2022. november 30., András Andor

Vélemény

„Nyugger birodalom vagy, Eger!” – Bezár a Zöld Pecsét Kávézó és Borbár

Olvasói levél 2019.11.30. 00:00

Kaptunk egy szókimondó olvasói levelet.

 

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a Facebook-bejegyzésre, amely szerint bezár az Egerben 4 éve működő Zöld Pecsét Kávézó és Borbár. A tulajdonos egyebek közt ezt írja: „Megpróbálok Egerben másik helyszínt találni a sörözőnknek, koncertjeinknek, kiállításainknak. Alapul véve évek óta hiábavaló próbálkozásom arra, hogy kibéreljünk egy klubhelységet, nem sok jóval kecsegtet a szép jövő. Mielőtt valaki ráfeküdne, a problémákat nem a politika vagy az aktuális pártok hizlalják. Rock and Roll".

Zöld Pecsét Kávézó és Borbár

Zöld Pecsét Kávézó és Borbár. 4,391 likes · 94 talking about this · 2,071 were here. A Zöld Pecsét Kávézó és Bor Bár..

 

Olvasónk egyedi hangvételben ugyan, de sok elgondolkodtató részletet felvetve kommentálta a Zöld Pecsét bezárását:

„Nyugger birodalom vagy, Eger! Bezárt a Brancs, most pedig a Pecséten van a sor, hogy vége legyen a dalnak, hogy ellehetetlenítsék a nem diszkócsürhe fiatalok szórakozóhelyét. De a Bíboros, ahol azt raknak a piádba, amit akarnak, marad, a Liget, ahonnan a kiskorú részeg lányok kijárnak nyilvános vizelni miniruhába az Érsekkertbe, marad. A BRDWY, ahová olyan világsztárok jönnek, mint a 14 éves Dorina, marad. Közben Európa kulturális fővárosa akarunk lenni…

 

6 éve zenélünk, a városban egy próbaterem sincsen a fiatalok számára, az utcazenészeket megbüntetitek, elzavarjátok. Habis ül a kiskirályságon, mint aki jól végezte dolgát, miközben a fiatalokat üldözik el ebből a városból. Eger, a város, ahol este 9-kor megáll az élet. Nincs egy olyan hely ebben a csodálatos kulturális pöcegödörben, ahol, ha nem vonaglani akar az ember egy péntek este, nem tud kimenni sehová. Képzőművészet? Irodalom? Zene? Odáig nem ér el a támogatás.

De legalább van egy bringaút az Eger-patak mellet, ami milliárdokba került, és ha esik fél órát az eső, már egy kikövezett vízibicikli-útvonal várja a kedves túrázni vágyót. Persze, a Dobó térre is óvatosan menjenek a fiatalok hadai, vigyáznunk kell minden nap, be ne szakítsunk egy rideg, átalakított közteret már tizedjére 2015 óta.

 

Se a Pecsét, se a Brancs nem ártott senkinek, de anno az Egrix sem. A Brancs egy csodálatos családbarát hely volt, finom borokkal, irodalmi estekkel, akusztikus estekkel. A legrosszabb, ami abban a helyben volt, hogy sokat kellett lépcsőznie hozzá az embernek... A Zöld Pecsét rossz tulajdonságai közé sorolható, hogy színesebbnél-színesebb zenei programmal rendelkezett, szeretnivaló tulajdonosok, színvonalas kiállítások voltak ott? Talán egyszer végre tudatosul mindenkinek a fejében, hogy a fiatalokban van a jövő. Ez mindig így volt, mindig így lesz. Talán el kéne döntenünk, milyen helyeket nyitunk ki, s zárunk be, hiszen lehet nyavalyogni az új nemzedéken, hogy milyen züllött, de ha lehetőséget sem adunk, hogy más környezetbe is belekóstoljon az ember gyermeke, nem hibáztathatjuk őt a későbbiekben.

 

Szeretlek Pecsét, ne zárj be!"

 

A Vélemények rovatban közölt írások nem minden esetben egyeznek a Szerkesztőség álláspontjával. A fenti olvasói levéllel vitatkozó vagy azt megerősító véleményeket is várjuk: egriugyek@gmail.com.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló