2024. június 24., Iván

Eger ügye

#eger #fidesz #pajtók gábor #kubatov-lista #aláírásgyűjtés #választás 2022

Pofátlan átveréssel frissítik a Fidesz aktivistái Egerben a Kubatov-listát

Domán Dániel 2022.02.14. 15:40

A Fidesz aktivistái a személyi okmányok ellenőrzése nélkül gyűjtötték az adatokat több egri helyszínen is hétvégén, miután már megvoltak a Pajtók Gábor indulásához szükséges aláírások. Bár akkor már nem hivatalos ajánlóíveket használtak, mégis állították, hogy továbbra is a képviselőjelöltnek gyűjtik a szignókat. Nem volt nehéz lebuktatni őket.

Szombat délelőtt 10 és 11 óra között a lajosvárosi Coop ABC mellett egy civil önkéntes – aki az egyesült ellenzék jelöltjének, Berecz Mátyásnak segédkezett szignókat gyűjteni – arra lett figyelmes, mintha a Fidesz aláírásgyűjtő pultjánál valami nem stimmelne. Észrevette, hogy az aláírók a pultnál semmilyen személyi okmányt nem vettek elő, csak adatokat diktáltak be, a fideszes aktivisták pedig nem ellenőrizték azokat. Márpedig a támogató- és ajánlóívek szignózásakor hivatalosan kérni kellene a lakcímkártyán található személyi azonosítót.


Az önkéntes ekkor kereste fel munkatársunkat és jelezte, hogy az ellenzéki pultoknál elkérik a lakcímkártyát – hiszen így a törvényszerű –, a fideszes pultnál ez azonban nem vagy nem mindig történt meg. Ekkor indultunk el, hogy megnézzük, vajon a többi meghirdetett helyszínen is így történik-e az aláírásgyűjtés.Természetesen a Fidesz gyűjthet támogatói aláírásokat – ahogy bármelyik másik párt is –, csak az a kérdés, hogy milyen formában és milyen céllal teszik ezt.

 

Nem nézték, valósak-e az adatok

 

Első helyszínként a Katona téri piacnál álltunk meg szombat dél körül, ahol személyesen jelen volt dr. Pajtók Gábor is. Pajtók a fideszes pult mellett telefonált, egy idősebb hölgy segített nekünk az aláírásban. Észrevettük, hogy a fideszes ív merőben eltér attól az ajánlóívtől, ami az ellenzéknél volt. A kormánypárti ajánlóíven ugyanis egy magyar zászló, az "Előre menjünk, ne hátra"-kampányszlogen és a Fidesz logója látható, alá pedig az adatainkat kell beírni. Megadhattuk a nevünket, a lakcímünket, a korunkat, a mobiltelefonos és vonalas elérhetőségeinket, illetve alá is kellett írnunk.

 

A Katona téri pultnál még nem készítettünk felvételt, viszont az idős hölgy itt elmondta, hogy dr. Pajtók Gábor részére gyűjtik az aláírásokat, holott ezt az ív egyáltalán nem jelezte, illetve semmilyen személyi azonosítót nem kérnek. Fiktív adatokat adtunk meg, amit bármiféle kétely nélkül elfogadtak, megköszönték, kaptunk egy tollat, és elköszöntek, Pajtók pedig ránk mosolygott és intett egyet.


Úgy döntöttünk, hogy szétnézünk a többi helyszínen is. A Vallon úti fideszes pultnál szinte ugyanez az eset történt (felvételt viszont még itt sem készítettünk). Ekkor már biztosak voltunk benne, hogy mindegyik pultnál hasonló tapasztalatok fognak érni.

 

Fél óra alatt 500 aláírás?


Délután 14:00 óra felé a Sas úti Sparnál próbálkoztunk, ahol két idősebb nő igyekezett nekünk segíteni. Itt készítettük az első hangfelvételünket. Ezen az hallható, ahogy a civil önkéntes eljátsza a fideszes támogatót, és arról kérdezi őket, hogy állnak az aláírásgyűjtéssel. Az egyik hölgy erre készségesen elmondja, hogy 8 óra után már összegyűlt a minimum – azaz az 500 darab aláírás –, és az íveket már felküldték Budapestre.

Itt két hamis állítás is elhangzott. Egyrészt, mivel mindegyik jelölt – így a fideszes dr. Pajtók Gábor is – reggel 8 óra után vehette fel az ajánlóíveket, így szinte lehetetlen, hogy ezeket 8:30-kor már Budapestre szállították volna aláírva. Pajtók egyébként aznap délben posztolt egy bejegyzést, miszerint összegyűlt neki az 500 aláírás, aztán délután három órakor már 1500 darabot adott le. Másrészt az összegyűjtött aláírásokat semmi esetre sem kell Budapestre postázni, azokat a városházára kell visszavinni és leadni (erről posztolt is a Facebookján Pajtók, a közösségi oldalán megosztott videóban pedig az is látható, hogy Fidesz-logó nélküli íveket adott le, nem olyanokat, amilyeneket mi láttunk a pultoknál). Valószínű, hogy a két hölgy a folyamatokkal nem volt tisztában, az viszont erősen gyanús, hogyan sikerült az 500 darabot már fél óra alatt, kvázi az utcán összegyűjteni és valahova elrakni.

Az első felvételen ez hallható:

 

 

"Az anyukámat fel lehetne írni?"


Ezután húztunk egy merészet: az önkéntes pár perccel később visszatért ugyanehhez a pulthoz, és azzal próbálkozott, hogy szeretné az édesanyja nevében is aláírni az ívet, ő ugyanis nem tud eljönni a fájdalmai miatt. Az egyik aktivista ellenkezés nélkül megengedte ezt, csak annyit kért, hogy kicsit másképpen írja alá, mint korábban tette, ne legyen észrevehető a hasonlóság. A felvételen a fiktív telefonszámot és lakcímet kisípoltuk, véletlenül se ismerjen magára valaki. Ajándékba egy jegyzettömböt is kaptunk.

 

A teljes felvétel így szól:

 

 

TASZ: Egyértelműnek kell lennie, miért gyűjtik az adatokat

 

Aggályainkkal még szombat délután megkerestük a választási bizottságot, akik elmondták, súlyos hiba, hogy más nevében engedték aláírni az ívet, ami igazából nem is számít hivatalos ajánlóívnek (hiszen azokon nincsen pártlogó).

 

Kérdéseinkkel megkerestük a Társasági a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetet is, akik szintén úgy vélekedtek, hogy más aláírását nem fogadhatták volna el, ezt csak és kizárólag személyesen lehet, még akkor is, ha csak adatgyűjtő lapra kerül a név. A TASZ felhívta a figyelmünket arra, hogy adatokat gyűjteni nem törvénytelen, az aláírás, illetve az adatgyűjtés célját viszont mindig közölniük az aktivistáknak, ezt pedig a papíron található információknak tükröznie kell, különben megtévesztésnek számít.

 

Nem hivatalos, de nekik azért hivatalos


Másnap (február 13-án, vasárnap) délután szintén a Sas úti Sparnál próbálkoztunk meg azzal, hogy vajon a fideszes aktivisták elmondják-e, milyen célra és kinek gyűjtenek aláírásokat. Meglepetésünkre a két aktivista elmondta, hogy az aláírásgyűjtés dr. Pajtók Gábor számára történik azért, hogy elindulhasson a választásokon jelöltként. A felvétel végén azonban elhangzik, hogy az ötszáz darab már összegyűlt, de ők gyűjtenek tovább, viszont teljes meggyőződéssel állították, hogy az előttünk lévő papír a hivatalos ajánlóív – mivel ez nem volt igaz, ezzel egyértelműen megtévesztik az embereket.

 

A felvétel itt meghallgatható:

 

 

(Indexfotó: Domán Dániel)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló