2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#egerplusz #eger #eszterházy károly katolikus egyetem

Több mint 7600 jelentkezés érkezett az egri egyetem öt karára: ezek a legnépszerűbb szakok

Barna Benedek 2022.04.08. 12:58

Közel 2400-an volt azok, akik első helyen jelölték meg az Eszterházyt.

 

Az Oktatási Hivatal közzétette a 2022. évi általános felvételi eljárásban jelentkezettek létszámadatait, amelyek alapján

az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem öt karára összesen 7642 jelentkezés érkezett, közülük 2368-an első helyen jelölték meg továbbtanulásuk színhelyéül

– számolt be az egri inzézmény honlapja.

 

MInt írják, a jelentkezők több mint fele nappali tagozaton kíván továbbtanulni. Egerben a nappali tagozat, míg a Jászberényi Campuson elsősorban a levelezős képzés népszerű.

A legtöbb, 1700 fölötti jelentkezést a Bölcsészettudományi és Művészeti Karon, illetve a Pedagógiai Karon regisztrálta az Oktatási Hivatal.

Melyek a népszerű szakok?

 

A jelentkezések egyharmada pedagógusképzésre érkezett. Ezen a képzési területen továbbra is a gyógypedagógia alapszak a legnépszerűbb, mind az egri, mind a jászberényi képzési helyszínen, de kiemelkedő a jelentkezések száma tanító szakon is.

 

A Bölcsészettudományi és Művészeti Karon a művészeti képzések a legnépszerűbbek, azon belül is a tervezőgrafika, a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak, valamint a grafikusművész osztatlan képzés, melyekre többszáz jelentkezés érkezett. A bölcsészettudományi képzési területen az idén is az anglisztika alapszak iránt a legnagyobb az érdeklődés, csak nappali tagozatra 118 jelentkezés érkezett.

egri-egyetem-fb
Kép forrása: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem / Facebook

A meghirdetett tíz képzési terület közül a pedagógusképzésen túl az informatika és a gazdaságtudományok területhez tartozó alapszakokon a legnagyobb arányú a jelentkezés. Az Informatikai Karon a programtervező informatikus szak a legnépszerűbb valamennyi képzési szinten. Idén először került meghirdetésre ez a szak angol nyelven, mesterképzésben, mely az osztrák, linzi Johannes Kepler Egyetemmel közös képzésben valósul meg, és amelyre most első alkalommal tizenhét jelentkezést regisztráltak.

 

A gazdasági üzleti képzések elsősorban nappali tagozaton kedveltek a fiatalok körében. A gazdálkodási és menedzsment szakon felsőoktatási szakképzésben és alapképzésben több százan tanulnának. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon a közgazdásztanár szak mellett vezetés és szervezés és szociálpedagógia mesterszakot is meghirdetéttek. Ez utóbbi indítására Jászberényben is lehetőséget biztosít az egyetem.

 

A Természettudományi Karon idén is a sporttudomány a legnépszerűbb, mintegy ezer jelentkezéssel. A legtöbben az edző alapszakra nyújtották be a felvételi kérelmüket, de nappali tagozaton a sportszervező és a rekreáció és életmód alapszakok is nagyon keresettek.

 

A pedagógusképzésben tanulók támogatására az Eszterházy a fenntartó Egri Érsekség támogatásával Pyrker János ösztöndíjat alapít. A tanulmányi eredménytől függő, a tanulmányok teljes idejére járó havi százezer forintos ösztöndíjjal is szeretnék biztosítani a pedagógus utánpótlást az Egri Főgyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézményekben.

 

Közel százezer jelentkezés országosan

 

Az MTI híre szerint Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken közölte, hogy országosan idén is mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba. A felvételizők 22 százaléka gazdálkodástudományi területet, 12 százaléka bölcsésztudományi szakot jelölt meg, 11-10-9 százalékuk pedig pedagógusképzésre, orvos- és egészségtudományi, illetve műszaki informatikai képzésre jelentkezett.

 

Az Eduline közölte a legnépszerűbb intézmények top10-es listáját, amelynek élén az ELTE ál (15610 elsőhelyes jelentkezővel), második fokán a Debreceni Egyetem (8444 elsőhelyes jelentkezővel), a harmadikon pedig a Szegedi Tudományegyetem áll (7218 elsőhelyes jelentkezővel).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló