2024. július 14., Örs Stella

Vélemény

#eger #mirkóczki ádám #fidesz #ellenzék #egri közgyűlés #orosz lászlóné #domán dániel #farkas richárd #pártonkívüli

Visszarendeződés – Az egri időközi választás fontos tanulságai

Csarnó Ákos 2022.06.27. 16:23

A győztes személye nem igazán váratlan, de azért okozott meglepetést is a szavazás végeredménye.

 

Több nagy tanulsága van az egri időközi választás eredményének. Mind az oda vezető út, mind a résztvevők tekintetében fontos következtetések vonhatók le.

 

Talán a legnyilvánvalóbb következtetés az, hogy

csak egy valamire való, működőképes párt létezik napjainkban: a Fidesz-KDNP.

Oké, ezek ketten vannak, de hát na. A Kubatov-listával, telefonáló és kopogtató csapatokkal kidekorált kampány alatt nem az a csoda, hogy a Fidesz már amúgy is a Közgyűlésben bent ülő tagja, Orosz Lászlóné Ibolya nyert, hanem, hogy éppen hogy nyert. Ilyen arányú Fidesz-győzelemre nem számított senki sem, a második helyezett Domán Dániel tehát komoly meglepetést okozott. A pártok nélkül, szervezeti háttér nélkül kampányoló jelölt majdnem szó szerint "felszántotta a környéket", és ha két utcával nagyobb lett volna a választókerület, akkor lehet, hogy be is húzza a hiányzó szavazatokat.

egrifidesz
Kép forrása: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala

A választás időpontja nem volt ideális: nyár és nyári szünet, dögmeleg, uborkaszezon. Nyilván ez minden indulóra érvényes volt, csakhogy az elkötelezett szavazók – értsd Fideszre szavazók – ilyenkor nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy elmenjenek szavazni. A 23 százalékos részvétel elég gyászos, mondhatni az érdektelenségbe fulladt, de ennél nagyobb mintájú közvélemény-kutatás nincs Egerben jelenleg.

A választás legnagyobb pofonját az úgynevezett városvezetés és jelöltjük, Farkas Richárd kapta.

Mirkóczki Ádámék csodafegyvere, a szómágiaként ismételgetett, de látszólag tartalom nélküli "városvezetés" imázsa és a polgármester-alpolgármesterek teljes kiállása Farkas mellett – aki mindössze 83 darab szavazatot kapott – nem vált be, mert nem létezik. És még azt a jól bevállt, felelősséghárító szöveget sem lehet mondani, hogy Domán Dániel indulása miatt veszített szavazatokat Farkas. Ha így nézzük, pont a polgármester jelöltje gyengítette a Fidesszel szembeni többi jelöltet, így Dománt is, aminek következtében egy újabb Fidesz katona kerül az egri közgyűlésbe.

A polgármester és köre vagy alaposan elszámolta magát vagy a Fidesznek játszottak. Egyik sem jó üzenet.

A másik nagy pofont a Mi Hazánk gyűjtötte be, akik még annyi szavazatot sem kaptak, mint amennyi aláírás az ajánlásokhoz, az induláshoz kellett. Tizenöt darabot.


Rendben – mint fentebb említettem –, nyár van és unalom, azonban mégis ez az eredmény.

A Fidesz dörzsölheti a kezét, de figyelnie kell, mert egy olyan alapos kampánnyal, mint amit a független Domán vitt (a négy szavazókör közül egyet meg is nyert) komoly bajban lehetnek 2024-ben. És épp ez lehet a legnagyobb félelme az ellenzéknek is – paradox módon igazat adva a polgármesternek és körének, hogy nincs szükség pártokra az önkormányzatban, legalábbis Egerben.

A legvégső következtetés pedig az, hogy Berecz Mátyás lemondatását nem kellett volna kierőszakolni, most így egy erősebb, izmosodó Fidesz frakciót kell megzabolázni, maradhatott volna Berecz. De végülis kaptunk egy közvélemény-kutatást. 

 

 

DisclaimerDomán Dániel a közírói tevékenysége részeként az utóbbi években az Egri Ügyek egyik külsős szerzője volt. Az impresszumunkban nem szerepelt – hiszen külsős volt –, de több szöveges, illetve videós anyaga is megjelent az oldalon. Politikai szerepvállalása miatt azonban egy ideje már nem publikál nálunk, a legutolsó anyaga március végén jelent meg az oldalon.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló