2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#dobó istván gimnázium #neumann jános gimnázium #egri lokálpatrióta egylet #egri szilágyi erzsébet gimnázium és kollégium #Egerről közhelyek nélkül

A Dobó gimi csapata nyerte az Egerről szóló vetélkedőt

2022.12.09. 09:20

Az Egri Lokálpatrióta Egylet 2022. szeptemberében új szemléletű városismereti versenyt hirdetett meg egri középiskolások számára, „Egerről közhelyek nélkül” címmel. A december 7-én, a Líceum dísztermében megrendezett második, döntő fordulót a Dobó István Gimnázium csapata nyerte meg.

 

A záró megmérettetésre a tíz nevező közül hat csapat jutott be. Habis László, az ELE elnöke rövid köszöntőjében hangsúlyozta: kettős gondolat jegyében kezdeményezték a vetélkedőt. Az első, hogy Eger iskolaváros jellege távolról sem üres fordulat, a szellemi, kulturális és egyházi központként is működő megyeszékhelyen 15 középiskola működik. A diákok mintegy fele vidékről bejáró tanuló, s ebből jól látható, hogy Eger valóban betölti a térségi oktatási centrum szerepét.

 

A másik vezérgondolat az volt, hogy tudjuk: a középiskolás évek meghatározóak egy fiatal életében. A diákok ebben az időszakban készülnek fel arra, hogy szakterületet válasszanak maguknak, s ennek a felkészülésnek az egyik nagyon fontos színhelye a középiskola. A kiíró Egri Lokálpatrióta Egylet számára fontos, hogy az egri diákok lehetőség szerint döntsenek úgy, hogy helyben maradnak, itt tanulnak tovább, s Eger térségében telepednek le. Ha így határoznak, egy életen át élvezhetik a város értékeit, szépségeit, hiszen ők jelentik Eger jövőjét.

A másfél órás szellemi csata végén az alábbi eredmény alakult ki:

I. Egri Dobó István Gimnázium

II. Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium

III. Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium

Dr. Petercsák Tivadar zsűrielnök zárszavában kiemelte: a lokálpatrióta küldetés a szűkebb hazánk megismertetéséről szól, szükséges átadni a jövőnek Eger kulturális és szellemi örökségét. Mindezt a múlt megismertetésével lehet megtenni, s fontos, hogy a szervezők igazán változatos, érdekes feladatokkal, színes programcsokorral lepték meg a fiatalokat. Az elkészült, Egert népszerűsítő filmek megtekintése külön élményt jelentett a zsűri számára – húzta alá az elnök.

 

 

Az Egri Lokálpatrióta Egylet szívből gratulál a helyezetteknek, valamennyi döntőbe jutott csapat tagjának és a felkészítő pedagógusuknak is! Köszönet illeti az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet azért, hogy a lokálpatrióta gondolatot fontosnak tartva otthont adott ennek a remek, meggyőződésünk szerint jövőt formáló eseménynek, s így a Líceum csodálatos dísztermében rendezhettük meg a döntő fordulót – emelte ki Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke.

Az első fordulóban (október 15-ig) egy maximum háromoldalas gépelt esszét nyújthattak be a diákcsoportok, a második, szóbeli fordulót pedig december 7-én, szerdán 14.00 órakor rendezik meg, ahová a legjobb hat csapatot hívta be a zsűri.

 

A fináléba jutott csapatok:

- Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum

- Gimnázium és Kollégium, a Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Technikum és Szakképző Iskola

- Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium

- Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium

- Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium

- Egri Dobó István Gimnázium

 

A kétfordulós vetélkedő anyagát két kiváló egri tanárember, Batári Antal és Szoviár János állította össze. A 9-12. évfolyamos tanulók számára első alkalommal kiírt városismereti verseny zsűrielnöki tisztét Dr. Petercsák Tivadar etnográfus, egyetemi tanár, az MTA doktora töltötte be. A Barankovics István Alapítvány támogatásának köszönhetően a szakember nemrégiben megjelent, „Az egri vár kultusza” című kötetét kapta meg minden döntőbe jutott diák. A Líceum Kiadó gondozásában megjelent kötet több évtizedes kutatást összegez, páratlanul gazdag képanyaggal színesítve.

 

A záró fordulóra a diákok a felkészüléshez szükséges anyagok megjelölése mellett egy előzetes feladatot is kaptak: Eger népszerűsítésére alkalmas, legfeljebb háromperces filmet kellett készíteniük, a lehető legszubjektívebb módon, közhelyek nélkül. A létrejött alkotásokban a zsűri a tartalom mellett a képi minőséget, az előadásmódot, az ötletességet és a téma izgalmas megközelítését is értékelte.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló