2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #közgyűlés #egri közgyűlés

Elmaradt a kakasviadal, a polgármester a Metallicáról fantáziált az egri közgyűlésen

Kovács Dávid 2022.04.28. 19:11

Szokatlanul csendesen indult a nap az egri városházán, de némi csörtére azért így is sor került a csütörtöki, maratoni hosszúságú közgyűlésen.

 

Noha az egri Deák Ferenc úti óvoda anyagát Mirkóczki Ádám polgármester kedden végül visszavonta, az egri képviselők még így is csaknem ötven napirendi pontot tárgyaltak volna az áprilisi rendes közgyűlésen. De a maratoninak ígérkező ülés napjára az óvoda ügye mellett további tíz napirendi pontot is vissszavontak, így például az Evat, a Média Eger és az Agria Film működését érintő napirendi pontokat sem tárgyalták ezúttal. Újra napirendre került viszont az április 13-i rendkívüli ülésen arról leszavazott, mégis hosszúra nyúló és parttalan vitát eredményező városi rendezvények kérdése.

 

Az ülés a véleménykülönbségek ellenére meglepően csendesen, különösebb indulatok nélkül indult, ezúttal elmaradtak a bolíviai kakasviadalokat idéző csipkelődések. Mirkóczki Ádám szóvá is tette, hogy örül a higgadt vitának, szeretné, ha ez így is maradna, ebben a mederben folytatódna az ülés. Ehhez képest már az első napirendi pontnál (“előterjesztés az önkormányzat és az önkormányzati intézmények előirányzatainak módosítására”) az És megint dühbe jövünk című filmklasszikusra utalva a Jamon Serranónak öltözött, parókás Bud Spencerhez hasonlította Oroján Sándort.

 

 

Ezután a sportcélú támogatások sürgősségi indítvánnyal behozott ügye következett: mint nemrég kiderült, a polgármester külön támogatást kívánt biztosítani két szorult helyzetben lévő egri sportklub részére, ennek értelmében az Eger SE labdarúgóklub 53 millió forint támogatást kapna, míg az SBS-Eger kézilabdaklub 30 milliót, utóbbihoz az egri Gárdonyi Géza Színháztól vont volna el 20 milliót.

 

Mirkóczki Zita és Oroján Sándor is azon az állásponton volt, hogy az nem járja, hogy a kultúrától és a színháztól vonjanak el pénzt a sportklubok javára, más forrást kell találni a klubok megmentésére. A fideszes frakcióvezető a közgyűlésen is arról beszélt, hogy sokallja ezt a 30 millió forintot egyetlen sportág támogatására. Mint kifejtette, a kézilabda még sosem kapott ennyi pénzt a várostól, aminek évi 144 millió forintja van összesen a vízilabda, a futball, valamint további közel ötven kisebb egyesület támogatására.

 

Mirkóczki Ádám viszont azt hangsúlyozta: rendkívüli helyzet állt elő, a városnak meg kell mentenie két klubot, van is rá fedezet, nem érti, miért nem lehet egy egyszerű döntést meghozni, szerinte csak a szőrszálhasogatás megy már megint. (Közben ráadásul az egész kézicsapat ott ült a teremben, végighallgatta a vitát.)

 

Kovács Cs. Tamás hamarosan félórás szünetet javasolt, Mirkóczki Ádám pedig hiába kardoskodott amellett, hogy erre nincs szükség, erre inkább ne kerüljön sor, végül a képviselők akarata érvényesült, 15 perces szünetet rendeltek el.

 

A szünet után Oroján arról beszélt, hogy bár rekordösszeget kér a kézilabdaklub, ráadásul nem is időben jelezte a nehézségeit, megítélik nekik a kért összeget, de nem a színház, hanem a választókerületi alap terhére – ez egyébként az elmondása szerint Lombeczki Gábor javaslata volt.

 

Mirkóczki Zita javaslatára végül külön szavaztak az Eger SE és az SBS-Eger támogatásáról, ráadásul név szerint: a fociklub 53 milliós támogatását valamennyi képviselő megszavazta, majd a kéziklub 30 millióját is elfogadták, egyedül az EVE elnöke tartózkodott.

A pénzt nem a színháztól vettük el, hanem a saját keretünket adtuk oda. Májusig így lecsökkent a választókerületi feladatokra, utakra, járdákra szánt keretösszegünk, de ezt a pénzt utána vissza fogjuk pótolni a tavalyi pénzmaradványból

– kommentálta a fejleményeket Oroján Sándor a Facebook-oldalán.

 

A folytatásban a város kulturális életét érintő döntések is születtek: a közgyűlés megszavazta többek között a Gárdonyi Emlékév és az Egri Ifjúsági Zenei Program támogatását, valamint azt is elfogadták, hogy a Harlekin Bábszínház a szombati, Casanova című jótékonysági előadásának bevételét a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány részére, ezáltal az Ukrajnában dúló háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljaiak megsegítésére ajánlja fel.

 

Egy kis Metallica jó lenne, mert kezd elhalkulni a közgyűlés

– mondta egy ponton a polgármester a szokatlanul visszafogott hangulatra utalva. Valamivel később már arról fantáziált, bárcsak torzított gitárral csendülne fel a teremben a Summáját írom dallama, aztán kikacsintott Császár Zoltánra, aki tavaly nyáron kifejtette, hogy a hideg kirázza már, ha meghallja a közgyűlési szignált.

 

Egyedül a rockos hangulatban lévő polgármester és Oroján Sándor között izzott fel többször is a levegő. Mirkóczki egy alkalommal például azt mondta, őszintén sajnálja azt a politikai közösséget, ahol Oroján vezető szerephez juthat. “Annyi butaságot, amennyit összehordott már itt…” – sóhajtott fel.

 

Kicsit később, amikor Oroján gúnyolódva a polgármester által szörnykoalíciónak nevezett (figyelem, a szónak még lesz jelentősége) szövetségről beszélt, Mirkóczki Ádám csak annyit felelt:

Én inkább nem mondanám, hogy önt hogy hívják a városban.

Közben Mirkóczki Zita azt próbálta megtudni, hogy az önkormányzati cégek elszámolásai végül miért kerültek le a napirendről. Erre a polgármester azt mondta: azért, mert ezeket a cégeket februárban lefejezték, több felügyelőbizottság még fel sem állt, valaki el sem vállalta a neki szánt pozíciót, így nincs értelme ezekről tárgyalni.

 

Oroján Sándor szerint a cégvezetőknek azért kellett menniük, mert az érintett cégek nem megfelelően, veszteségesen működtek. Mirkóczki ekkor emlékeztette: nem elegáns olyan emberekről ilyen véleményeket megfogalmazni, akik nincsenek jelen. “Azért csak elmondhatom, hogy szerintem rosszul működtek a cégek” – reagált Oroján.

 

A közgyűlés délutáni szakaszában megszavazták 460 millió forintnyi fejlesztési hitel felvételét is, hiába kérte a Fidesz-frakció nevében Oroján a képviselőket, hogy ne szavazzák ezt meg. A frakcióvezető álláspontja az volt, hogy előbb arról kellene egyeztetni, hogy mire terveznek költeni, és csak ezután dönteni a hitelről.

 

Mirkóczki Ádám viszont arról beszélt, hogy az építőiparban tapasztalt drasztikus áremelkedés miatt nehéz lenne megmondani, mire futja majd ebből a 460 millióból akkor, amikor a hitel megérkezik.

 

A városi rendezvények legutóbb nagy vitát kiváltó kérdése ezúttal sokkal kulturáltabb mederben zajlott. Mint kiderült, Minczér Gábor, Farkas Attila és Császár Zoltán úgy döntöttek, a képviselői keretükből fejenként 6,7 millió forintot ajánlanak fel a két nagy városi rendezvény és az egri várostromról szóló társasjáték javára.

 

Az így összeálló több mint 20 millió forintból az Open Road Tour nevű, az egész országot átszelő motoros túra egri kísérőrendezvényének 5 millió forint, a Fekete László-féle erőemelő versenynek 6 millió forint, az Egri Vár Napjához kapcsolódó társasjátéknak pedig 9 millió forint jutna. “Senki nem sérül ezektől a felajánlásoktól, de egész Eger hasznára válnak” – magyarázta Mirkóczki Ádám. A képviselők végül egyértelmű többséggel elfogadták a javaslatot, több képviselő is megköszönte a képviselők felajánlását.

 

Noha az elektronikus népszavazáshoz szükséges szoftver ügyében egyszer már döntés született, Földvári Győző pár napirenddel később felszólalt, hogy szavazzanak újra, mert nem volt épp a teremben, így lemaradt a szavazásról. Bánhidy Péter jegyző jelezte, hogy ez jogilag lehetséges, Oroján Sándor viszont a demokrácia megcsúfolásáról beszélt. A Fidesz-frakció erre ismét botot dugott a küllők közé kijelentkezett, amivel határozatképtelenné tette a testület.

 

A nyílt ülés végén “az egri nép nevében” felszólaló Jósvai László cirkusznak nevezte az egri közgyűlés közelmúltbeli teljesítményét, de hozzátette: akadnak azért becsületes emberek is a grémiumban. Mint mondta, el sem akarta hinni, milyen szépen indult ez a közgyűlés, de viccnek is rossz, ami sokszor történik.

Ezt a cirkuszt ez a nép nem hajlandó sokáig elviselni

– mondta. Mirkóczki Ádám udvariasan megpróbálta visszaszerezni a szót, de Jósvaiból még így is kicsúszott, hogy Berecz Mátyásból “seggre ülős ember” lett. “Viselkedjetek, gyerekek!” – zárta csapongó gondolatait.

 

A polgármester minderre csak annyival reagált: az önmérséklet valóban mindenkire ráfér a testületben, és értékeli, hogy a csütörtöki maratoni közgyűlésnek voltak olyan periódusai, amelyek alapján úgy tűnhetett, hogy úgy működnek, mint egy rendes közgyűlés. “Összességében azt gondolom, elindultunk egy normálisabb úton” – mondta zárásképp.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló