2022. augusztus 8., László

Eger ügye

#eger #érsekkert #berecz mátyás #tüdőgondozó #petró-villa

Fekália, bűz, szemét és leomlott vakolat lepte el Eger egyik ikonikus épületét – Lehangoló FOTÓK

Keller Richárd 2021.04.17. 00:27

Épp csak zombik nem járkálnak az egykor szebb napokat látott Klapka úti ingatlanál. És mindez Eger leglátogatottabb közparkja mellett.

Bár Eger az egyik legszebb város Magyarországon, nálunk is találkozhatnak a turisták és a helyiek elhanyagolt, szemetes-gazos telkekkel és épületekkel a belvárosban vagy a belváros szűkebb környezetében is. Ezek egy része köz-, másik része pedig magántulajdonban van, de egy közös bennük: alaposan rontják a városképet.

 

Az egyik ilyen épület a Petró-villa, amelyet sokan a Tüdőgondozó egykori épületeként ismernek. Itt a napokban egy táblát helyeztek el ismeretlenek, amellyel kissé provokatív, de ötletes módon próbálták felhívni a figyelmet az egyre csak romló állapotokra.

 

tudogondozo_01

tudogondozo_01b

 

A valószínűleg gúnynak szánt hirdetés valójában nem túloz, a helyszínen járva katasztrófafilmbe illő állapotokat találtunk. Nemcsak a tábla körül, de az épület többi részén is földre hullott téglakockákat találtunk.

 

tudogondozo_02

tudogondozo_04

tudogondozo_04b

 

A szomorú helyzetet súlyosbítja, hogy a turisták által könnyen felfedezhető romos épület –amely az Érsekkert egyik legnépszerűbb részén, a Zenepavilonhoz és a kovácsoltvas kapuhoz közel található ­– tele van sérült, repedezett vakolattal, valamint graffitikkel.

 

tudogondozo_03

tudogondozo_03b

 

A legsúlyosabb állapotokat az épület homlokzatán és bejáratánál tapasztaltuk. A stilizált timpanon egy része lehullott, talán csak a szerencsén múlt korábban, hogy senki nem sérült meg.  

 

tudogondozo_06b

 

Azonban a legszörnyűbb látvány a bejáratnál fogadott minket: a lombhulladékkal teli, omladozó lépcsők tetején orrfacsaró bűz terjengett, és az előtér dugig volt szeméttel. Nem tudni mikor, de hajléktalanok vették birtokba a bejárat előterét, ahol az ajtó üvege is be volt törve.

 

tudogondozo_09

tudogondozo_09b

 

Berecz Mátyás önkormányzati képviselő a napokban a helyszínen tájékozódott az épület erősen leromlott állapotáról, és a TV Egernek elmondta: egyelőre semmit nem lehet tenni a Tüdőgondozónak egykor otthont adó épület állagmegóvásáért, ugyanis nem az egri önkormányzat a tulajdonos, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Hozzátette: ennek ellenére próbálják megmenteni az épületet, az Egri Városszépítő Egyesület két évvel ezelőtti kezdeményezésének felújításával helyi építészeti értékvédelem alá szeretnék helyezni.

 

A csaknem százéves épület valóban megérdemelné a törődést, hiszen már a múlt század tízes éveitől Eger büszkeségének számított. A legendás villa dr. Petró Kálmán ügyvédé volt, aki 1913-ban ügyvédi irodát nyitott, és élénken részt vett a város társadalmi életében. Szimpatikus közéleti működése folytán nemcsak a villa, hanem személye is népszerűvé vált városunkban. 1931-ben országgyűlési képviselővé választották

 

petró_villa

 

A Petró-villába 1972-ben költözött be az egri tüdőgondozó, amely 1976-tól 2017-ig a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet egységeként működött. Mivel 2017 szeptemberében a Tüdőbeteg Gondozó Intézet elköltözött a Rendelőintézet földszintjére, az üresen maradt épület lassan az enyészet útjára lépett.

 

Képgalériánk a leharcolt épületről:

 

#GALLERY_56#

 

(Hamarosan bemutatjuk a legrosszabb állapotú, elhagyott egri épületeket, telkeket friss fotókkal illusztrálva.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló