2022. július 1., Tihamér Annamária

Vélemény

#eger

Fehér Eger – Téli programok a térségben

SZT 2022.02.03. 19:59

Európa legrégebbi sötétkamrája, a Bermuda-háromszög rejtélye és a Beatles fanok Mekkája. Eger ezeréves történelmével, vendégszeretetével és barokk környezetével minden évszakban hívogató úticél. A Budapesttől 130 km-re fekvő városban nyártól tavaszig van mit csinálni, de fókuszáljunk a jelen pillanatokra! A tél beköszöntével összeszedtük a legizgalmasabb tippeket a hidegedő Egerben.

Nincs kérdés. A fürdőzés az egyik legalapvetőbb és legvonzóbb programlehetőség, ahogy csökken a kinti hőmérséklet. Egerben pedig az egyik legkülönlegesebb fürdőélmény várja a látogatókat. Ilidzsa és hamam, azaz a török fürdő világa elevenedik meg a látogatóknak. Az északi régió büszkeségét, a világon is különlegesnek számító Török Fürdőt az Eger városát megszálló törökök az 1600-as évek elején építették. A fürdő máig megőrizte a muzulmán fürdőkultusz és építészet hagyományait, a masszázsok, a világítás, a berendezés igazi törökös hangulatot idéz. Emellett a fürdő balneoterápiás központ is, ahol a legmodernebb kezelésekre is jelentkezhetünk.

 

Misztikum és féltékenység

 

Nem csak a török fürdő az egyetlen különleges látnivaló az észak-magyarországi városban. Az egri csillagásztorony a 18. század végétől működik és Hell Miksa nevéhez fűződik. A bécsi származású magyar csillagász Európa legkiemelkedőbb műhelyeiből szerezte be az eszközöket, amelyek máig láthatók a Varázstoronyban. Különböző tükrös és lencsés távcsöveken keresztül fedezhetjük fel, hogyan tanulmányoztak elődjeink a makró univerzumot több mint két évszázaddal ezelőtt. A toronyban egy másik érdekesség is helyet a kap: a neve Varázsterem, ahol számos tudományos kísérletet kipróbálhatunk. A Bermuda-háromszög rejtélyétől kezdve, Van de Graaff-féle szalaggenerátoron át a levegőágyúig a Varázsteremben jobban megérthetjük a világ működését. A torony csúcsában pedig a legizgalmasabbnak tartott attrakció, a camera obscura kap helyet. Az egri sötétkamra egy nagy méretű fényképezőgép, amelyben tükörrendszerrel kivetítik a város élőképét egy asztallapra. A városi camera obscura a kontinens legrégebbje, a helyi legendák szerint féltékeny egri férfiak hozták létre, hogy szemmel tudják tartani városban sétáló feleségeiket.

molnar-balint-3aXLuLGCd7Q-unsplash
Fotó: Molnár Bálint

 

Egy nehéz nap éjszakája

 

Az egész világon mindössze öt, Kelet-Közép Európában pedig csupán egyetlen egy Beatles múzeum található – és nem máshol, mint Egerben! A Road Beatles Múzeumot két egri fan hozta létre, és gyorsan a régió egyik kedvenc látnivalója lett. Közel kétezer relikvia található a kétemeletes gyűjteményben, köztük könyvek, hanganyagok, ruhadarabok, filmfelvételek és fotók. Ha mi magunk is rajongók vagyunk, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért érdemes ellátogatnunk a popkultúra egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekarát megelevenítő kiállítóhelyre, az egri Road Beatles Múzeumba.

 

De hiába a kültéri csábító programok, mindannyian tudjuk, hogy a tél legtöbbször az otthon töltött időről szól. Ebben az időszakban végre kipihenhetjük az egész éves fáradalmakat, a korán sötétedő és későn ébredező nappalokon mi is megengedhetjük magunknak, hogy csak az otthoni programokra koncentráljunk. Az online műsorszolgáltatók kínálatában film- és sorozatözön várható, jön a legendás olasz filmrendező, Paolo Sorrentino új filmje, az Isten keze, és a romantikus vígjáték, az Emily Párizsban második évadja is. Ha a filmek után más szórakozásra vágynánk, számos játékba is belevethetjük magunkat – az interneten a legkülönbözőbb klasszikusokkal játszhatunk, mint a rulett vagy a blackjack online.

 

Kint vagy bent, fürdőben vagy múzeumban, a magyar Athénnak is nevezett Eger számos lehetőséget nyújt, hogy gyorsan túlvészeljük a hidegebb napokat. A megfelelő programok kiválasztása segít, hogy meglássuk a város évszakonként változó, különböző arcait, és mielőtt megunnánk, arra eszmélünk, hogy a tavaszi és a nyári hétvégéinket tervezzük Heves megye legsűrűbb városában.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló