2024. július 20., Illés

Vélemény

#film #mozi #filmkritika #zanox

Egy korty pántlikás pálesz, aztán pá lesz – Zanox kritika

2022.06.18. 16:45

A Zanox pálinkával bevéve másnapos hungarikum.

Úgy tűnik, az ifjabb nemzedéket is megihlette a pántlikás nép-nemzeti pálinkakultúra feltámasztása. Az elsőfilmes Baranyi Benő például ezt választotta története üzemanyagául. Dolgozata, a Zanox, avagy kockázatok és mellékhatások címmel most került a mozikba. 

 

A sztori nem rossz. A filmileg amúgy sem elkényeztetett tizenéves korosztály biztosan kajálná. Már ha járna moziba, de ezt nem nagyon teszi. Pedig jókat derülhetne a minduntalan elcsúszó, bugyuta érettségin, az azt követő vad házibulin. Vagy a horrorisztikus búcsú estén, a méla tanárokon, a panel-uniform házinéniken. Meg persze a jó és néha kissé idióta beköpéseken.

Zanox - Kockázatok és mellékhatások (16) új magyar vígjáték előzetes

Zanox - Kockázatok és mellékhatások // május 26-tól a mozikban!A kétes eredetű házipálinkák sok fejfájást okoznak, a Zanox nevű kísérleti szerrel viszont leh...

 „Édesem, mindegy mit, de mondj valamit, ami az angolra hasonlít" – szinte könyörög az érettségin az angoltanárnő a bámulatosan bambulni tudó Jankának (Erdős Lili). Aki azért nem annyira kuka, hogy a bukta után ne az legyen az első kérdése barátnőjéhez: „Jössz este bulizni?  

 

Misi, sztorink főhőse (Bálint Előd) szereti a bambulós Jankát, de tele van gátlásokkal. Az osztálybuliba sem megy el és nem hajlandó a kacsintós tanár úr tanácsát megfogadni.

- Én az egyes tételt húznám, Misi.

- Én meg a nyolcast.

Rá is farag. De aztán történik valami...

5d080e3f7854b20d74d1417b3aed04d7

Előkerül a magyarság legfőbb támasza a bajban és vérzivatarban – a pálinka, becézve pálesz. Misi ezt egy kísérleti, antidepresszáns gyógyszerre slukkolja, a Zanoxra. Innentől a történet jó húsz percre éppen olyan zavarossá válik, mint Misi agya. Tipikus elsőfilmes bakikba botlunk. Ez aztán oda vezet, hogy az amúgy reményteljes, alig másfélórás film közepén keletkezik egy jókora fekete lyuk...

 

Szerencsére átvészelhető a zavarosság, és jön a jutalom: a film utolsó harmada igazán beindul. Itt nyer értelmet a pálesz-időhurok, a játék az érettségivel és egy gyilkos túlontúl sikeres megfékezése. A sztoriba, az időhurok folytán, még az is belefér, hogy Misi és Janka összejön, meg hogy Janka csak kivágja az időben már harmadszorra visszahozott érettségin:

53cd0f1dfcf5e3f1cb6b8fe00e1fa57c

Ájem angol jesztudé, tájm és a mani tenkjű" – ezek után boldogan ad kettest neki az angoltanárnő.

 

De a pálesz nem mindig úgy működik, ahogy kéne. Így aztán újabb és újabb bonyodalmak keletkeznek és a film a végén egészen szellemes és fergeteges testet ölt a vásznon. Ekkor sajnálhatjuk igazán, hogy a rendező nem írta meg rendesen a forgatókönyvet. Általában azt is, hogy nincs köztünk Andy Vajna, aki nem tűrt volna el hasonló pongyolaságokat.

 

Szerencsére – bár benne volt a pakliban – a Zanox nem üti ki a nézőt, a másnaposság pedig legyűrhető. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló