2024. november 22., Cecília

Eger ügye

#egerplusz #eger #borászat #egri bikavér ünnep #eszterházy károly katolikus egyetem

Az egri egyetem nem csak borokkal készül a jubileumi Bikavér Ünnepre

Barna Benedek 2021.08.25. 18:05

A nedűk felvonultatása mellett bemutatnak egy szőlészet-borászati kutatási projektet is.

 

Augusztus 26-án, csütörtökön este nyitja meg kapuit az egri Érsekkertben a jubileumi, XXV. Bikavér Ünnep. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hivatalos oldalán jelezték, hogy az intézmény a nagyszabású bor-gasztro eseményen nem csupán saját pincészetének nedűivel vesz részt, hanem a Miniszterelnökség felkérésére bemutatja szőlészeti-borászati kutatásait és képzését is.

 

Az egri egyetem a Thummerer Pincészettel közösen a 6-os számú sátorban várja az érdeklődőket a boraival: az egyetemi szőlőbirtok teljes szortimentjével megjelenik a fesztiválon, ezen belül az egri bikavér és fehér párja, az egri csillag több évjárata is kóstolható.

eszterhazy-borok
Kép forrása: uni-eszterhazy.hu

Az eszterházys pincészetben végzett magas színvonalú szakmai munka gyümölcseinek bemutatása mellett az egyetem csütörtökön részt vesz a Miniszterelnökség sátrában megrendezett "Magyarországi Fejlesztések Nyílt Napja” című országos tájékoztató programon. Ennek keretében a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus eredményeit állítják fókuszba: Egerben az egyetem "Szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása" című, 2021. nyarán lezárt programot mutatják be az érsekkerti szökőkút szomszédságában.

A 2017 elején indult projekt célja a szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztés aktuális kérdéseinek vizsgálata és újragondolása volt, melynek eredményeként Egerben egy Szőlő-Bor Kiválósági Központ létesül. A kutatások kiterjedtek többek közt a magyar fajták (Kékfrankos, Furmint, Leányka, Kadarka) klónjainak vizsgálatára, új magyar csúcsbor brand-ek megalkotására, a szőlőbetegségek kezelési lehetőségeinek feltárására, illetve a borok érzékszervi tulajdonságait leíró paraméterek és a hordótípusok közötti kapcsolatrendszer feltárására. A projektben az egri egyetem konzorciumi partnere az Agrártudományi Kutatóközpont a szőlőt károsító rovarfajok elleni védekezési alternatívák kidolgozását végezte, amely a már felsorolt kutatási területek mellett szintén a projekt kiemelt stratégiai célkitűzései közé tartozott.

A kutatás-fejlesztési munkáról és annak eredményeiről Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes számol be, kötetlen pódiumbeszélgetés formájában. A Miniszterelnökség sátrában rendezett eseményen szó esik majd az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem további fejlesztési terveiről és az egri szőlész-borász mérnöki képzésről is.

 

A Bikavér Ünnep programját ebben a cikkünkben mutattuk be, a csütörtöki nyitóünnepségéről itt írtunk, a fesztiválon felvonuló borászatok listáját pedig itt osztottuk meg.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló