2024. június 16., Jusztin

Riasztó

A fűtési szezon kezdete óta már harmincegy ingatlanban keletkezett tűz Heves megye területén

2019.11.30. 00:00

Történtek sérülések, és volt halálos áldozat is.

 

Az idei fűtési szezon kezdete óta Heves megyében összesen harmincegy ingatlanban keletkezett tűz, mely nem kímélte a családi házakat, azokkal összeépített melléképületeket és a társasházakat sem – közölte szerdán honlapján a katasztrófavédelm.

 

A tűzesetek következtében egy emberen már nem lehetett segíteni, ketten pedig megsérültek. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítottak, de több esetben is előfordult, hogy a lakás teljesen kiégett, lakhatatlanná vált, egy élet munkája lett a lángok martaléka.

 

Kedden két épületben is lángok csaptak fel, melyekhez kérték megyénk tűzoltóinak segítségét.

 

Délelőtt összehordott lom és szemét égett egy lakóház egyik szobájában, Kiskörén, a Damjanich János úton. A lakó a tiszanánai önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta a házat. Az egység egy vízsugárral eloltotta a tüzet, majd átszellőztette az épületet. A tűzben egy ember súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították.

 

Verpeléten, a Kiss Erdő úton pedig egy melléképület égett teljes egészében kedd délután. A település önkéntes tűzoltóinak kiérkezése előtt egy gázpalackot kihoztak az épületből. Az esethez az egri hivatásos tűzoltókat is riasztották, az egységek négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg.

 

Fotó: pixabay.com (Képünk illusztráció) 

 

A megyei katasztrófavédelem az esetek kapcsán hangsúlyozta: a téli hónapokban is fontos, hogy kellően figyeljünk a magunk és otthonunk biztonságára, egyebek mellett azzal, hogy megbízható fűtőberendezést üzemeltetünk. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a készüléket nem rendeltetésszerűen használjuk, ha szabálytalan a kivitelezés, illetve ha elmulasztjuk a műszaki felülvizsgálatot vagy ellenőrzést. A nem megfelelő eszköz miatt jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, amelyek akár tragédiával is végződhetnek.

 

Továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a tragikus esetek füstérzékelő használatával megelőzhetőek lennének. Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a plafonra szerelni.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló