2023. március 29., Auguszta

Eger ügye

#egerplusz #eger #emlékezés #utcanév #renn oszkár

Dr. Renn Oszkárról neveznének el utcát Egerben

Barna Benedek 2022.06.17. 18:29

Az egri közélet ismert alakja néhány éve halt meg, most egy utcanévvel állítanának neki emléket.

 

Egy hamarosan a közgyűlés elé kerülő előterjesztés értelmében a 2018-ban elhunyt dr. Renn Oszkár nevét kaphatja meg egy új egri utca – szúrta ki az Egri Napok Blog.

 

Dr. Renn Oszkár 1933-ban született, a ma Szlovákia területén fekvő Ekecsen. Az egri Dobó István Gimnáziumban érettségizett. Egyetemi tanulmányait 1952-ben Miskolcon kezdte, de az 1956-os események következtében – amelynek során az egyetemi diákparlament egyik vezetőjévé választották –, gépészmérnöki diplomáját csak kétéves börtönbüntetése letöltése után, munka mellett tanulva kaphatta meg 1964-ben.

Renn Oszkár - tv eger
Kép forrása: TV Eger

A megtorlás után visszatért Egerbe, ahol az ország egyik legkorszerűbb gyárában, a VILATI-ban helyezkedett el. Doktorált és 1967-től dolgozott itt, ahonnan műszaki igazgatóhelyettesként vonult nyugállományba. A rendszerváltás után, 1991-től a Megyei Vagyonátadó Bizottság vezetője volt, 1994-98 között egri önkormányzati képviselő, az Egri Civil Kerekasztal egyik alapítója volt. Tagja volt a Szent György Lovagrendnek (az Egri Priorátus priorja volt). A Lokálpatrióta Egylet aktív tagjaként évekig szervezte a város lakossága körében népszerű "Egri sétákat".

 

Azt, hogy utcanévvel állítsanak neki emléket, a Szent György Lovagrend Heves-Borsod-Nógrád megyei nagypriorátusa kezdeményezte. Az előterjesztés szerint az egykori kemping területén létrejött új városrész egyik, ma még névtelen, utcaként bejegyzett közterület kapná Renn Oszkár nevét.

rennoszkarutca
A 11994 helyrajzi számmal rendelkező ingatlan előtt elhaladó utca kapná Renn Oszkár nevét (A kép forrása az előterjeszés melléklete).

A névjavaslatot egy szakértői kör már véleményezte és támogatta. Az Utcanév Bizottság indoklása szerint mivel a környező utcák is személynévi eredetű nevet viselnek, nincs akadálya annak, hogy személyről nevezzenek el itt utcán, az utcanévbokor kialakulását is elősegíti. Bár ezen a területen sportolók, úszók neveit kapták eddig az utcák, de mivel mind Eger kiemelkedő személyiségei voltak, a bizottság indokoltnak tartja azt, hogy a néhány éve elhunyt Renn Oszkárnak ebben környezetben állítsanak emléket. A javaslatuk a "Renn Oszkár utca" elnevezés (azzal érvelnek, hogy bár nem szabálytalan a "dr." névelőtag használata, mégsem illeszkedik szervesen az utcanevekbe, nem szokták kitenni).

 

Az utcanévről a június 30-i közgyűlésen születhet döntés, maga az előterjesztés is ennek az anyagai között olvasható.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló