2024. július 23., Lenke

Riasztó

#állatkínzás #büntetés #kisnána #szentdomonkos

Ilyen büntetést kapott a férfi, aki egy ezresért ütött agyon két kutyát Szentdomonkoson

Barna Benedek 2022.07.28. 11:38

Elítélték azt a nőt is, aki húsba vágó láncon tartotta kutyáját kisnánai telkén.

 

Az Egri Törvényszék eltiltott az állattartástól két személyt, akikkel szemben korábban állatkínzás miatt indult büntetőeljárás – számolt be az ugyeszseg.hu.

 

Hónapokig a kerítéshez volt kötve a kutya

 

Az egyik ügyben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat azzal a 43 éves nővel szemben, aki

úgy kínozta a saját staffordshire terrier jellegű kutyáját, hogy azt tavaly nyáron hónapokon keresztül egy másfél méteres vasláncon a kerítéshez kötve tartotta a kisnánai ingatlanán.

A lánc felsértette a kutya bőrét, majd egy idő után a húsába hatolt úgy, hogy a végén lévő fém karabiner egészen a nyakába mélyedt. Mindezt láthatta a vádlott is, de nem segített a szenvedő állaton, nem vette le róla a láncot, és nem részesítette semmilyen ellátásban. A nő egyébként azzal sem foglalkozott, hogy a kötelező veszettség elleni oltást beadassa a kutyának, és azonosító chip sem volt az állatba.

kutya2-LOGO_
Fotó: Heves Megyei Főügyészség

Az ügyészségi közleménye szerint az eb csak hosszas szenvedés után került gazdájától az állatvédők gondozásába.

 

A büntetőbíróság – ügyészi indítványra – 6 hónap, másfél évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az elkövetővel szemben.

 

Egy ezres két állat agyonütéséért

 

A másik ügyben nyomozást követően az Egri Járási Ügyészség vádolta állatkínzás bűntettével azt a 61 éves férfit, aki egy ismerőse kérésére 2021 nyarán,

1.000 forintért lapáttal agyonütött két keverék kutyát – egy néhány hónapos kan kölyköt, és egy tigriscsíkos szukát – Szentdomonkoson, majd az állatokat zsákba tette és bedobta egy vízelvezető árokba.

A kisebbik kutya már az ütések következtében kimúlt, azonban az idősebb állat csak később, hosszas szenvedés után pusztult bele a neki okozott koponyasérülésekbe.

 

Az állatokat agyonütő férfit a büntetőbíróság szintén felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

 

Évekre eltiltva az állattartástól

 

Az ügyészség mindkét ügy kapcsán vizsgálta azt is, hogy szükséges-e a terheltek állattartástól történő eltiltása, tekintettel arra, hogy cselekményeikkel súlyosan sértették az állatok védelmére és kíméletére vonatkozó külön szabályokat.

 

A Heves Megyei Főügyészség úgy ítélte meg, hogy az elkövetett cselekmények jellegére és az elkövetési magatartásokra tekintettel mind a nő, mind a férfi esetében indokolt a határozott idejű eltiltás, ezért ennek érdekében keresetet nyújtott be a törvényszékhez. Ez részletezte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvénynek, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletnek azokat a szigorú szabályait, melyeket az alperesek megsértettek a cselekményeikkel. Az ilyen jogsértések esetén jogosult ugyanis az ügyész keresetet indítani a tevékenységtől való eltiltás, illetőleg a tevékenységgel okozott kár megtérítése iránt.

A polgári bíróság helyt adott az ügyészi kereseteknek és a nőt 10 évre eltiltotta az ebtartástól, a férfit pedig 5 évre az állattartástól.

(Indexfotó: pikrepo.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló