2022. augusztus 17., Jácint

Eger ügye

#eger #ráchegy #lakossági fórum

Úgy tűnik, még egy darabig nem épülhet meg a Ráchegy tehermentesítő útja

Barna Benedek 2022.06.24. 13:05

2024-nél előbb nem kezdődhet a munka.

 

Még tavaly ősszel adott ki az egri önkormányzat egy közleményt, miszerint a Ráchegyen tehermentesítő út épül. Bár a szöveg úgy fogalmazott, hogy megkezdék az építést, konkrétumok akkor nem derültek ki, csak annyi, hogy rendelkezésre állnak engedélyes tervek, a költségvetési forrás megteremtése "folyamatban van" – a legújabb tájékoztatás alapján pedig egyelőre az ügy továbbra is ebben a fázisban tart, és úgy néz ki, éveket kell várni, hogy ténylegesen elkezdődhessen az út építése.

 

Leghamarabb 2024-ben kezdődhet a munka

 

Csütörtökön délután tartották meg az egri városházára hirdetett lakossági fórumot, amelynek témája a Ráchegy közlekedése volt. Az eseményt Minczér Gábor alpolgármester, az egri 11. számú választókerület képviselője hirdette meg, és jelen volt rajta Mirkóczki Zita (10. választókerület), valamint Oroján Sándor (8. választókerület) is. A heol.hu beszámolója szerint Minczér Gábor arról beszélt, hogy úgy látja, nem volt megfelelő a koncepció a Ráchegy beépítésére, "nem gondoltak arra, hogy egy zsák-városrész alakul ki, az elkerülő pedig még csak terv".

lakossagi-forum2-

Az alpolgármester felidézte: korábban véleménybekérő levelet küldtek ki az itt lakóknak, amelyben négy lehetséges, forgalomtechnikai szakértőkkel kidolgozott megoldást ajánlottak a közlekedési anomáliák orvoslására (ezeket akkor ebben a cikkünkben írtuk le). Minczér elmondta, hogy az idei költségvetésben elkülönítettek 30 millió forintot, amely azonban csak a tervezett tehermentesítő előkészítésére elég.

 

"Fél év talajkonszolidáció, egyénként most 200 millió forint lenne a teljes kivitelezés, de ebben nincs benne a sávszélesítés a meglévő utcákra. A tehermentesítő engedélyes tervvel rendelkezik, s hamarosan nyílnak a TOP Plusz források, amiben van egy keret, amelyet kimondottan utak járdák felújítására lehet használni, a beruházás ebből megvalósulhatna" – mondta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy egy vállalkozó a környéken építkezik, és ő a költségek 25 százalékát vagy a csapadékvíz-elvezetés kiépítését vállalná (utóbbi azért lenne fontos, mert a terület feltárása azt jelentené, hogy az összes csapadék a kemping lakóparkra zúdulna).

 

Oroján Sándor az elhangzottakkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a tehermentesítő út építése legkorábban 2024-ben kezdődhet, hiszen a források lehívása időbe telik.

lakosságifórum2

A fórumon a helyi lakosok is felszólaltak, és többen arról beszéltek, olyan döntés a közeljövőben nem születik, amely mindenkinek megfelel, a tehermentesítő lesz a jó megoldás. 

 

Szükségessé vált felújítások

 

A tehermentesítő mellett szó volt a Szalapart utca rossz állapotú burkolatásól is. Ezzel kapcsolatban az alpolgármer azt mondta, a Vízmű csak akkor engedné az aszfaltozást, ha az útburkolat alatti csűvezetéket is felújítják. Emellett szólt arról is, hogy az utca beszűkülésén is változtatni kellene, hiszen az ötsávos tehermentesítő nem fordulhat szűk utcákra. "Összesen félmilliárd forint lenne a komplett úthálózat korszerűsítése" – mutatott rá az alpolgármester. Mirkóczki Zita megjegyezte, hogy a Harangláb utca szintén nagyon rossz állapotú.

 

 

(Képek forrása: Eger VÁros Hivatalos Oldala / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló