2023. március 22., Beáta Izolda

Eger ügye

#egerplusz #eger #fesztivál #kiállítás #koncert #eszterházy károly katolikus egyetem #ars sacra #borkóstoló

Kiállítások, borkóstoló, koncert: ezek lesznek az Ars Sacra fesztivál egri programjai

Barna Benedek 2021.08.22. 08:39

Változatos kínálattal vár az egyetem szeptember elején.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, országszerte több száz ingyenes programot rendeznek idén a tizenöt éves jubileumát ünneplő Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 4. és 12. között, az egyik vidéki helyszín pedig Eger lesz. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem honlapján részleteket is közöltek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére tervezett egri programsorozatról:

 

– Az érdeklődők tárlaton ismerthetik meg Hell Miksa csillagászt. A Varázstoronyban szeptember 1-30-ig megtekinthető kiállítás születésének háromszázadik évfordulója alkalmából állít emléket a neves tudósnak.

 

– A szeptember 6-án 13 órától az egyetem kápolnájában kezdődő fesztiválmegnyitón a Gyakorlóiskola diákjai,  és Pedagógiai Intézet kamarakórusa és színjátszó csoportja adnak műsort.

 

– A Tittel Pál Könyvtárban a 10 éves jubileuma kapcsán szintén lesz egy kiállítás, amely a névadó, Tittel Pál papságát, Líceumhoz kötődő tanári működését és csillagászként elért eredményeit méltatja, az intézmény elmúlt tíz évének bemutatása mellett. Ez a tárlat szeptember 6-10. lesz megtekinthető.

 

– A Főegyházmegyei Könyvtár tárlata az Eucharisztiát, mint a hit és az élet központját állítja az érdeklődők elé, ezen kívül annak tiszteletét és kultuszát, valamint az eucharisztikus világkongresszusok történetét járja körül többek között teológiai művek, imák, eucharisztikus csodák, a hozzá kapcsolódó szentek és tárgyi emlékek bemutatásával. Látható lesz könyvtár állomány egyik legértékesebb és legszebb darabja az ún. Barkóczy-album is. Ez a kiállítás szintén szeptember 6-10. lesz megtekinthető.

egr
Fotó: Balogh Tibor / Ars Sacra Fesztivál Facebook-oldala

– Az érdeklődők a megynitó napján a Tittel Pál Könyvtárban megtekinthetik a Líceum falai között játszódó, 1977-ben itt forgatott A márvány délvonal című filmet. A vetítést követően megnézhetik az eredeti forgatókönyvet és sétálhatnak a történelmi falak között.

 

– Szintén szeptember 6-án kiállítással készülnek a Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet Képzőművészeti Tanszék festő hallgatói.

 

– A Varázstoronyban szeptember 6-án több előadást hallgathatunk meg, amelyek arra vállalkoztak, hogy ismeretterjesztő előadásukban tudománytörténeti kontextusba helyezve mutassák be egy-egy híres természettudós pap munkásságát és annak hatását a természettudomány valamely területének fejlődésére. Szintén 6-án a torony teraszán bemutatkozik az Eszterházy Károly Egyetem Kísérleti Szőlőültetvénye és Borászata, Egri Csillag kóstolóval. Szeptember 7-12. között csoportos toronylátogatásokra lesz lehetőség, ahol a vendégek megtekinthetik a Varázstorony kiállításait, de interaktív játszóház is lesz.

 

– A Botanikus kertben szeptember 10-én sétára hívják az érdeklődőket, ahol a hagyományos gyógynövények bemutatása mellett megtudhatjuk, hogyan alakultak az első középköri kolostori kertek, milyen volt az elrendezésük, a történelmük, a szimbolikájuk és hogyan befolyásolják még a mai napig az európai kertkultúrát. 

 

– Az egri programsorozat zárásaként szeptember 12-én a Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zenei Intézetének művésztanárai és hallgatói adnak koncertet.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló