2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #óvoda #deák ferenc utcai óvoda

Valóban bezárhatják a Deák Ferenc utcai óvodát?

Kovács Dávid 2022.04.25. 17:00

Az ide járó gyerekek szülei aláírásgyűjtésbe, a helyi politikusok pedig kommentháborúba kezdtek az egri ovi ügyében.

 

A város honlapján közzétett információk szerint Mirkóczki Ádám polgármester újra napirendre tűzné az egri Deák Ferenc utcai óvoda ügyét, így, ha minden a tervei szerint halad, a képviselők csütörtökön, azaz az áprilisi rendes közgyűlésen vitathatnák meg az intézmény sorsát, jövőjét.

deakferencovi
A Szivárvány Óvoda Deák Ferenc Tagóvodája (Kép: pillanatfelvétel Oroján Sándor videójából)

Többen emlékezhetnek, az óvoda kérdése már két hónappal ezelőtt, a februári rendes közgyűlésen is szóba került az egri városházán, akkor azonban a mi hazánkos Pápai Ákos javaslatára a képviselők végül levették a napirendről, hiába érvelt a polgármester amellett, hogy maradjon. Mirkóczki Ádám akkor arról beszélt, hogy ez egy kényszerhelyzet, az épület kritikus állapotban van, az érintett óvodai körzetben több dolgozó nyugdíjassá válik, és különben is: a határozat nem a megszüntetésről, hanem az átadás megvizsgálásáról szólt.

 

Az óvodába járó gyerekek szüleit és az ott dolgozókat egyaránt felkavarta, váratlanul érintette a hír, hiszen közvetlenül a februári közgyűlés előtti nap tudták meg, hogy veszélybe került az intézmény jövője. A közgyűlést megelőző este az egyik olvasónk is levélben fordult  az Egri Ügyekhez:

2018. novemberében egyik napról a másikra lebontották a gyermekünk alól a Lajosvárosi Zöld Liget óvodát. Akkor a nyilvánosságnak és a szülői összefogásnak köszönhetően sikerült megmenteni és egyben tartani az óvodát, még ha azóta a dajka nénik kivételével teljesen le is cserélődött a személyzet. (...) Most ismét egy ilyen helyzetben találtuk magunkat a második gyermekünkkel. Ma délután teljesen véletlenül jutott a fülünkbe, hogy a holnapi közgyűlésen téma lesz a Deák Ferenc utcai óvodánk tulajdonjogának átadása a Mozaik Suli részére. Bár azt ígérték az óvónénik, hogy szeptembertől a csoportok az óvónénikkel együtt költöznek át új intézményekbe, de az előterjesztést elolvasva sokkal inkább tűnik úgy, hogy az óvónénikkel és a gyerekekkel a város többi óvodáját akarják majd feltölteni.

Az Egri Ügyekkel hamarosan egy másik anyuka is kapcsolatba lépett, aki a portálunknak arról beszélt: a szülői munkaközösség a kialakult helyzet és az egymásnak olykor ellentmondó információk miatt levélben fordult a polgármesterhez és a két alpolgármesterhez, amelyben arra kérték, legyen szíves elmagyarázni, mi történik az intézménnyel, továbbá adjon tájékoztatást arról, hogyan képzeli az oviba járó mintegy hetven gyerek és az intézményben dolgozók jövőjét. “Mivel a polgármester életveszélyes állapotokat emlegetett a közgyűlésen, meghívtuk az intézménybe is, hogy nézzen kicsit szét, győződjön meg maga is az állapotokról” – tette hozzá akkor a szülő.

 

De mi most a helyzet az ovival?

 

A Deák Ferenc utca 17. szám alatti villaépület a nyolcvanas évektől működik óvodaként, azt megelőzően úttörőházként funckionált. Jelenleg az önkormányzati fenntartású Szivárvány Óvoda mintegy 80 férőhelyes Deák Ferenc Tagóvodája működik benne, amely a város legnépszerűbb óvodái közé tartozik.

 

A Deák Ferenc utcai villasor épülete valóban régi, felújításra szorul, jelenlegi állapota nem feltétlenül tükrözi az itt folyó szakmai munka színvonalát, az ide járó gyerekek és szüleik azonban így is sajátjuknak érzik az intézményt. A csoportok létszáma magas, szinte állandó a túljelentkezés.

 

Ám az ovi szomszédjában, a Deák utca 19-ben, működik az egyházi fenntartású Mozaik Suli és Tanoda, amely szintén a népszerűségéből fakadó túljelentkezés problémájára igyekszik megoldást találni.

Az oktatási intézmény rendkívül népszerű mind a tanulók mind a szülők körében, a városban messze kiemelkedően, több mint hatszoros a túljelentkezés

– olvasható a polgármester februári előterjesztésében is.

 

Az iskola fenntartója – a Tiszáninnenni Református Egyházkerület Eötvös József Református Oktatási Központja (EJROK) – részéről érthetőnek tűnik az az igény, hogy a szomszédos területek felé terjeszkedjen, különösen, ha ezek egyikében szintén gyerekekkel foglalkoztak, színvonalas pedagógiai munka folyt. Be is jelentkeztek az ingatlan tulajdoni vagy használati jogáért.

Itt nem egy nemtelen, sunyi bizniszről van szó, hanem egy iskola terjeszkedne

– magyarázta a fideszes képviselők pénteki sajtótájékoztatóján Oroján Sándor is, aki a Deák utcai óvoda ügyének jelenlegi leghangosabb szószólója lett. A Fidesz-közeli Eger Hírek tudósítása szerint a frakcióvezető azt is hozzátette: az ovit nem azért akarja bezárni vagy eladni az önkormányzat, mert rosszul működne, hanem azért, mert találtak vevőt az épületre.

A város oldalára feltöltött dokumentumok szerint az EJROK igazgatója, Együd László még január 10-én kérvényezte az ovi épületének megvásárlását vagy átadását. Vagyis akkor, amikor még maguk az érintettek sem tudtak az ügyről, az iskola fenntartója valahonnan azt az infót kapta, hogy az óvoda hamarosan költözni kényszerül. “Tudomásunkra jutott, hogy a Deák F. u. 17. sz. alatti, jelenleg óvodaként működő, de szintén felújításra szoruló ingatlanból az intézmény egy új, modern épületbe költözik” – olvasható a polgármesternek címzett levélben.

Oroján Sándor szerint az sem kizárt, hogy az infó egyenesen a polgármestertől érkezett. Ezt egy vasárnap posztolt, a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban fejtette ki:

 

🔴🔵 Mirkóczki Ádám bezárná a Deák Ferenc utcai óvodát, az épületet pedig eladná. Mi áll a háttérben, meg tudjuk-e védeni, és mi lesz a megoldás a városban csökkenő gyerekszámra? Részletek a videóban ⬇️

Közzétette: Oroján Sándor – 2022. április 24., vasárnap

 

Az előterjesztésben, amelyben az épületet átadták volna az iskolának, két opció szerepelt: az egyik szerint az ingatlant több mint 145 millió forintért adták volna át az iskolának, a másik szerint pedig a fenntartó 12 évre szóló használati jogot kapott volna, vagyis 2034-ig ingyen használhatná. “Az viszont nem szerepelt benne, hogy mi lesz az óvodával, a benne lévő gyerekekkel és dolgozókkal” – tette hozzá Oroján.

 

A fideszes frakcióvezető szerint az is különös, hogy a szülők hiába kérték, hogy tartsanak nekik egy rendkívüli  szülői értekezletet az ovi jövőjével kapcsolatban, “a polgármester három hónapja bujdokol, nem hajlandó erről a kérdésről sem a szülőkkel, sem a dolgozókkal beszélni”. A csütörtökön esedékes következő rendes közgyűlés kapcsán hozzáteszi: napirend van, de előterjesztés nincs hozzá.

 

Oroján videója alatt hétfőn Farkas Attila alpolgármester is megjelent, aki egy kommentben azt javasolta, hogy a képviselői keret terhére újítsák fel az épületet, így a testület minden tagja hozzá tudna járulni az épület állagmegóvásához. Erre a fideszes politikus nem reagált, válaszában inkább arról írt, kíváncsi, hogy az alpolgármester megszavazza-e majd az ovi bezárását és eladását.

 

Neki is szegezte a kérdést:

Támogatod a polgármester ezirányú előterjesztését avagy sem?

Erre meg Farkas Attila nem reagált érdemben, szerinte csak Oroján gerjeszti a feszültséget az ügyben, amire persze megérkezett a fideszes frakcióvezető újabb válasza: “Nyilván az a 280 petíciót aláíró szülő is csak a feszültséget gerjeszti. Nem beszélve a mai bizottsági ülésen részt vevő óvodai pedagógusokról, amit nyilván azért nem tudsz, mert el sem jöttél.”

 

Oroján egy hétfői bejegyzéséből ugyanis kiderült: a hét első napján a Mirkóczki Zita vezette Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság több kérdésben – így az óvoda ügyében – is tárgyalt, egyhangú, konszenzusos vagy kompromisszumos döntéseket hozott. “Botot dugtunk a küllők közé a Deák Ferenc úti óvoda bezárásának ügyében. Ne zárja be az óvodát a polgármester!” – fogalmazott Oroján.

 

A csütörtöki közgyűlésre Novák Katalint, a Mozaik Suli vezetőjét, Felföldiné Szabados Ágnest, a Szivárvány Óvoda óvodavezetőjét, valamint Varga Tibor Józsefnét, a Deák Ferenc tagóvoda vezetőjét is meghívták.

 

FRISSÍTÉS (04.26. 10:01): Cikkünk megjelenésének másnapján a város oldaláról értesültünk róla, hogy a Deák Ferenc utcai óvoda ügye lekerült a csütörtöki közgyűlés napirendjéről, az anyagot az előterjesztő, azaz Mirkóczki Ádám polgármester, visszavonta. A döntés okáról Farkas Attila alpolgármester az Egri Ügyeknek – a korábbi álláspontját hangsúlyozva – úgy fogalmazott: "Véleményem szerint ez az indokolatlan és értelmetlen hangulatkeltés, ahogy a kommentemben is írtam, nem hiányzik Egernek."

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló