2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

Saját magát buktatta le az egri vállalkozó: kiderült, hogy Csabai Zsolt a neten vásárolta orvosi diplomáit

2019.11.30. 00:00

Rendszeresen feltűnik a médiában, mint elismert kutatóorvos, és éveken át adott tanácsokat betegeknek. Közben az ismertségét arra használja, hogy népszerűsítse a cége grapefruitmag-termékeit, amelyek nem tartalmazzák az állítólag gyógyító hatású alapanyagot.

 

Csupán fogtechnikusi végzettsége van a magát sok éve kutatóorvosnak kiadó Csabai Zsoltnak, aki betegeknek orvosi tanácsokat, tévéműsoroknak interjúkat adott, hazánkat Világkiállításon képviselte. A grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó önmagát buktatta le, amikor rágalmazásért feljelentette a végzettségeit kétségbe vonó fórumozókat, és végzettségének igazolására interneten vásárolt okleveleket csatolt feljelentéséhez. Hab a tortán, hogy az általa alapított "Dr. Csabai Pharma" nevű cég ráadásul hamis grapefruitmag-kivonatot forgalmaz – idézi a 24.hu a Szkeptikus Társaságot, akiknek sikerült leleplezni az áldoktort.

 

Az egri vállalkozó grapefruitmag-készítményeket forgalmaz. Csakhogy – mint arra a Szkeptikus Társasád blogja rámutat – a grapefruitmagnak semmilyen igazolt gyógyító vagy betegséget megelőző hatása nincsen, és állítólagos antimikrobiális hatása is kizárólag a gyártásakor hozzáadott szintetikus tartósítószereknek köszönhető. A Csabai Zsolt cége által gyártott grapefruitmag-kivonatról ráadásul az is kiderült már, hogy valójában szintetikus fertőtlenítőszerből készült.

 

Ennek ellenére a jól felépített imázsnak köszönhetően Csabai nem csupán cége termékeinek szerzett piaci előnyt, de azt is elérte, hogy különböző tévé- és rádióműsorokban is rendszeresen megjelenjen. Nemrég a TV Eger "A mi történetünk" című műsorában is szerepelt, ahol az immunerősítésről beszélt. 

 

A népszerűsége pedig elismerésekkel is járt: 2013-ban Csabai Zsolt megkapta "Az Év Vállalkozója" díjat is (szerinte "az Év Kutatójaként", holott ilyen kategória nincs is), 2015-ben pedig a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjában is bemutathatta termékeit, amelyeket az erre az alkalomra készült reklámfilmben Erdei Zsolt és Farkas Bertalan ajánl.

 

Saját magát leplezte le az áldoktor

 

Csabai azt állította magáról, hogy nemzetközileg elismert kutatóorvos, aki a rákkutatás, génkutatás, a HPV-fertőzés gyógyítása terén szerzett magának világhírnevet. A kutatásoknak azonban nyomuk sincs, és Csabaitól egyetlen cikk sem található az orvosi-biológiai tárgyú tudományos publikációk legnagyobb adatbázisában.

 

A férfi nem szerepel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában, ami a Magyarországon működő orvosokat (és azokat is, akik valaha orvosként működtek, de működési engedélyük már lejárt) tartja nyilván. De nem található a "tudományok doktora" címet adományozó Magyar Tudományos Akadémia doktorainak listájában sem – annak ellenére, hogy az internetes portálokon és egyes tévéműsorokban is mint "az orvostudomány doktora" szerepelt.

 

Fotó: YouTube

 

A szkeptikusok megkeresték a kamukutatót, aki e-mailben nem válaszolt, telefonon pedig szintén elhárította a kérdést – vagy arra hivatkozva, hogy külföldön végzett és diplomáját nem honosíttatta, vagy egyszerűen csak annyival, hogy "ez lényegtelen – nem árulta el, melyik külföldi egyetemen végzett.

 

Mint a 24.hu írja, végül Csabai Zsolt magát buktatta le: beperelte a Szkeptikus Társaság néhány fórumozóját, az eljárásban pedig előkerültek az állítólagos orvosi diplomái is. Csakhogy ezek nem igazolnak sem orvosi, sem más felsőfokú végzettséget, sem doktori vagy PhD fokozatot: ehelyett valójában interneten, pénzért vásárolt oklevelek, melyeket egy diplomagyár állított ki.

 

Mi jöhet a lebukás után?

 

A Szkeptikus Társaság az áldoktor lebukásáról szóló beszámolója végén felteszi a kérdést, hogy mik lehetnek a jogi következmények.

 

Csabai Zsolt leginkább piaci előny szerzésére használta az önmagának adományozott címeket, ás a stratégiája be is vált. A közzétett beszámoló szerint 2019-ben 89,9 millió nettó árbevétel mellett 26,3 millió forint adózott eredménye volt a cégnek. Ráadásul a koronavírus-járvány idején még keresettebbek lettek az "immunerősítőnek" titulált termékek és a "természetesnek" nevezett fertőtlenítőszerek, így idén ennél minden bizonnyal jóval magasabb bevétele és nyeresége lesz a cégnek.

 

Ha valaki úgy adja ki magát doktornak, hogy közben valójában nem rendelkezik erre jogosító oklevéllel, az jogosulatlan címhasználat, és a Szabálysértési törvény értelmében legfeljebb 150 ezer forintos bírsággal sújtható.

 

Ugyanakkor internetes portálokon (gyogyvizek.hu, vitaminsziget.com) éveken át adott tanácsokat, emellett telefonon és személyesen is konzultált betegekkel, ez pedig már közel áll a kuruzsláshoz, aminek a büntetését éppen idén szigorították meg.

 

Emellett a Szkeptikus Társaság arra is rámutat, hogy ha a Csabai indítatta rágalmazási per során felmerül, hogy hamis vádról, a hatóság félrevezetéséről van szó, akár szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése miatt vonhatják felelősségre a vállalkozót.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló