2023. június 4., Bulcsú

Eger ügye

#egerplusz #eger #elkerülő út #közösségi tervezés

Közösségi tervezés: így szólhatunk hozzá ahhoz, hogy merre haladjon az egri elkerülő út

Barna Benedek 2021.07.29. 19:08

Több lépésben biztosítanak lehetőséget a tervezési folyamatban való részvételre.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, nemrég közölték: a lakosságot is bevonnák az Egert elkerülő út nyomvonalának tervezésébe, amely várhatóan 2022 végéig tart majd.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint

az elkerülő utat 2×1 sávos, másodrendű főúti kialakítással tervezik tovább, mintegy 15,5 kilométer hosszan, a várostól keletre az észak-déli irányú közúti kapcsolatának biztosíthatósága érdekében, az M25 autóút a 25-ös és 24-es főutak között, felfűzve a további országos közutakat és a jelentősebb helyi utakat.

Az elkerülő nemrég saját Facebook-oldalt és honlapot is kapott, ez utóbbin – mint azt a Magyar Építők kiszúrta – részletezték, hogyan lehet majd a tervezéshez hozzászólni. A leírás szerint annak érdekében, hogy minél megalapozottabb és a használók, illetve más érintettek érdekeinek minél inkább megfelelő kialakítás szülessen, több lépésben biztosítanak lehetőséget az érintettek részvételére: 

 

2021. július-szeptember: online térképes felületen várnak minden olyan helyi információt, ami a nyomvonalvezetést, illetve az út műszaki kialakíthatóságát befolyásolja. Szakmai és civil szervezetekkel online vagy személyes fórum keretében is egyeztetnek.

 

2021 ősze: online kérdőív segítségével mérik fel, hogy az érintettek milyen szempontokat tartanak fontosnak az Egri elkerülő út kialakítása során.

 

2021 vége/2022 eleje: nyilvánosságra hozzák az előzetes nyomvonalváltozatokat és a forgalmi vizsgálatok eredményét. Ezt követően lehetőséget biztosítanak a nyomvonalváltozatok véleményezésére online térképes vagy kérdőíves formában, valamint – amennyiben a járványhelyzet megengedi – Eger több pontján papíralapú és személyes formában is. Szakmai és civil szervezetekkel, valamint a lakossággal online vagy személyes fórum keretében is egyeztetni akarnak a nyomvonalváltozatokról.

 

Emellett folyamatosan lehetőség lesz kérdések, észrevételek, javaslatok beküldésére a hivatalos oldalon található űrlapon. Itt jelezheti azt is, ha a további lépésekről szeretne e-mailben tájékoztatást kapni.

 

Várhatóan 2022 őszén mutatják majd be a végleges nyomvonalváltozatokat, egyúttal és visszajelzést adnak a beérkezett észrevételek figyelembevételéről. Aztán jövő év végén tájékoztatást adnak a nyilvánosságnak kiválasztott változatról és a megvalósítás további lépéseiről.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló