy videót, amelyben egy újabb egri intézmény pedagógusai fejezték ki szolidaritásukat az egri Andrássy, Szilágyi és a Pásztorvölgyi iskola tanárai után. A nyilvánosság előtt ennyi is lett volna a történet, de hétfő délután, a korábban városháza irányítása alatt lévő, mostanában erősen hangnemet váltott egerinfo.com helyi portálon megjelent egy cikk, miszerint nem engedik tiltakozni a tanárokat és a diákokat a Gárdonyi gimnáziumban. A cikket azóta több országos sajtó is átvette.

 

Emiatt keresett meg minket az iskola egyik tanára. Elmondása szerint a cikkben több ferdítés is található, ezért tisztázni akarja a körülményeket. Tanárként minden eseményről tud, de a múlthét szerdai szolidaritási megmozduláson nem vett részt. Szerinte látnunk kell, hogy hosszú évek hibáiról van szó, nem pedig egy hirtelen jött elégedetlenségről. Minden, ami most történik, leginkább a diákoknak árt. Az interjúban elhangzottak valamennyi gárdonyis diák, tanár és a szülők számára is nyílt titok.

 

gárdonyi géza ciszterci gimnázium

 

Az érintett elmesélte, hogy a múltheti demonstrációt a fő szervezők előre bejelentették az iskola vezetőségének, semmiképpen sem akarták, hogy a hátuk mögött történjen meg a dolog. Nem beleegyezést kértek, csak tudatni akarták velük. A vezetőség azonban feltételeket szabott: csak magánszemélyként, az iskola területén kívül és az iskola nevét nem említve csinálhattak bármit. A tanárok először az udvaron szerették volna szolidaritásukat kifejezni, erre viszont nem kaptak engedélyt. Így jött az ötlet, hogy a Gárdonyi téren történjen meg az esemény.

 

Eger egy kicsi város, egy iskola még kisebb, semmi sem marad titokban sokáig. Gyorsan elterjedt, hogy a tanárok mozgolódni kezdtek. Az eseményről nem csak a vezetőséget értesítették, mindegyik tanár megkapta az információt. Elkezdtek beszélni az emberek, diákok, tanárok. Mindenki tudta előre, hogy résztvevők feketébe fognak öltözni. A demonstráció megtörtént, mindenki visszatért az iskolába.

 

 

Egyik tanóra idejéből sem vett el senki, a nagyszünet idejét használták fel a demonstráció megtartására. Ennek ellenére még aznap (október 19.), a hetedik óra után az egyik tanárt behívatták. A vezetőség – közölve a tanárral - azzal vádolta meg a résztvevőket, hogy nem tartották be a szabályokat, ugyanis a gyerekeket bevonták a játszmába, és ők is feketébe öltöztek.

Volt néhány diák a téren, de nem vettek részt az eseményen. Hazugság az, hogy tetőtől-talpig feketében voltak. Fekete ruhadarab biztos volt rajtuk, elég sok gyerek hord ilyet.

Másnap (október 20.) a vezetőség egy másik tanárt hivatott be, akinek elmondták, hogy több diákot megkérdeztek, hogy miért öltöztek feketébe. A diákok öltözetéről már egy másik kollégájuk panaszkodott az igazgatóasszonynál, még a demonstráció napján. Vélhetően, ő nem értett egyet a megmozdulással.

„Pontosan tudjuk, ki volt az, aki azt hazudta, hogy bevontuk a gyerekeket is. Előszeretettel beszél a politikáról az óráin. Valószínű elég volt neki látni néhány diákot feketében, szaladt is a vezetőséghez. Aztán mindenki rakott egy adagot a pletykára. A végén már kész tényként kezelték, hogy gyerekeket szerveztek be, és a videóban is szerepelnek. Ez különösen vicces, mert egy gyerek se látszik a videóban.”

 

(Elég egyszerű megcáfolni, hogy gyerekek vettek volna részt az akcióban, hiszen én segítettem elkészíteni a kisfilmet az eseményről. Figyeltem arra, hogy a tanárokon kívül senki se látszódjon benne, hisz nem vettek részt benne. Mindenesetre újra megnéztem a nyersanyagaim. 10 diák látszik a háttérben, akik beszélgetnek egymással, mindenféle ruhában. Van feketebőrdzseki, fehér ing, vajszínű plüss pulcsi, kék farmer, kockás nadrág, sportcipők, fehér ing és póló. Ez a snitt értelemszerűen a videóban nem szerepel. Szívesen megmutatnám bizonyítékként, de másnap valószínű őket vegzálnák az igazgatóságon.)

 

A vezetőség az esemény másnapján behivatott tanárt megkérdezte, hogy igaz-e, hogy a diákokat beszervezték. A tanár természetesen cáfolta, hogy bármelyiküknek azt mondták volna, hogy jöjjön feketében vagy vegyen részt a demonstráción. Egy óra múlva a tanár egy feljegyzést kapott, ami tele volt valótlan állításokkal. A tanár nem ismerte el a feljegyzés tartalmát. Az iskolában erről már minden kolléga tud és a diákok is.

 

- Ez valami soft-listázás?

- Ilyen még nem történt ebben az iskolában. Pedig bőven lehetne rá ok.

 

A hétvége viszonylag csendben lezajlott. Vasárnap estefelé (október 23.) a gárdonyis diákönkormányzat az Instagram oldalára posztolt egy felhívást. Ebben arra szólították fel a diákokat, hogy álljanak ki a tanáraik mellett. Szerdán (október 26-án) jöjjenek feketeruhában, és a nagyszünetben eléneklik a Mi vagyunk a grund c. dalt.

 

kép forrása: egerinfo.com

 

A vezetőség hétfő reggel (október 24.) értesült a szervezésről, a diákönkormányzatért felelős koordinátortól. Az iskola vezetősége behívatott néhány diákot, pontosan nem tudni mennyit, de diákönkormányzat elnöke biztosan bent ült. A vezetőség közölte velük, hogy az eseményt és a szerveződést megtiltja. Hogy ez milyen minőségben történt, azt nem tudni, a gyerekek is mindig máshogy mondják el.

„Az igazgatóasszonynak van egy stílusa. Közönséges. Ezt mindenki tudja. Ez alól kivételt képeznek azok az események, amikor valamilyen egyházi személy jön hozzánk. Ha más iskolából vagy a zirci apátságból érkezik valaki, akkor tud igazán nyájas is lenni. Ilyenkor rá se ismerünk.”

Még aznap (október 24.) a vezetőség egy rövid értekezletet hívott össze a tanárok számára. Tájékoztatták őket arról, hogy mi a vezetőség álláspontja, ami állításuk szerint a fenntartó álláspontja is, bár ők eddig nem szólaltak meg az üggyel kapcsolatban.

 

„Nincs szükség arra, hogy a diákok kiálljanak értetek. Talán ezt szó szerint így mondták”

 

Az igazgatóasszony az értekezleten nem engedett abból a teóriájából, miszerint a múlt szerdai eseményt megszervező tanárok beszervezték a gyerekeket is. Amikor ezt meghallották a tanárok többen is egyszerre mondták, hogy ez hazugság.

 

Ezen sorok írásakor még nem tudni, hogy a gárdonyis diákönkormányzat a tilalom ellenére csinál-e bármit is. Az egerinfo.com cikke vagy egy szülő, vagy egy diák által jelenhetett meg – véli az érintett. A portál a saját forrásaira hivatkozva leírta, hogy a vezetőség elbocsátással is fenyegette a tanárokat, de az érintett szerint ilyen nem hangzott el. A zirci Apát úr, mint az iskola fenntartója, nem tudott a diákönkormányzat eseményének meghirdetéséről, de az erről szóló cikk eljutott hozzá is. Hivatalosan sem a vezetőség, sem pedig a fenntartó nem szólalt még meg. Tényleges retorzióról, tanárok kirúgásáról nem beszélhetünk, sokkal inkább hatalmi játékokról, a tények elferdítéséről. Az érintett szerint az Apát úr hamarosan meglátogatja az iskolát és biztosan fognak erről beszélni.

Bízom benne, hogy jól látja [a fenntartó] a dolgokat. Valamelyik korábbi értekezleten, amikor ő is eljött, azt mondta, hogy nekünk az elsődleges feladatunk, hogy pedagógusként tanítsunk és nem az, hogy a hitéletet erősítsük. Körbe néztünk egymáson, nagyon meglepődtünk. Miért nem lehet ez mindig így?

A tanárok, szülők, sokan nyugtalanok. Az érintett úgy látja, a diákok érzik, hogy nagyobb a feszültség az iskola falain belül. Másként is köszönnek több tanárnak. Nem szoktak ezekről beszélni, nem is befolyásolják őket. Ami az országban történik, az megosztja a társadalmat és a tanárokat is.

„Vannak, akik mernek csinálni valamit. Vannak, akik egyetértenek velük, de nem mernek cselekedni és persze vannak azok, akik ellenük vannak. A napokban sok minden megváltozott. A félelmetes az egészben, hogy meg kell gondolnom, kinek és mit mondok.”

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló