2021. november 28., Stefánia

Eger ügye

#eger #gyászhír #dancz pál

Elhunyt Dancz Pál, az Egervin nyugalmazott vezérigazgatója

Barna Benedek 2021.11.25. 12:15

Eger díszpolgára 99 évet élt.

 

Meghalt Dancz Pál, az Egervin nyugalmazott vezérigazgatója, akinek több évtizedes munkásságát idén díszpolgári címmel ismerte el az önkormányzat. A csütörtökön ülésező közgyűlés egy perces néma főhajtással emlékezett rá – számolt be az egerhirek.hu.

 

Dancz Pál 1922-ben született Egerben. Nagyapja, apja is borral foglalkozott, szinte beleszületett a szakmába. 1949- ben jogi tanulmányait félbeszakítva egy felkérésre kezdte meg Egerben egy állami borgazdaság megszervezését, létrehozását.

 

Az akkor romokban heverő szőlőkultúrát feltámasztva új, korszerű alapokra helyezve kezdett hozzá az Eger környéki dombokon a rekonstrukcióhoz, többek között az Eged-hegy újra telepítéséhez, mely a bikavértermelés legjobb helye volt korábban is. 1953-ban elsőként az országban Egerszóláton telepítettek széles-soros szőlőket. Ez alapja lett a későbbi korszerű magasművelés megvalósításának az egész országban.

dancz
Kép forrása: TV Eger / YouuTube

Ebben az évben kezdték meg az Árnyékszalában lévő, kiváló borérlelő pincék megvásárlását, azok egybenyitását, így létrejött Európa egyik legjellegzetesebb „pincevárosa”. A szőlőfeldolgozó üzem mellett először vidéken, Egerben kezdődött meg a borpalackozás 1958-ban. Az 1977-ben megalakult Eger- Mátra Vidéki Borgazdasági Kombinát keretein belül egyszere folyt a kutatás, a termelés, a szőlőfeldolgozás, a palackozás. Mindig vallotta, nincs lehetőség az előre haladásra a szőlőtermelő gazdaságok nélkül. Erre épült a „Bikavér program” a hetvenes években, amikor kétezer hektár kékszőlő telepítése valósult meg. 1984-ben a kombinát megkapta az önálló külkereskedelmi jogot is. Az egri minőségi borok ismertté váltak Japántól az Egyesült Államokig.

 

Dancz Pál jelentősen hozzájárult az egri szőlő- és borkultúra megújításához, az évszázados hagyományok továbbviteléhez, az egri szőlőskertek felvirágzásához. 1945-től több évtizedes munkásságával, kiemelkedő tevékenységével, maradandó alkotásával emelte Eger város rangját, hírnevét, nemzetközi tekintélyét.

 

Dancz Pál 99 évet élt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló