2023. december 9., Natália

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #gárdonyi géza színház #blaskó balázs #kelemen csaba

Mirkóczki Ádám: Blaskó Balázs méltatlanná vált az egri színház vezetésére

Barna Benedek 2021.10.06. 15:36

A polgármester kezdeményezi a színházigazgató felmentését, miután a direktor szerinte minősíthetetlen kijelentéseket tett Kelemen Csabára. Frissítés: Blaskó Balázs közleményben reagált.

 

Mirkóczki Ádám polgármester szerda délután közleményben tudatta, hogy

az Emberi Erőforrások Minisztériumánál kezdeményezi Blaskó Balázs felmentését, mivel szerinte a direktor méltatlanná vált az egri Gárdonyi Géza Színház vezetésére.

Mirkóczki szerint ugyanis a színházigazgató minősíthetetlen, gyalázatos és aljas kijelentéseket tett, amikor október 4-i Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság nyílt ülésen tárgyalta az egri Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadának átnevezését Kelemen Csaba Stúdiószínpadra, mert a város ebben a formában is emléket szeretne állítani a tavaly elhunyt, posztumusz díszpolgárrá választott színésznek, Kelemen Csabának. 

 

Blaskó néhány mondatát idézi is a közlemény:

Amennyiben Kelemen Csaba életben marad, azonnal fegyelmi eljárást kellett volna indítani ellene, valamint bűnvádi eljárást kellett volna kezdeményeznem a rendőrségen. Azért, mert eltitkolta betegségét, mert nem jelentette le a törvény szerint (…) betegségét. Mindezt tette azért, hogy az igazgató választási procedúrában részt vehessen. Ezzel súlyosan veszélyeztette a Gárdonyi Géza Színház működését, a kollégák életét, egészségét, nem utolsó sorban az igazgató választási bizottság egészségét is október 7-én.

Nagy valószínűséggel október 2-án, amikor már beteg volt, den nem volt hajlandó orvoshoz fordulni, hogy ez ki ne derüljön, de már réges rég beteg volt, fertőzte meg Fekete Péter államtitkárt

Egy olyan ember, aki a társulata és művészkollégái ellen bizonyíthatóan, ilyen bűnöket követett el, nem lehet példát állítani egy ilyen embernek… nem lehet… lehetetlen!

blasko
Fotó: Gárdonyi Géza Színház

 

A polgármester azt írja, szerinte egy ilyen ember nem maradhat tovább Heves megye és Eger legnagyobb kulturális intézményének az élén.

 

"Tekintettel arra, hogy Blaskó Balázs minősíthetetlen emberi mélységbe süllyedve, a gyászoló család fájdalmát és Kelemen Csaba emlékét gyalázva, minden alapot nélkülöző rágalmaival vádolt meg egy halott embert a nagy nyilvánosság előtt, az Emberi Erőforrások Minisztériumához, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárhoz fordulok azzal a céllal, hogy közös fenntartókként mentsük föl igazgatói tisztségéből Blaskó Balázst. Városvezetőként még egy vadidegen embertől sem tűrném el, hogy Eger város díszpolgárát, városunk kulturális életét 30 éven át szolgáló szeretett színészének emlékét ilyen módon gyalázza bárki. Pláne nem tűrhetem ezt az egriek adójából élő és tevékenykedő kulturális vezetőtől" – fogalmaz a városvezetői közlemény, amelyet Mirkóczki Ádám azzal zár, hogy Blaskó Balázsnak azonnal bocsánatot kellene kérnie a gyászoló családtól valamint Kelemen Csaba tisztelőitől és haladéktalanul távoznia intézményünk éléről.

 

Frissítés (21:13): Blaskó Balázs közleményt adott ki, amelyben reagált Mirkóczki Ádám vádjaira, íme:

 

"Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2020. október 29-i közgyűlésén Ideiglenes Vizsgálóbizottságot állított fel a Gárdonyi Géza Színház október 1. és október 29. közötti járványügyi intézkedéseinek felülvizsgálatára. A vizsgálat, mely ellenem irányult, viberen keresztüli meghallgatásokkal és különböző dokumentumok bekérésével 2020. november 4-e és 20-a között zajlott, különösen kollégánk, Kelemen Csaba halála kapcsán. A tények ismeretében már akkor jeleztük: kegyeletsértő lesz a vizsgálódás eredménye. A bizottság mind a mai napig, majd’ egy év óta nem hozta tudomásomra, s nem tárta fel a vizsgálat eredményét, amely többek között a Népegészségügyi Hatóság állásfoglalását is tartalmazza.

 

Ezidáig, éppen kegyeleti okokból, nem reagáltam a sajtóban, s a közösségi médiában megjelenő, személyemet, feleségemet ért sárdobálásra, igaztalan vádakra, s egy teljességgel elképesztő nyílt levélre sem. Most sem kívántam sajtóhoz fordulni. Véleményemet - a napirend zárt tárgyalását kérve, melynek nem adtak helyt - a város egyik bizottsága előtt fejtettem ki, melyet nagy nyilvánosság elé, kiemelt részleteket közölve, Mirkóczki Ádám polgármester vitt. Kénytelen vagyok, ha csak szűkszavúan is, reagálni.

 

Sajnos, szomorú tény, hogy Kelemen Csaba és felesége, Lengyel Edina végig titkolták Csaba betegségét a színház vezetése előtt is. Érthetetlen, hogy míg 2020 tavaszán a Covidtól való rettegés miatt itt hagyta a színházat, a szerepét, a készülő darab próbafolyamatát, és hónapokra határmenti vidéki házukba költözött, addig a kérdéses időszakban – mint utóbb kiderült - betegen, lázasnak érezve magát próbált, s két előadást lejátszott. Ezt követően egyikük se jelezte a színház felé, hogy Csaba beteg, sem azt, hogy kórházba került. S - amint tudomásom szerint a vizsgálóbizottság előtt is megerősítést nyert - a színház és magam folyamatos próbálkozása ellenére sem ő, sem felesége nem vették fel a telefont, A Covid - fertőzöttség bebizonyosodása után színházi kontaktot nem adtak meg. Sajnos több szempontból nagy mértékben veszélyeztették színházi közösségünket. Kollégánk tragikus haláláról is kerülő úton értesültünk, amint sajnos volt felesége, két gyermekének édesanyja, s gyermekei is.

 

Ennél részletesebben nyilatkozni, éppen kollégánk méltó emlékének megőrzése miatt, nagy nyilvánosság előtt nem kívánok."

 

(Indexkép forrása: Gárdonyi Géza Színház / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló