2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#egerplusz #eger #gárdonyi géza #emlékév

"Tollal a csillagokig" – Indul a Gárdonyi 100 emlékév Egerben

Domán Dániel 2022.03.29. 15:32

A szervezők kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az egri Gárdonyi-kertben, ahol ízelítőt kaphattunk abból, hogy milyen programok várnak majd ránk az emlékév alatt. A városvezetés még januárban jelentette be, hogy Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára az egész évet az író munkásságának szentelik. Most már konkrét programok is vannak.
DSC07032381
Szalainé király Júlia, a Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa mesél Gárdonyiról

2022-ben, Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulóján Eger összefogott, és egy egész éves programsorozattal ünnepli az íróóriás életművét.

– írják a program szervezői.


Az egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Törőcsik Gábor egy keddi sajtóeseményen részletezte a programokat, amelyek júniustól kezdődnek majd. A szervezők szerint Gárdonyi Géza több mint az Egri csillagok szerzője, hisz regényei mellett verseket, meséket, újságcikkeket, sőt, még dalszövegeket is írt. Járatos volt a zenében és a természettudományokban, élete is fordulatokban bővelkedett. Az emlékévben Gárdonyi sokrétű világára is fel szeretnék hívni a figyelmet az egri szervezők, a „Tollal a csillagokig” mottó jegyében.

A 2022-es év e kerek évforduló jegyében zajlik. A belváros megtelik Gárdonyi-idézetekkel, mindenhonnan szellemisége fog visszaköszönni. Erre Eger kulturális, egyházi, oktatási és turisztikai szereplői kiemelten készülnek.

DSC07043385
Törőcsik Gábor, a Gárdonyi 100 Emlékév főszervezője részletezi a programokat

Természetesen a nyári főszezonban a programok az Egerbe látogató vendégeket is megcélozzák. Kiemelt esemény az augusztus 6-tól 14-ig tartó Gárdonyi Napok, amely a Gárdonyi Piknikkel kezdődik. A Valide Sultana Fürdőrom kétnapos TUTU Jazz Fesztiválnak ad otthont, majd három napon keresztül számtalan koncert, utcai előadás és flash-mob is lesz a belvárosban. A Harlekin Bábszínház jóvoltából testre szerelhető óriásbáb formájában elevenedik meg Gárdonyi Géza, "akivel" bármikor "összefuthatunk". A Gárdonyi kert gyerekbirodalommá válik majd, a Gárdonyi Napokat pedig az egri vár legjelentősebb eseménye, a Végvári Vigasságok zárja. 


A szervezők kiemelték, hogy a rendezvénysorozat legkülönlegesebb előadásának a vár udvara ad otthont augusztus 10-én. "A múltban a jövőm" Gárdonyitól – Gárdonyiról címmel ad koncertet Dés László több zenésztársával, közreműködik például Gryllus Dorka és Simon Kornél is.

 

Az őszi rendezvénysorozat központi eleme az október 30. köré szerveződő Gárdonyi Ünnep, mely a kultúra és a tudomány jegyében zajlik. Gárdonyi halálának napjához kapcsolódóan ebben az időszakban szakmai konferenciát, koszorúzást, emléktáblaavató ünnepséget szervez a város. Az ünnep zárásaként – a Gárdonyi Géza Színházban – Gárdonyi-est keretein belül adnak műsort a színház művészei és az Egri Szimfonikus Zenekar.

DSC07040383
Mirkóczki Ádám polgármester szerint minden idők legerősebb turisztikai szezonját hozza idén Eger

Az egri borászok is kiveszik részüket a Gárdonyi 100 Emlékév megünneplésében. Az egri borászok közreműködésével emlékbort készítenek a neves évfordulóra. Az Egri Csillag bort idén nyáron mutatják be, az Egri Bikavért pedig jövőre, Gárdonyi születésének 160. évfordulóján. A tervek szerint 1552 palack készül mindkettő fajtából. Az Egri Csillag bor bemutatása az emlékév egyik fontos boros eseménye lesz.


Valamennyi városi kulturális intézmény kiveszi a részét a programsorozatból, így a turisztikai szezonban is Gárdonyi Gézán és az Egri Csillagok regényén lesz a hangsúly. Törőcsik Gábor kiemelte, hogy a Gárdonyi 100 Emlékév egri eseményeiről a város turisztikai portálján, a visiteger.com oldalon lehet részleteket megtudni. Érdemes figyelni mindenkinek, hiszen már konkrét dátumok is szerepelnek.

DSC07052387
A Gárdonyi-szelet

Az emlékév érdekessége, hogy a bor-gasztro területen is több ínyencséggel készülnek az egri szolgáltatók. A sajtótájékoztatón már be is mutatták a Gárdonyi-szelet névre hallgató, csokis-túrós tortát, amelyet a Marján Cukrászda Gárdonyi "szájíze" szerint készítette el. Tovább elárulták, hogy májustól októberig a város éttermeiben, belváros épületeinek homlokzatán, utcákon, hidakon Gárdonyi idézeteit olvashatjuk majd.

 

A programokról mi is beszámolunk részletesen a későbbiekben.

 

(Fotók: Domán Dániel)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló