2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

Bombahír: felújítják a rég bezárt EGAL-t és az EgriX környezetét, új extrém sportpálya is épül

2019.11.30. 00:00

Az önkormányzat végre talált forrást.

 

Hosszú évek óta ment a kálvária a volt EGAL és EgriX épületegyüttesével. A szórakozóhely már nagyon régóta bezárt, az EgriX sincs már egy jó ideje, ráadásul utóbbinak nemrég kigyulladt a tetőszerkezete is. Néhány éve az épületegyüttes környékén Orbán Viktor fogorvosának egyik érdekeltsége is megjelent, úgy hírlett, hogy pályázati pénzből hasznosítják a területet, de ez a vonal szép lassan elhalt (már ha a mostaniban nincs ott valami láthatatlan sarokban).

 

A lényeg: hosszú ideje ostromoltuk az önkormányzatot a kérdéseinkkel, hogy megtudjuk, miként is áll a korábban nagyon népszerű hely ügye. Hétfőn kaptunk a Városházától részletes válaszokat, amelyek lényege:

 

–        uniós forrásból teljesen átépítik az épületkomplexumot és annak környékét,

–        a pincében minden bizonnyal nem szórakozóhely lesz, erről annyit tudtunk meg, hogy ide az önkormányzat „csapatépítő aktivitások” számára alkalmas környezetet fog kialakítani,

– az extrém sportpályát átalakítják, szabványos rámpákkal, félcsővel és más, mobil eszközökkel szerelik fel, a pályának fedett része is lesz,

–        kialakítanak egy bringaboltot is,

–        a szabadidőparkban lesz egy „vendéglátóegység” is.

 

 

 

 

Találkahely fiataloknak, családoknak, nagyszülőknek és unokáknak?

 

És akkor most jöjjenek a részletek. Az önkormányzat válaszából kiderült, hogy a tavaly kigyulladt épületet le fogják bontani, erre már bontási engedélyük is van. Ezt és a fejlesztéseket egy hosszú és bonyolult pályázati elnevezés keretein belül végzik majd, vagyis a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-6.1.4-15-EG1-2016-00001) „Művészeti és Szabadidő Központ kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése Egerben” című projekt kapcsán, „A Vitkovics ház és a Rác templom környezete, valamint a Széchenyi utcai közpark, sportpálya és szórakozóhely felújítása” című alprojekt keretében valósulhat meg a régóta várt megújulás. „Olyan találkozóhelyet képzeltünk el itt, ahol összejöhetnek a fiatalok, ám a kisgyermekes családok, vagy akár a nagyszülők és unokáik számára is lehetőséget adunk a szabadidő hasznos, közös eltöltésére” – áll a portálunknak elküldött tájékoztatásban.

  

A korábban EgriX, EGAL néven üzemeltetett extrém sportpálya és szórakozóhely teljes rehabilitációját tervezik. A pince az önkormányzat elképzelései szerint „remek helyszín lehet a kedvelt szituációs, csapatépítő aktivitások számára”.

 

„A szükséges bontásokat követően egyrészt létrehozunk egy találkozóhelyet fákkal és padokkal, másrészt új ingatlanrészek épülnek, illetve megtörténik a sportpálya területének átalakítása, a pályaszint kialakítása. A sportlétesítményt szabványos rámpákkal, félcsővel és más, mobil eszközökkel szereljük fel, s a pályának fedett része is lesz, amit kedvezőtlen időben is használhatnak a fiatalok” – írja az önkormányzat.

 

A projekt teljes költségvetése a Rác templommal együtt bruttó 590 millió forint. Ez magába foglalja a felépítményeknél és a parknál szükséges felújításokat és az új épületrészek építését. A megmaradó épületszárnyban kialakítanak egy kerékpáros szaküzletet is, amely alkalmas a kölcsönzésre és kisebb szervizigények fogadására, az extrémsportok és az érdeklődő turisták kiszolgálására. A szabadidőpark a családok számára is vonzó, kültéri élményelemekkel-, valamint egy vendéglátóegységgel gazdagodik majd. Ezen kívül kiépítik a Rác templom csapadékvíz-elvezetését, valamint felújítják a területen lévő fedett lépcsősort, gondnoki házat, továbbá a Vitkovics-ház egyes területeit.

 

A beruházás jelenleg ott tart, hogy megvannak a végleges kiviteli tervek és a jogerős engedélyek, hamarosan elindul a közbeszerzési eljárás, amely során kiválasztják a kivitelezőt.

 

Összességében remek hír a felújítás, de a Városháza tájékoztatásából mi egyebek közt arra a következtetésre jutottunk, hogy az EGAL biztosan nem éled újjá, ha az önkormányzaton múlik, legalábbis szórakozóhelyként nem. Kár.

 

Neked hogy tetszenek a tervek? Visszakap valamit az egri ifjúság (vagy örökifjúság) az egykori EGAL-életérzésből? Kár, hogy minden bizonnyal nem alternatív szórakozóhelyként nyílik meg újra, vagy az új elképzelések sokkal jobbak? Ha van véleményed és megosztanád, küldd el nekünk az egriugyek@gmail.com  címre, és mi szívesen közöljük azt.

  

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló