2024. július 24., Kinga Kincső

Eger ügye

#gárdonyi géza színház #blaskó balázs #kultúra #venczel valentin #weil zoltán

Gárdonyi színház: Venczel Valentin felkészületlen volt, és rendkívül nehéz helyzetbe hozta a színházat

Kovács Dávid 2022.04.13. 09:55

Az újvidéki Magyar Színház igazgatójának egri teljesítménye a főszereplőtől elvárható szakmai minimumot sem érte el – állítja a Gárdonyi Géza Színház. Tovább folytatódik az adásba nem került interjú ügye.

"A színház vezetőségének és az Aranyrandevú stábjának álláspontja egyöntetű. Venczel Valentin cserbenhagyta a produkciót és rendkívül nehéz helyzetbe hozta felkészületlenségével a Gárdonyi Géza Színházat" – válaszolta az Egri Ügyek kérdéseire az egri Gárdonyi Géza Színház, miután a helyi közbeszéden végigszántott a színésszel készített tévéinterjú letiltásának híre.

 

Miután Venczel Valentin, a vele interjút készítő Weil Zoltán, valamint dr. Somogyi Kinga, a Média Eger Kft. ügyvezető-főszerkesztője is elmondta az álláspontját, írásban juttattuk el kérdéseinket a Blaskó Balázs vezette egri színházhoz. Vass Judit, az intézmény sajtóreferense a válaszában arról ír, hogy a Venczel távozása miatt kialakult helyzetet mintegy tíz nappal a tervezett bemutató előtt csak előadáscserével tudták megoldani, az Aranyrandevút pedig csak a következő évadban mutatják majd be a bérleteseknek – ezt egyébként a színház március végén kommunikálta is a felületein.

 

Venczel Valentin a Féktelenül című műsor vendégeként (Kép: pillanatfelvétel a Féktelenül műsorából)

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, Weil Zoltán Féktelenül című beszélgetős műsorának egyik része nem kerülhetett adásba, ezért a házigazda végül a saját felületén, az Egri Szín nevű oldalon hozta le az újvidéki Magyar Színház igazgatójával készített interjúját. Weil Zoltán a videó mellé néhány gondolatot is mellékelt, soraiban arról írt, hogy az adás megjelenését Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója fúrta meg. "Az adás rögzítése után, a kiborulásra és méltatlankodásra mindig kész Blaskó direktor úr követelte, hogy a beszélgetést a Városi Tv ne adja le, mert ugyan azt ő nem látta, de szerinte jó nem lehet, így annak bemutatásától a tv eltekintett" – írta az eset kapcsán Weil.

 

Venczel Valentin a letiltott adásban arról beszélt, hogy a Blaskóval való szakmai konfliktusai miatt hagyta ott nemrég az egri színház Aranyrandevű című produkcióját, amelyet a színigazgató rendezett. Azt állította: a bemutatóhoz közeledve a rendező részéről szinte állandó kritika érte a munkáját, többek között a szövegtudását és szerepformálását is leszólták, ezért úgy döntött, elhagyja az egri produkciót, amiről aztán egy sms-ben tájékoztatta Blaskót. Ezzel kapcsolatban azt is megkérdeztük, hogy a színigazgató valóban kritizálta-e Venczel Valentin teljesítményét a próbafolyamat során.

A rendező elsődleges feladata a hat hetes próbafolyamat alatt, hogy folyamatosan „kritizálja” a szereplők színpadi munkáját. Blaskó Balázs, rendezői kötelességének eleget téve, szembesítette Vencel Valentint felkészületlenségével, amely öt hét próbaidőt követően a főszereplőtől elvárható szakmai minimumot sem érte el

– válaszolta kérdésünkre a színház.

 

Arról is érdeklődtünk, Blaskó Balázs látta-e már az interjút, és amennyiben igen, mit gondol az abban elhangzó, róla megfogalmazott állításokról. (Weil állítása ugyebár az volt, hogy az igazgató még azelőtt szólt oda a városi tévének, hogy látta/láthatta volna az interjút.) Ezzel kapcsolatban az egri színház szűszavúan csak annyit közölt: "Venczel Valentin sajnálatos szereplése, meghökkentő bizonyítványmagyarázása nem kerülte el a társulat figyelmét."

 

Noha a Média Eger vezetője egy hétfői közleményben cáfolta a műsorvezető állításait – azt állítva, hogy a döntésében sem a Gárdonyi Géza Színház, sem a város vezetése nem befolyásolta –, Weil egy nyilvános egri Facebook-csoportban hagyott kommentjei alapján továbbra is kitart az álláspontja mellett.

Az adás nem ment le csütörtökön, erről engem senki nem értesített. Hétfőn, amikor rákérdeztem, akkor a tévé vezetése elmondta, hogy az interjú felvétele után valaki szólt Blaskó direktor úrnak, aki azonnal telefonált és méltatlankodott. Ezek után döntött úgy a tévé, hogy nem mutatja be műsort, amihez természetesen joga van. Annak megítélése, hogy ez cenzúra, vagy főszerkesztői döntés, mindenkinek a vérmérsékletétől függ
– írta az egyik hozzászólásában.
 
Egy másik kommentben Weil azt is hozzátette: a kialakult helyzet miatt azt javasolta a városi tévének, illetve a városi tévé is Blaskónak, hogy vendégként ő is üljön be a Féktelenül stúdiójába, és mondja el a saját álláspontját, ám ezt a lehetőséget az egri színház igazgatója – Weil közlése szerint – "kategorikusan" elutasította. Erre is rákérdeztünk az egri színháznál, ahonnan azt válaszolták:
Weil Zoltán semmilyen formában nem jelezte Blaskó Balázs felé meghívási szándékát, így Blaskó Balázsnak nem állt módjában azt „kategorikusan visszautasítani”.
Itt a színház válasza egyébként picit csúsztat: Weil az említett kommentben nem azt írta, hogy maga kereste volna a színigazgatót, hanem hogy azt javasolta a tévének, a téve pedig Blaskónak, hogy ő is mondja el az álláspontját a Féktelenül vendégeként.
 
Cikkünk megjelenése után (12:55-kor) az egri színház újra jelentkezett, újabb emailjükben a korábbi válaszukat pedig így módosították: "Weil Zoltán sem személyesen, sem a TV Eger bármelyik munkatársán keresztül nem jelezte Blaskó Balázs felé meghívási szándékát, így Blaskó Balázsnak nem állt módjában azt »kategorikusan visszautasítani«."
 
Az adásba nem került interjú szemléjét itt, a Média Eger Kft. ügyvezető-főszerkesztőjének cáfolatát pedig itt lehet olvasni.
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló