2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

#egerplusz #eger #felvételi #jászberény #eszterházy károly katolikus egyetem

Több mint 1800-an felvételiztek sikeresen az Eszterházyra

Barna Benedek 2022.07.22. 18:06

Az egri központú egyetem idén új szakokkal is várta a jelentkezőket, amelyek közül az egyiket egy osztrák egyetemmel indították.

 

Csütörtök este hirdették ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek megállapítása után a 2022-es általános felvételi eljárásban

1810 hallgató nyert felvételt az Egerben és Jászberényben működő, ötkarú Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre (EKKE). A leendő hallgatók 88 százaléka állami ösztöndíjas képzésben vesz részt szeptembertől Egerben és Jászberényben.

 

– számoltak be az intézmény honlapján (az EKKE 2022 szeptemberében induló képzéseinek hivatalos ponthatárairól szóló összeállítás ITT található).

 

Idén azáltalános felvételi eljárásban az Eszterházyra összesen 7642 jelentkezés érkezett, ebből 2368 volt első helyes. Az 1810-es hallgatószám pedig valószínűleg még nőni is fog majd a pótfelvételinek hála (tavaly is 348 fő nyert felvételt utólag). 

 

Ezekre a képzésekre vették fel a legtöbb diákot

 

Az egyetem közlése szerint közkedveltek a pedagógusképzés, valamint az informatikai, a művészeti, a gazdaságtudományi és a sporttudományi képzési területek szakjai.

Legtöbben gyógypedagógia, programtervező informatikus és edző szakokra nyertek felvételt.

A 2022-es általános felvételi eljárásban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre a turizmus-vendéglátás alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésén volt a legmagasabb a ponthatár: ide 411 ponttal lehetett bekerülni.

 

Új szakok is indulnak idén az Eszterházyn

 

Az EKKE idén először hirdetett meg festőművész szakot, amelyen nappali tagozaton 17-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, tervezőgrafika alapszakon pedig 45 gólya iratkozhat be az intézménybe.

 

Idén először indul közös képzésünk a linzi Johannes Kepler Egyetemmel, programtervező informatikus mesterszakon. Az első ilyen tanévben 7 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egy éves, angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze.

 

A borvidéki központban működő Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a szőlő-bor ágazatot támogató kutatások és a szakmai utánpótlás biztosítása okán is kiemelten fontosnak tekintik a szőlész-borász képzést. Az érintett szakokon ősztől 30 új hallgatója lesz az intézménynek.

 

Az Eszterházyn a meglévők ösztöndíj programjai mellettaz őszi félévtől újabb ösztöndíj lehetőségek is támogatják a hallgatókat (az ezekkel kapcsolatos részletek ITT olvashatók).

 

Országosan közel 74 ezer jelentkező felvételizett sikeresen

 

A felsőoktatásba jelentkezők 74 százaléka bekerült valamelyik felsőoktatási intézménybe – mondta el az InfoRádióban a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára, György László.


Közlése szerint

pontosan 99.192-en jelentkeztek és közülük 73.805-en jutottak be valamelyik magyar intézménybe.

György László elmondta: idén ugyan valamivel kevesebben jelentkeztek ugyan, mint tavaly, de arányaiban most is ugyanannyian jutottak be. Ugyanakkor emelkedett az állami ösztöndíjasok száma, 2010 óta 64 százalékról 82 százalékra nőtt.


Az államtitkár arról is beszélt, hogy változatlanul a gazdálkodástudományi intézmények és szakok a legnépszerűbbek, de már fölzárkóznak hozzájuk a műszaki fakultások is. 

 

A pótfelvételi eljárás július 26-án indul és augusztus 5-ig tart, erről bővebben a Felvi.hu oldalon lehet olvasni.

 

 

(Indexkép forrása: uni-eszterhazy.hu)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló