2021. december 6., Miklós

Eger ügye

Bemutatták az Egységben a Városért képviselőjelöltjeit, ők szállnak szembe a Fidesszel Egerben

2019.11.30. 00:00

Pártkatonák helyett tapasztalt várospolitikusok, mérnökök, vállalkozók, civilek, szakemberek, valamint a Vármúzeum volt igazgatója is az egri ellenzék közös önkormányzati körzeti jelöltjei között.

 

Bemutatták csütörtökön Egerben az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati képviselőjelöltjeit, akik az ellenzéki pártok támogatását maguk mögött tudva küzdenek meg a Fidesz-KDNP jelöltjeivel az október 13-i önkormányzati választásokon. A sajtótájékoztatót Mirkóczki Ádám, az egyesület polgármester-jelöltje nyitotta meg, aki emlékeztetett: fél évvel ezelőtt jelentették be az ellenzéki pártok egri szervezetei, hogy nem indítanak egymással szemben jelölteket, hanem közös jelöltekkel szállnak szembe a kormánypártokkal Egerben.


Mirkóczki szerint a bejelentés óta rengeteg rosszindulatú kritika érte őt és az egyesület tagjait, amelyek szerint az összefogás csak egy matematikai trükk és eleve elrendeltetett a sikertelenségük. Azonban a polgármester-jelölt szerint semmilyen támadás, álhír nem ejtett csorbát az egyesületen, amelynek egyetlen oka van: nem kommunikációs trükk volt részükről, hogy a pártpolitikai acsarkodást helyi szinten a kukába dobják, hanem elkötelezett egriként, egy egységes víziót vázoltak fel a városról. A céljuk pedig nem a minden áron való hatalomra jutás, hanem a program minden áron való megvalósítása.


- Egerben ma már csak a Habis László vezette Fidesz pártpolitizál. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy mi a különbség köztem és Habis László között. Akkor azt mondtam, Habis lokálpatriótából lett fideszes pártkatona, én pedig sok-sok év pártszóvivősködés után lettem egy olyan lokálpatrióta egyesület tagja, amely a pártérdekek felett áll - mondta Mirkóczki, aki szerint október 13-án az egrieknek két választása van: aki azt akarja, hogy folytatódjon az a hűbéri alapokon nyugvó rendszer, ahol senkinek nincs beleszólása semmilyen helyi ügybe és ahol csak a Fideszhez való lojalitás számít az élet minden területén, az válassza Habis Lászlót és a Fidesz jelöltjeit.

 

 

- Ezzel szemben aki azt szeretné, hogy minden egyes fontos döntés előtt, ha kell hetente, ha kell havonta, beleszólhasson a fontos egri ügyekbe, és azt akarja, hogy Egerben az előrejutás kizárólag a tehetség és a szorgalom függvénye legyen, az válassza az Egységben a Városért jelöltjeit - tette hozzá Mirkóczki, aki elmondta az Egységben a Városért vállalásait:


- Mirkóczki szégyennek tartja, hogy amikor több milliárdos beruházásokról, több tízezer egri sorsáról van szó, Habis László nem csak elfelejti kikérni az egriek véleményét, de politikai eszközökkel megakadályozza annak megismerését, hiszen nemrég elkaszálták a Egységben a Városért népszavazási kezdeményezéseit. Emiatt Mirkóczki be kívánja vezetni az elektronikus népszavazás intézményét, amelyhez csak egy megfelelő szoftver szükséges, így bármelyik választásra jogosult egri beleszólhat a várost érintő döntésekbe.

 

- Az Egységben a Városért be kívánja vezetni a részvételi költségvetés intézményét. Egy bizonyos összegről a költségvetésen belül maguk az egriek dönthetnének, hogy azt milyen célokra kívánják elkölteni.


- Mirkóczki megreformálná az egri önkormányzati médiát. A politikus minősíthetetlennek és gyalázatosnak tartja, hogy már nem csak politikusokat, közéleti személyiségeket karaktergyilkolnak, ha ez a parancs érkezik a Fidesz Rákóczi úti irodájából, hanem egyszerű civileket is.


- Eger súlyos problémája a közlekedés. A Habis-féle vezetés nem figyelt rá az évek során, hogy ahol fizikailag lehetséges, lámpák helyett körforgalmak jöjjenek létre. Mai napig összehangolatlan jelzőlámpák nehezítik az autós közlekedést.

 

- Egy óra ingyenes parkolást biztosítanának minden egri lakosnak a város fizetős részein.

 

- Mirkóczki szerint nem szabad olyan rendezvényeket tartani a Várban, amelyek nem egy nemzeti emlékhelyére, hősi sírok közelébe valók. Egernek szüksége van koncertekre, fesztiválnak, ezeknek helyet kell találni a városban.

 

- Az Egységben a Városért nem ért egyet vele, hogy tömegesen válnak az egri zöldterületek a szürke térkövek áldozatává. Mirkóczki szerint még a Dobó téren is meg lehetett volna oldani máshogy a rendezést, és inkább több zöld felületet hagyni a városnak.

 

 

Bevezetője után Mirkóczki bemutatta az Egységben a Városért Egyesület tizenkét egri körzetben induló képviselőjelöltjét:


1. Császár Zoltán, 21 éve önkormányzati képviselő, a legtöbb szavazattal nyert az öt évvel ezelőtti választáson a körzetében


2. Komlósi Csaba, 5 éve képviselő, a szociális és családügyi bizottságban tevékenykedik, tanárként dolgozik


3. Ifj. Sós Tamás, üzletkötő, kertészettel, őstermeléssel is foglalkozó polgár


4. Farkas Attila, szociológus, programozó


5. Tóth Zoltán, mérnök, informatikatanár


6. Földvári Győző, 5 éve képviselő, vállalkozó


7. Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatója, muzeológus, Mirkóczki szerint kevesen tettek többet az egri hagyományok ápolásáért


8. Karanyicz Balázs, vállalkozó, egri civil és sportélet aktív szereplője


9. Keresztes Zoltán, az Északi lakótelep (Felsőváros) lakosa, tősgyökeres egri, mérnök

 

10. Mirkóczki Zita, 5 éve képviselő, tanár, táncpedagógus

 

11. Minczer Gábor, biokémikus, az Egri Fertálymesteri Testület tagja


12. Hamza István, Felnémeten a közösségi élet fontos szereplője, vállalkozó, vendéglátó, kereskedő

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló