2022. október 6., Brúnó Renáta

Vélemény

#fűtés #rezsi

Idén már a fűtésért kell hálásnak lennünk


Az nem új, hogy kitalált történetet kapunk a hanyatló nyugatról, de ennyire igénytelennek még soha nem nézett minket a kormány kommunikációs stábja.

 

„Kellően alacsony igények mellett egy hatalmas buli az élet" – szoktam néha mondogatni, amikor valami teljesen jelentéktelen dolognak tudok úgy örülni, mint más a lottóötösnek. Ezt nem azért említem meg, mert annyira nagyformátumú embernek tartom magam, hogy már idézni is csak magamtól szoktam, hanem azért, mert az elmúlt időszakban főleg ez a szavajárásom szokott eszembe jutni, amikor látom a kormánypárttól a 2021-re upgrade-elt rezsiharc 2.0-át.

 

 

A rezsiharc ugye egy gyakorlatilag soha nem létezett háború, aminek a lényege az, hogy a Fidesz 2013-ban választást akart nyerni, ezért valamiféle regényes történetet szőttek aköré, hogy gyakorlatilag hatósági árassá tették az energiát, emiatt az épp dráguló energiaárak ellenére tényleg jelentősen kevesebb volt a magyar háztartások rezsije, bár arról mélyen hallgatott a kormány, hogy volt olyan időszak is, amikor speciel épp többet fizettünk ilyenekre, mint a piaci ár.

 

A 2013-as rezsiharc alapjában véve meglepően pozitív kampány volt: bár már megjelent némileg a Brüsszellel folytatott harc tematikája, de mivel az Európai Bizottságnak tényleg voltak észrevételei a módszerrel kapcsolatban, még ez sem tűnt annak a csak fejben létező háborúnak, mint amit azóta már napi szinten megszoktunk.

 

Nem sokkal később úgy tűnt, a kedvesen mosolygó kisnyugdíjasokra építő rezsiharc végleg átadja a helyét a gonoszan vicsorgó kisnyugdíjasokra építő migránsok elleni harcnak, de minden jel szerint negyedik nekifutásra már tényleg nem tudott mit kitalálni az idő közben Rogán Antal teljes kontrollja alá került kommunikációs stáb, úgyhogy megint felmelegítette a rezsit.

 

A valósághoz valamennyire most is kapcsolódik a téma, ugyanis az emelkedő gázárakból tényleg egyre több helyen van probléma, de ezt nyakon öntötték a Fidesztől évek óta ismert legendázással: itt már nemcsak azt mutatják be, hogy milyen jó a kormány rezsivel kapcsolatos intézkedése, hanem azt is, hogy máshol milyen szar minden.

 

Ez azt jelenti, most nem azt kell bebizonyítani, hogy az általában a Nyugatot jelentő Németországban naponta ölnek meg migránsok szűzlányokat, akik ráadásul négyévesen műttették magukat csak lánnyá az oviban előadó transzvesztiták hatására, hanem azt, hogy a csóró németeknél mindenki fagyoskodik télen, hiszen nincs fűtés.

 

Hogy mennyire monomániás a hazai kormánymédia, azt jól mutatja, hogy a katasztrófavédelem szeptemberi posztját kapták fel úgy, mintha ez már a nehéz időkre és hosszú áramszünetekre felkészítő kormányzati tájékoztatás lenne, a téma pedig annyira jól pörgött, hogy még Orbán Viktor is megemlítette a szokásos pénteki rádióinterjújában.

Sajnos a magyar miniszterelnökről megint kiderült, hogy már rég nem a tájékozódás embere, vagy legalábbis túl sokszor olvassa el az emberei által megrendelt cikkeket: ha nem így lenne, akkor ő is gyorsan észrevette volna, hogy a német katasztrófavédelem Twittere egy ilyen igazi fiatalos csatorna, ahol az áramkimaradáson kívül ufótámadásra is felkészítették már például a lakosságot egy rövid videóban.

 

A dilivonaton viszont nincs fék, ezért azóta visszatérő elem a csóró fagyoskodó Németország: ennek ékes példája az Origo egyik már-már legendás munkatársa, aki saját Facebookján egy ki tudja, honnan összedobott grafikonnal bizonyította be, hogy Magyarország jól megverte a németeket rezsiharcban.

 

Az egészben nem is az a legszomorúbb, hogy a kormány már megint kitalált történetekkel rémisztgeti az embereket, ehhez már hozzászokhattunk. Hanem az, hogy már ennyire alacsonyan van a léc:

2021 Magyarországán egy 11 éve korlátlan hatalommal rendelkező miniszterelnök és cserélődő arcai tényleg azt várják el, hogy a fűtésnek örüljünk.

 

Persze nem olyan könnyű értékessé tenni olyan dolgokat, amelyek szerencsére már évtizedek óta tényleg csak a legelesettebbeknek számíthatnak különlegességnek: nemcsak sokszor kell ismételni az értéket, hanem arról is gondoskodni kell, hogy azt higgyük, máshol nagyon rossz a helyzet.

 

És persze ha politikusok vagyunk, érdemes hozzá lenézni kicsit a választókat is: ne szórakozzunk itt a dráguló élelmiszerrel, az egyre kevesebbet érő forinttal, az olyan elvont fogalmakkal, mint a sajtószabadság vagy a szolidarítás meg pláne ne! Inkább örüljünk együtt a fűtésnek!

 

Hát nem óriási buli az élet a kellemes melegben télen is?

 

(via azonnali.hu)

Ezt a cikket és mást is már korábban megkapták a postaládájukba azok, akik feliratkoztak a Reggeli feketére, az Azonnali hírlevelére. Iratkozz fel te is! Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekik!

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló