2022. október 6., Brúnó Renáta

Vélemény

#eger #mirkóczki ádám #fidesz #momentum mozgalom #ellenzék #országgyűlési választások

Pártatlan állapotok Egerben, avagy hogyan gyártsunk bombasztorit a Fidesz-médiának

Molnár Richárd 2021.03.14. 18:09

Különös tehetséggel aprítja egymást Mirkóczki és ellenzéke. Vagy inkább az ellenzék ellenzéke.

Ha megkérdezzük ma az egrieket, miért választották 2019 októberében Habis László és a Fidesz helyett Mirkóczki Ádámot és az MSZP-DK-Jobbik-Momentum-LMP szövetséget...ó, bocsánat: senki nem kérdezte meg az egrieket. Senki. Akik a napokban körbeordítozták az egri közéletet, a kölcsönös árulózás végtelen örvényébe taszítva a politikai kommunikációt, azok közül senki sem lobogtatott a feje felett közvélemény-kutatásokat. A pandémiára tekintettel az utóbbi egy évben nem igazán voltak képviselői fogadóórák és lakossági fórumok sem, sőt, közgyűlést se túl sokat tartottak az első és a második hullám között, ahol például közmeghallgatásokon ismerhettük volna meg az egriek, vagy legalább a közéletileg aktív és tájékozott egriek véleményét. Szóval egy szó mint a száz, a rendkívül bátor fotelkommentelők álláspontján kívül zéró nyilvános tudásunk van arról, amiről Mirkóczki Ádám, Komlósi Csaba, Oroján Sándor és a Momentum nekiálltak vitatkozni.

 

Nevezetesen arról, a derék egri választópolgárok többsége mire adott felhatalmazást Eger polgármesterének és az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati képviselőinek. Mirkóczki Ádám azt állítja, hogy őt nem igazán érdeklik a polgármesterré választását támogató ellenzéki pártok országos törekvései. Annyira megveti a pártpolitikát, hogy még beléjük is rugdos egy interjúban. Nem akar háborúzni a kormánnyal, nem akar beállni egyetlen miniszterelnök-jelölt kampánya mögé sem. Egy dolog érdekli, hogy Eger működjön, és ehhez minél több kormányzati pénzt kapjon. Ja, és hogy 2024-ben az egriek újraválasszák. Hogy ez fair vagy erkölcsös dolog lenne? Nem az. Nem szép dolog elhagyni a politikai szövetségeseinket, csakhogy a jó politika egyben reálpolitika is. Ha Mirkóczki Ádám, mint polgármester úgy látja, nyíltan nem szállhat szembe az Egert adóelvonásokkal szorongató Fidesz-kormánnyal, ezért nem kockáztatja a város anyagi összeomlását, hanem inkább taktikázik, tárgyal, alkudozik a kormány embereivel, hol betart, hol enged nekik, közben pedig hátat fordít az ellenzéknek...akkor ez legalább egy érthető álláspont. Nem kell elfogadni, de nem feltétlenül kell azonnal kollaborációt és árulást kiáltani. Lehet, hogy éppen ez menti meg a város költségvetését és folyamatban lévő fejlesztéseit.

 

Ám lehet, hogy ettől ez még egy öngyilkos taktika. A Fidesz sok jelét adta már annak, hogy az összes ellenzéki vezetésű önkormányzatot az ellenségének tekinti. És megbüntet minden várost, ahol a többség nem kér belőle. Vagyis lehet, hogy Eger polgármestere egy olyan gigásszal próbál alkudozni, amely csak az alkalmat keresi, hogy agyontapossa. Ergo a város elemi érdeke, hogy 2022-ben az ellenzéki pártok összefogása leváltsa a Fideszt az ország éléről. Ebből a nézőpontból tehát Mirkóczki Ádám különutassága, illetve az ellenzéki pártokkal szembeni arroganciája rendkívül kártékony Egernek. Hiszen azzal, hogy hátat fordít a pártoknak, sőt, teljesen feleslegesen beszólogat nekik, kiváltja belőlük az olyan, érzelmi alapú ellentámadásokat, mint amelyeket a Momentum bemutatott. A Fidesz pedig imádja ezeket a balhékat, lubickol bennük, hiszen az ellenzéket már azelőtt impotensnek állíthatja be, hogy egyáltalán fel kéne vennie a kesztyűt vele szemben.

komlósi2 (1)

Ne feledjük azonban, hogy Mirkóczki értelmetlen izmozásából éppen Komlósi Csaba és a Momentum csinált sokkal, de sokkal kártékonyabb balhét, amit aztán a komplett Fidesz-média véres rongyként hordozhatott körbe. Ha a polgármester esetében feltettük a kérdést, tegyük fel Komlósi Csaba esetében is: fair vagy erkölcsös dolog számon kérni Mirkóczki Ádámot az ellenzék ekézése miatt egy olyan egyesület, az Egységben a Városért Egyesület nevében, amelynek frakciójából amúgy már kiléptünk, sőt, a saját pártunkból, az LMP-ből is? Okos dolog ezután a Fidesz-médiában elpanaszolni a bánatunkat, amely ezt nyilvánvalóan arra használja fel, hogy a komplett ellenzék szerencsétlenkedésén vigyorogjon? 

 

De tegyük fel a megfelelő kérdéseket a Momentum kapcsán is: ha már az ellenzéki szövetség többi pártja (megjegyzem, nagyon okosan) csendben maradt Mirkóczki kötözködése után, okos dolog volt a Momentum helyi képviselőjelöltjének előválasztási kampányhoz felhasználni az ügyet? Fair dolog volt Jánosi Zoltán részéről számon kérni Mirkóczki párthűségét, miközben ő maga már megjárta az MSZP-t is?

 

Nincsenek válaszaim. Véleményem van, mint az egrieknek, amelyet azonban nem ismerünk. Legalább is mintha nem igazán törekedne egyik résztvevő sem, hogy megismerje azt, és csak azután tegyen megfellebezhetetlen kijelentéseket az egriek nevében. Ráadásul végül úgy is a történelem ítél, az aktuális közhangulat irreleváns. Ha Eger nem omlik össze a pandémia és a kormány pénzügyi ostromának súlya alatt, az Mirkóczkinak akár újraválasztást is érhet 2024-ben. De ha a hintapolitika kudarcot vall és Egerben szétporlad az ellenzéki összefogás, akkor lehet, hogy készülhetünk Orbán negyedik kétharmadjára.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló