2022. január 28., Károly Karola

Vélemény

Kiket támogat a költségvetés?

2019.11.30. 00:00

Sajnos nem a munkából élőké az ország.

 

A korábbi évek, az LMP szerint hibás gyakorlatának megfelelően az idén is tavasszal került a parlament elé a jövő évi költségvetés. A büdzsé korai benyújtásának elhibázottságát mutatja, hogy azzal párhuzamosan az idei költségvetés módosítását is beterjeszti a kormány.

 

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője parlamenti felszólalásában ékes szavakkal ecsetelte az előterjesztett törvényjavaslat nagyszerűségét. Többek között azt állította, hogy ez a költségvetés „...azoknak szól, akik dolgoznak, akik munkából élnek; ez a költségvetés az adócsökkentésről, a béremelésről és a munkahelyteremtésről szól.”

Nem először tűnik úgy mintha nem ugyanazt a szöveget olvasnánk! Mert persze van olyan terület, ahol történik adócsökkentés vagy épp béremelés, ugyanakkor a költségvetés egésze más képet mutat.

 

Az LMP szerint nem a magyar dolgozókat vagy vállalkozásokat segíti a kormány a jövő évi költségvetésben, hanem sokkal inkább a helyi oligarchákat és a külföldi nagyvállalatokat.

 

Továbbra is érvényben marad a társadalmi igazságosságot semmibe vevő egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer, és miközben a családi adókedvezmény keretében nyújtott támogatás összesen mindössze 15 milliárd forinttal nő, a társasági adó csökkentése 150 milliárddal terheli a büdzsét, ami elsődlegesen a külföldi nagyvállalatoknak kedvez. A kormánynak szemmel láthatólag arra sincs terve arra, mi történik majd az uniós források elapadása után.

 

Továbbra sem valósul meg az LMP által hét éve szorgalmazott általános béremelés sem. A  minimálbér emelése bár szükséges, jelentős bérfeszültséget eredményez majd. Ugyanakkor a béremelésekre szükség van, és lehetségesek is.

Az LMP mintegy 1200 milliárdot fordítana béremelésre a 2018-ban!

 

Egyrészt a nettó kereseteket növelnénk jelentősen az adók átrendezésével. Az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett bevezetnénk a több sávos adózást. Ez adómentessé tenné a minimálbért, 26 ezer forinttal nőne a nettója. Az átlagbért keresők 38 ezer forintot nyernének havonta. A keresők "alsó" 90%-a jól járna.

 

Másrészt teljes közszolgálati bérrendezést javaslunk. A mentősöktől az egyetemi tanárokig, a szociális és kulturális szféra dolgozóitól a zenetanárokig mindenkinek tisztességes béreket adnánk. A közszolgálatban dolgozók béremelésére plusz 300 milliárd forintot fordítanánk. Megadnánk a pl. a mentősöknek az ígért 21 milliárd forint béremelést - ahelyett, hogy pénzéhesnek bélyegeznénk őket, mint ahogyan azt a kormány teszi. Emelnénk többek között az egészségügyi dolgozók bérkeretét 80, a pedagógusokét 40, az oktatásban dolgozó segítőkét 10, a felsőoktatásét 15, a közszolgálati dolgozókét 30, a szociális dolgozókét 40, a kulturális dolgozókét pedig 15 milliárd forinttal.

 

Az eddigi béremelések ugyanis részlegesek voltak, vagy üres ígéretek maradtak. Az LMP ezzel szemben nem csak egyszeri béremelést, hanem valós fejlődést és béremelkedést biztosító életpályákat is kínálna.

A 2018-as költségvetés összességében nem segít a valóban rászorulókon, helyettük azoknak kedvez, akiknek nem lenne szükségük támogatásra.

 

Komlósi Csaba

Az LMP Országos Elnökségének tagja – Eger MJV önkormányzati képviselő

 

 

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló