2024. július 20., Illés

Vélemény

#ekmk #kultúra

"Függöny fel!" – Öt év a szakmai sikerek tükrében az Egri Kulturális és Művészeti Központban

EKMK 2022.06.08. 08:44

Előző héten Gál Sándor nyugdíjas népművelő, a Wlassics Gyula díj és a Bessenyei György díj kitüntetettje fogalmazta meg oldalunkon az Egri Kulturális és Művészeti Központtal kapcsolatos véleményét. Az intézmény választ írt az őt ért kritikákra, ezúttal az EKMK reakcióját közöljük. Választ írt az intézmény az őt ért kritikákra.

 

A "Merre tovább, EKMK?" cikk írója olyan szakmai hiányosságokról tesz tanúságot, melyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy a sok „jövés-menés” mellett/ellenére az Egri Kulturális és Művészeti Központ, számtalan szakmai elismeréssel és sok-sok sikeres rendezvénnyel büszkélkedhetett az utóbbi 5 évben, s több százezres látogatószámmal.

Most rántsuk le a leplet, arról, hogy "Mi zajlott a függöny mögött?"

 

Az elmúlt 5 évben, melyből 2 év a pandémia fogságában telt el, s ez sajnos az EKMK-t sem kerülte el, hiszen a jogszabályok értelmében 2020.március 16-tól 2021. decemberéig a telephelyek a közönségforgalom elől zárva tartottak, illetve csak részleges nyitásokat engedélyezett a jogszabály.

 

A "kiszervezett rendezvények" háza tájékán, egy olyan gyermek- és családi fesztivál született, mely nemcsak helyileg, hanem országosan is a gyerekek, családok – s tovább megyek a szakma – érdeklődési körébe került, ez a KISEGÉR FESZTIVÁL.

 

A "kiszervezett rendezvény" 2019-ben elnyerte a Magyar Fesztiválszövetség Minősítő Bizottságának elbírálása által a Minősített Fesztivál Címet, sőt ezen fesztivált a közművelődési szakma országosan is elismeri és jó gyakorlatként emlegeti.

A "függöny mögött" zajlott ugyanakkor az a folyamat, melynek eredményeként az Emberi Erőforrás Minisztériuma az Egri Kulturális és Művészeti Központ 2019/2020-as év szakmai munkájának elismeréseként a Minősített Közművelődési Intézmény 2020 Címet nyerte el.

Az EKMK által minősített tevékenység egyike a RENDEZVÉNYEK.

 

Formáit tekintve: színházi előadások, irodalmi összeállítások, művészeti nevelés, zenei programok (jazz, könnyűzene, népzene, világzene, komolyzene) táncszínházi előadások bemutatók fesztiválok.

 

A programok célja a jövő közönségének a nevelése a minőségi kultúraközvetítés, magas művészeti értéket képviselő rendezvények létrehozása, a minőségi kultúra minél szélesebb réteghez való eljuttatása, a hagyományos rendezvények folyamatos tartalmi, formai, módszerbeli megújítása.

 

Aki ismeri a minősítés folyamatát – természetesen a szakmabeliek ezt ismerik, hiszen a mindennapi közművelődési munka része – az tudja, hogy a rendezvények előkelő helyet foglalnak el a megpályázható tevékenységek között.

 

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ 4db minősíttetni kívánt tevékenységi formával pályázott a címre: rendezvények, művelődő közösségek, tábor, származtatott szolgáltatás.

 

Ezen tevékenységekre az intézmény elnyerte a minősítést, sőt a rendezvények és művelődő közösségek tekintetében a legmagasabb százalékú minősítést érdemelte ki. Az audit eredményeként javasolták továbbá az ismeretterjesztést is beemelni a minősítendő tevékenységi formák közé.

 

A „függöny mögött” zajlott továbbá egy olyan akkreditációs folyamat 2019/2020 évre vonatkozóan, melynek eredményeként Akkreditált Kiváló Tehetségpont Címet nyert az intézmény, melyet az új tevékenységforma – színház- és drámapedagógia, tehetségfejlesztés – beemelésére alapozott az értékelő bizottság.

 

A "függöny mögött" történt, csak úgy "mellékesen" megjegyezve, hogy a Magyar Népművelők Egyesülete által meghirdetett, Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz kapcsolódóan két díjazásban részesült az EKMK marketingtevékenysége: plakátját és kisfilmjeit is méltatták.

 

A szakma országos viszonylatban is ismeri a helyzetet, melyet szakmai díjakkal is jutalmazott, ilyen rövid időn belül 5 db díjjal is. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ tevékenységei ill. marketing stratégiája a szakmai jógyakorlatok közé kerültek.

A legrangosabb elismerés azonban a közönség a látogatók elégedettsége, mely nélkül nem létezhetne a szakmánk, hiszen azt értük végezzük nap mint nap.

Hálás köszönet érte!

 

Utóirat: A "Merre tovább, EKMK?" című cikk írója nem kereste meg az intézmény vezetését soha, az intézmény működésével kapcsolatos kérdéseivel. Az EKMK-ban is ugyanaz a szakmai protokoll érvényes, mint bárhol máshol…

 

 

Egri Kulturális és Művészeti Központ

 

 

(indexkép: archiv.ekmkeger.hu/)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló