2024. május 23., Dezső

Vélemény

Nyitrai Zsolt túllőtt a célon

EÜ - A Szerk. 2019.11.30. 00:00

Alapszabály, hogy tömeg felé nem lövünk.

 

Nagy csinnadrattával jelentette be Nyitrai Zsolt, hogy jövő héten, pénteken Mónus József íjász a Dobó bástyáról fog a Dobó téren felállított célba belelőni a Végvári Vigasságok egyik programjaként. Nagy tömeg előtt. Kétségtelenül látványos lenne a mutatvány – csak éppenséggel senkivel nem egyeztettek ez idáig. Pedig ha azt szeretnék, hogy rengeteg ember előtt repüljön az a nyíl, akkor azzal is számolniuk kell, hogy az igencsak veszélyes. Közveszélyes.

 

Nem kell nagy tehetségnek lenni ahhoz, hogy belássuk azt, hogy 180-200 méterre ellőni igencsak kihívás – és gratulálunk amúgy Mónus úrnak a tehetségéért – azonban nem csak mi húzzuk fel a szemöldökünket. Nem csak mi gondoljuk azt, hogy ez a mutatvány egyszerűen életveszélyes, de egyelőre semelyik hivatalos szervtől nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy vajon Nyitrai Zsolt megkereste-e a hivatalos szerveket, hogy vajon biztonságos-e az esemény? Meg hogy miként lehet megrendezni úgy, hogy senkit még csak véletlenül se találjon el egy nyílvessző?

 

De nemcsak a hivatalos szerveket kerestük meg, hanem a Magyar Íjász Szövetséget is, akiknek szigorú kodexük szabályozza a bemutatókat, versenyeket. Vánky Sebastian elnök így nyilatkozott portálunknak:

 

Alap biztonsági szabályunk az, hogy emberek felé nem lövünk, akármilyen jó lövő is valaki, hisz olyan technikai veszélyforrások is felmerülhetnek, amelyek az íjász ellenőrzésén kívül esnek.

Tudomásunk szerint Mónus gyakran „fellép” ilyen jellegű mutatványokkal, amelyet szövetségünk semmilyen szinten nem támogat. Sajnos ebben nem szokták a véleményünket kikérni, ezért külön köszönet Önnek!

Szerencsére mindeddig nem történt komolyabb baleset. Mi továbbra is elzárkózunk minden olyan íjászati mutatványtól, ahol a nézők, vagy résztvevők veszélyeztetve vannak, hisz egy baleset nekünk és szeretett sportunknak is ártana, megítélésünk szerint.

 

Tehát akkor feltehetjük a kérdéseket. A már így is lövöldözésre kisajátított vár és Dobó tér újabb attrakciója mennyire biztonságos? Ki szavatol, hogy az emberekbe nem áll bele a vessző? Ha pedig a hatóság úgy ítéli meg, hogy veszélyes a bemutató és nem enged be senkit a térre akkor meg mi értelme lesz az egésznek.

 

A nagy igyekezetben – hogy a végvári Vigasságok ideje alatt kerülhessen megrendezésre a bemutató, nos az szimbolikus és szép, de talán először a józan észre hallgassunk már és kérdezzük már meg a szakértőket időben, hogy meg lehet-e valósítani a rendezvényt.

 

Amint megkapjuk a rendőrség és az önkormányzat válaszát akkor természetesen bővítjük írásunkat.

 

FRISSÍTÉS

 

A rendőrség válasza megérkezett de okosabbak nem lettünk. 

 

Az ön által említett rendezvény önkormányzati hatáskörbe tartozik. Ez idáig a rendőrség irányába biztosítási feladatok végrehajtására felkérés nem érkezett.

 

Így végül akkor az önkormányzatnál pattog a labda. Az önkormányzat még nem válaszolt, hogy tervez-e biztonsági előkészületeket, válaszlevelüket még mindig várjuk.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló