2023. október 3., Helga

Eger ügye

#eger #dobó istván laktanya #időközi választás #domán dániel

Domán Dániel: Azonnal helyi védelem alá kell venni az egri laktanyát

Barna Benedek 2022.05.25. 13:34

Az időközi választáson induló képviselőjelölt szerint ez egy lehetőség lenne arra, hogy a Dobó István laktanya értékeit megőrizzék.

 

Sajtótájékoztatót tartott szerdán Domán Dániel, az egri hetes választókörzetben tartandó időközi választás egyik indulója. A független jelölt a kampánya során korábban a városrész közlekedési gondjaira, illetve az azok megoldását szolgáló javaslataira fókuszált, ezúttal viszont egy másfajta problémát, a Dobó István laktanya sorsának kérdését feszegette.

 

Mint mondta, az épület állapota miatt szerinte felesleges egymásra mutogatni, mert a felelősség mindenkié, de az is látható, hogy bár időről időre előkerül a téma, nem történik semmi a laktanyával. "A legszörnyűbb dolog, hogy ez az értékes terület itt rohad ránk Eger legszebb városrészében. Sokan ígérgették, hogy különböző célokra hasznosítják majd, de ma már teljesen nyilvánvaló, hogy a laktanya ügye túlmutat akármelyik polgármester kompetenciáján. Ne legyen titok, hogy a hasznosításról állami vízfejek tárgyalnak, és mi, egriek bármit is vizionálunk, az egyhamar nem fog megtörténni" – fogalmazott.

 

Domán Dániel úgy véli, hogy – tekintve a következő időszak bizonytalan gazdaságpolitikáját – az ingatlant nagy valószínűséggel az a szereplő fogja megkapni, aki a legkevesebb anyagi ráfordítással tudja majd fenntartani.


Hangsúlyozta: a Dobó István laktanyának gazdag történelme van, és óriási érték Eger számára. Az is érthető, hogy sokan érdeklődnek a körzetből is, hogy vajon mi lesz a sorsa, hiszen őket bármilyen változás közvetlenül érintené.

DSC07752491_d
Fotó: Balla Bence

"Mint képviselőjelölt, hatalmas felelőtlenség lenne a részemről bármit is ígérgetni ezzel kapcsolatban. Nem akarom tovább firtatni a laktanya történelmét sem, hiszen most a Hajdújegy és a Károlyváros, illetve Eger jövőjéről döntünk június 26-án. Sokszor halljuk azokat a méltatlan hatalmi harcokat, hogy mi is Eger érdeke, de ha a laktanyára pillantunk, akkor semmilyen jelet nem találunk arra, hogy az itt megfordult politikusoknak valaha is fontos lett volna a mögöttem álló terület" – mondta a képviselőjelölt, aki bűnnek nevezte, hogy hagyják lepusztulni az értékes épületeket. Hozzátette: nemcsak a laktanyáról beszélhetünk, hanem megannyi városi ingatlanról: mint a volt Egál területe, a Kis Zsinagóga, a Kossuth utca 15. szám alatti épület, a hármas iskola, az Ódry fagylaltozó vagy akár az egész Széchenyi utca is a postától felfelé.

 

Domán szerint ugyanakkor van egy lehetőségünk arra, hogy a laktanya területének értékeit megőrizzük.

Létezik a városnak helyi értékvédelmi rendelete, és ennek a listája a laktanyával bővíthető lenne. Hogy sikerül-e vagy sem városi tulajdonba venni az ingatlant, az a jövő kérdése, de ameddig ez nem történik meg, a laktanyát azonnal helyi védelem alá kell venni. Így a város meg tudja akadályozni, illetve szabályozni azt, hogy akármelyik új tulajdonos is bármi olyat tegyen, ami Eger városának hátrányos lehet"

– mondta.

 

Megemlítette, hogy több befektető is megjelent, akik sorházakat vagy lakóparkot építenének a helyére, ez pedig – mint fogalmazott –  "teljesen felborítaná a városrész karakterét és pláne az itt lakók nyugalmát és akaratát", ezért szerinte soha, semmilyen körülmények között nem megengedhető.


Elmondta: a május 26-i közgyűlésen kezdeményezni is akarja a képviselő-testületnél, hogy helyi védelem alá kerüljön a laktanya.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, a tavasszal lemondott Berecz Mátyás mandátumáért Domán Dániel mellett két másik függetlenként induló jelölt, Bodnár Pál és Oravecz János Tamás száll versenybe. Rajtuk kívül ringbe száll Farkas Richárd borász az egri városvezetés és a volt helyi jobbikosokból szerveződő Egri Gárdonyi Kör támogatásával, a körzet korábbi képviselője, Orosz Lászlóné Ibolya a Fidesz színeiben, valamint a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként induló, a helyi közéletben újoncnak számító Bábel Ildikó. Az egri időközi június 26-án lesz.

 

 

DisclaimerDomán Dániel a közírói tevékenysége részeként az utóbbi években az Egri Ügyek egyik külsős szerzője volt. Az impresszumunkban nem szerepelt – hiszen külsős volt –, de több szöveges, illetve videós anyaga is megjelent az oldalon. Politikai szerepvállalása miatt a továbbiakban azonban nem fog publikálni a portálunkon, a legutolsó anyaga március végén jelent meg az oldalon.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló